Meteen naar de inhoud

WordPress e-commerce – een compleet overzicht

WordPress e-commerce met Jigoshop

In de afgelopen jaren heb ik een paar artikelen geschreven over het opzetten van een webwinkel met WordPress. Die artikelen zijn nog steeds erg succesvol. Maar de ontwikkelingn gaan door. Daarom dit complete overzicht van de huidige stand van zaken.
Destijds in 2010 waren er nog niet heel veel goede systemen op de markt om je WordPress webshop mee te starten. Wp-ecommerce was (en is) een veel gebruikte plugin, maar zeker tot en met versie 3.7 was deze nogal foutgevoelig. Verderop meer hierover. Maar we zijn nu twee jaar verder en er zijn een aantal interessante alternatieven op de markt gekomen. Laten we ze één voor één nader bekijken.

Shopp

Shopp is een commerciële e-commerce plugin en redelijk succesvol gedurende de afgelopen jaren. Functioneel zit de plugin vrij goed in elkaar, maar de ontwikkelingen gaan vrij langzaam. Het grote nadeel van Shopp was altijd dat de plugin voor iDeal betalingen alleen kon werken met Mollie. En die dienst is met bijna een euro excl. btw per transactie gewoon te duur. Gelukkig is er nu ook ondersteuning door Sisow. Omdat de tarieven daar de helft lager liggen is de keuze eenvoudig. Maar écht kiezen kun je dus niet wanneer je besluit om Shopp te gaan inzetten voor de Nederlandse markt. Natuurlijk kun je iets op maat laten maken, maar dat staat vaak niet in de verhouding tot het gewenste budget. Omdat ik zelf nog nooit een live webwinkel met Shopp heb mogen bouwen, moet ik me qua voor- en nadelen van Shopp wat op de vlakte houden. Toch zijn er wel een aantal die we kunnen benoemen:

Voordelen van Shopp

 • Door het commerciële karakter is de kans groter dat de ontwikkeling en support worden voortgezet, mits de plugin voldoende succesvol is
 • Je kunt tegen betaling support inkopen bij het bedrijf
 • Veel functies

Nadelen van Shopp

 • Van de genoemde plugins in dit overzicht is dit de enige waar direct al een bedrag voor de plugin zelf gevraagd wordt (55 dollar). Hopelijk heb je de ontwikkelaarslicentie niet nodig, want die kost zelfs 300 dollar.
 • Beperkt aantal themes in omloop
 • Beperkte keuze qua betaalprovider

Wp E-commerce

WordPress ecommerce

Gedurende een aantal jaren was de Wp-ecommerce plugin eigenlijk het enige serieuze alternatief wanneer je je op de Nederlandse markt richt. Met deze plugin heb je namelijk veel meer vrijheid als het gaat om de keuzen van een betaalprovider. Dat in combinatie met een behoorlijk aantal themes zorgde ervoor dat de keuze voor de hand lag. Toch wilde het product nog wel eens instabiel zijn, iets wat in de recentere 3.8.x versies wel verbeterd is.

Voordelen van WP-ecommerce

 • Grootste keuze van alle plugins als het gaat om betaalproviders
 • Product is het langst op de markt en heeft een vrij grote schare enhthousiaste gebruikers verzameld. Hierdoor zijn er ook weer de nodige aanvullende plugins in omloop.
 • Veel goede e-commerce themes op de markt

Nadelen van WP-ecommerce

 • Afhankelijk van de betaalprovider die je kies, kan het zijn dat de status van je orders niet goed wordt bijgewerkt. Dit speelt vooral bij de internetkassa’s van de grote banken. Mijn ervaring is dat wanneer je Sisow als provider kiest, dit probleem niet speelt.
 • Het werken met themes (en vooral het aanpassen  daarvan) kan in WP e-commerce nogal een crime zijn. Het is niet altijd even duidelijk waar bepaalde bestanden vanaf worden aangeroepen. Tijdrovend gepuzzel is het gevolg.
 • De basis plugin is gratis, maar vaak heb je nog wat aanvullende commerciële plugins nodig
 • Voor het aanpassen van de e-mails die naar je klant worden verzonden moet je code aanpassingen doen

WooCommerce

Woocommerce ecommerce theme
WooCommerce is sterk in opkomst het laatste jaar. Het is een relatief jonge ontwikkeling van de makers van WooThemes, die overigens hun product gebaseerd hebben op een andere e-commerce plugin. Maar de ontwikkelaars van Woothemes kunnen wel wat, het product zit lekker in elkaar. De webshop op deze site is de eerste die ik zelf met Woocommerce heb gemaakt, tot nu toe gebruikte ik om de genoemde redenen steeds Wp-ecommerce. Echter, ook bij Woocommerce speelt het probleem met betaalproviders. Er zijn er maar een paar beschikbaar. Daar waar Sisow bij Wp-ecommerce erg goed werkt, constateer ik onder Woocommerce toch wat problemen. Nederlandse dienstverlener Pronamic heeft ook een iDeal plugin ontwikkeld, hier heb ik nog geen ervaring mee.

Voordelen van WooCommerce

 • Werkt lekker eenvoudig
 • Mooie, goed werkende e-commerce themes in omloop, snel een goed resultaat

Nadelen van WooCommerce

 • De e-commerce plugin is gratis, maar add-ons zoals een iDeal plugin zijn dat niet. In combinatie met een commercieel theme kunnen de kosten toch nog wel wat oplopen
 • Momenteel nog wat beperkte beschikbaarheid van betaalproviders

Jigoshop

Jigoshop is nog relatief onbekend op de Nederlandse markt. Ook hier speelt het probleem met betaalproviders en is het wederom dienstverlener Pronamic die dat voor je oplost. Een licentie voor die iDeal plugin kost 39 euro per jaar. Maar belangrijker is de functionaliteit die Jigoshop biedt en die ziet er goed uit. Het aanbod aan extensies en themes is nog wat beperkt, maar er valt toch voor vrijwel elk type shop al wat te kiezen. Net als bij Woocommerce worden extensies en themes via de eigen website aangeboden tegen betaling. Jigoshop vindt zichzelf de beste WordPress ecommerce plugin. Of dat zo is moet iedereen maar zelf beoordelen, maar het aantal functies liegt er niet om.

Voordelen van Jigoshop

 • Veel functionaliteit
 • Gedetailleerde voorraad- en orderrapporten

Nadelen van Jigoshop

 • Nog weinig betaalmogelijkheden voor Nederlandse markt
 • In Nederland nog relatief onbekend
 • Aantal themes nog wat beperkt

Conclusie?

We hebben hiermee nog niet eens alle plugins besproken, maar dit zijn wel de belangrijkste gegadigden voor de positie van marktleider. Bovendien is er voor al deze plugins in meer of mindere mate ondersteuning voor iDeal en dat is op de Nederlandse markt essentieel. Is er een winnaar aan te wijzen? Nog niet, maar wanneer Jigoshop of Woocommerce een nog net iets betere iDeal ondersteuning krijgen dan zijn dat de favorieten voor de eindoverwinning. Op dit moment doet WP-ecommerce dat nog net iets beter. Shopp is door de wat hogere instapprijs een outsider, maar moet eerst de iDeal ondersteuning beter op orde krijgen.

Nog een laatste tip: bij de meeste plugins is het strikt genomen niet noodzakelijk om een geschikt e-commerce theme te kopen. In feite zouden deze plugins met elk WordPress theme moeten werken. We zien echter dat een wat beter theme je shop direct naar een hoger niveau tilt. Kijk eens hier bij Themeforest voor een goed overzicht van WordPress e-commerce themes.

Wil jij ook een webwinkel opzetten met WordPress? We adviseren je graag en helpen je met de installatie en inrichting. Neem contact op voor meer informatie.
[box ccolor=”green”]Er is nu ook het nieuwe e-book ‘WordPress webshop – Bouw hem zelf!’ Hiermee leer je je eigen shop te bouwen mbv Woocommerce. Inclusief een stap-voor-stap instructie voor het inrichten van iDeal! Bestel hem nu![/box]

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

45 reacties op “WordPress e-commerce – een compleet overzicht”

 1. Ben zelf ook net met WooCommerce begonnen. Eerste volledige webshop bijna online. Verder al wat ingezet voor losse verkoop. Binnenkort weer een aantal opzetten. VOor de Nederlandse markt kan ik de iDeal voor Mollie plugin aanbevelen van Coen Jacobs. Bekende ontwikkelaar en de ervaringen tot nu zijn goed. Verder ook erg blij met het team van WooCommerce. In het diepe gesprongen met deze plugin en goede ondersteuning gehad van vele mensen bij WooThemes.
  Gestart met Shopp en daar nog bezig met 1 webshop, gaat mijn voorkeur toch echt uit naar WooCommerce.

 2. Hoi Karin, dank voor je aanvulling. Ik ben geen fan van Mollie vanwege de hoge transactiekosten (een euro volgens mij?). Met de plugin van Coen zal het inderdaad wel goed zitten.

 3. Gebruik veelvuldig wp ecomerce
  vind qua betaalplatform zowel voor nl als belgie compleet
  BE europabank en ogone als aquirers (dus de grootste marktspelers ps plugin gratis)
  NL ook ogone en multisafepay (hier de grootste spelers) voor ideal vind je ergens de plugin gratis

  heb het project voor verschillende doeleinden gebruikt en met een beetje zoekwerk kan je er echt alles mee

  zelfgemaakte of childthemes werken meestal in 95% van de gevallen dus keuze genoeg
  enkel redelijk wat css aanpassing nodig zoals je al zei maar na enkele keer redelijk simpel

 4. Met de Shopp plugin ben ik het absoluut niet met je eens,
  Shopp bied met de nieuwste versie features die andere plugins niet hebben.

  Ook zeg je dat er maar een beperkt aantal providers daar bij staan. Niet waar. Met de plugin van Pronamic is dit zo opgelost.

 5. Hier mijn stukje waar ik het op basseer: (medewerker Pronamic):
  De Pronamic iDEAL plugin verzorgt alleen de koppeling tussen je WordPress website/webwinkel en iDEAL. Je hebt dus ook altijd een account/abonnement bij Mollie of bij één van de iDEAL banken nodig. We zorgen er verder voor dat deze koppeling altijd goed blijft werken, na updates van WordPress of je webwinkel plugin testen wij alles nog naar wens werkt en werken we wanneer nodig ook onze plugin bij. Zo ben je er zeker van dat de iDEAL betaalmethode altijd goed werkt en dat eventuele problemen snel worden opgelost.

 6. Hoi William, Ik heb gemist dat de Pronamic plugin ook voor Shopp beschikbaar is. Op de website vd Shopp plugin heb ik dat namelijk niet gezien. Maar dat verbetert de zaak qua ideal inderdaad. Welke functies maken van Shopp volgens jou het betere product?

 7. Kijk, het was als aanvulling bedoeld.

  Shopp maakt mij een complete plugin door een simpel automatisch kortingssysteem. Dit ben ik nodig omdat ik een aantal producten gratis weg geef als mensen boven een bepaald bedrag bestellen. Dit hebben andere plugins wel door een couponscode, één welke ik niet bij name weet heeft dit ook maar heeft geen uitgebreide opties voor de webshop.

  Voor een simpele webshop geef ik je wel gelijk mit Jigoshop, maar voor een iets intiligenter kortingssysteem (wat je al snel nodig bent) heb ik goede ervaringen met de Shopp plugin.

  Maar dit is ook een gevoelskwestie niet iedereen is het €42.00 waard. Dus.. Dit waren mijn redenen;)

 8. Weet iemand welke e-commerce modules een oplossing bieden voor de BTW-regeling bij intracommunautaire transacties? Bv. Nederlandse bedrijven die bij een Belgische shop aankopen, moeten geen BTW betalen, Nederlandse particulieren wel…

  WooCommerce heeft daar een extension voor maar die werkt volgens mij enkel voor UK shops.

 9. @Robbert, de Pronamic plugin staat inderdaad niet op de Shopp site. Dit komt doordat het een plugin van derden is en niet vanuit Ingenesis Ltd (bedrijf achter Shopp) zelf. En om geplaatst te worden zullen de heren van Pronamic contact op moeten zoeken met de heren van Shopp (en dan zullen zij bekijken of het op de site geplaatst wordt of niet).

  Over verschil Mollie & Sisow: Mollie ziet zichzelf als A-merk en daar betaal je voor. De betaalmethode van Sisow zelf is niet compatible met Shopp 1.2 (niet de laatste keer dat ik op hun site keek iig), dus die werkt waarschijnlijk niet meer.

  En last but not least: ontwikkelcyclussen worden korter van Shopp. Hoe en wat precies weet ik niet uit m’n hoofd, ik geloof een maand of 2-3 per versie (bijv. 1.1, 1.2, 1.3 etc).

  @Wim, in Shopp kun je behoorlijk uitgebreid de BTW instellingen maken (zit in core, dus geen add-on oid). Hoe dit bij andere webshop plugins gaat weet ik niet, ik werk alleen met Shopp.

 10. Prima uiteenzetting van de mogelijkheden voor E-commerce met WordPress.
  Zelf maak ik gebruik van WP E-commerce en Woocommerce. En ook voor mij geldt dat Woocommerce toch langzaam maar zeker favoriet gaat worden.

  Beide systemen hebben zo z’n voordelen. WP E-commerce heeft veel standaard mogelijkheden (bijv. een upload toevoegen aan je product), terwijl Woocommerce een heel stuk eenvoudiger is om te personaliseren qua functionaliteit en qua uiterlijk. Zoals je zelf al aangeeft is theming voor WP E-commerce niet altijd even snel en duidelijk opgezet.

  Op het moment dat de Woocommerce shop helemaal afgerond is en ik heb een goede oplossing gevonden voor iDEAL dan zal ik het ook even terugkoppelen (als ik het niet vergeet).

 11. Hoi Bart, zelf gebruik ik Sisow voor zowel WP E-commerce als Woocommerce en ik heb met beiden geen enkel probleem. De orderstatus wordt netjes bijgewerkt.

 12. Ik moet terug komen van een eerder gemaakt opmerking over Shopp; ik raad het niemand aan. Want Shopp support is 0, forum is 0. Bovendien erg beperkt in het uitleggen voor beginners om te starten. Jigoshop en WooComerce zijn beter;)

 13. Beste,

  Ik heb een WP website – nu wil ik dat mensen bestellingen kunnen doen(kiezen uit 3 verschillende BBQ pakketen + evt nog losse dingen erbij! Deze bestellingen worden bij de voordeur afgerekend!

  Wat voor plugin kan ik daar het beste voor gebruiken…..!? Eén van deze genoemde plugins, zonder Ideal optie……?!

  Alvast bedankt,
  Mark

 14. Hallo,
  Ik heb nog een vraagje:
  Welke van de oplossingen is geschikt of het meest geschikt voor meertaligheid?
  Ik heb nu een aantal (non-ecommerce) wp sites die goed werken met Qtranslate. Is dat ook compatibel met de besproken ecommerce oplossingen?
  Bedank zover!

 15. Als het op meertaligheid aankomt is er één plugin die met kop en schouders boven de rest uitsteekt: wpml
  Mbv aanvullingen ook te combineren met Woocommerce, Shopp en Jigoshop, maar ik heb er nog geen praktijkervaring mee.

 16. Hallo,
  Voor een weggeefwinkel ben ik op zoek naar een vraag-en-aanbod plugin waar mensen zelf hun artikel kunnen plaatsen, of een oproep doen. Het is dus geen commerciele webwinkel omdat alles gratis is. Enig idee of daar een geschikte plugin voor is?

  Dank je wel!

 17. Ik ben op zoek naar een ecommerce plugin voor WordPress die ook de moelijkheid voor een offerte(mandje heeft. Kan iemand mij daarin adviseren??

 18. Hallo Jaap? Bedoel je dat bezoekers een winkelwagentje moeten kunnen vullen (dat kan altijd) en daar vervolgens een offerte van toegezonden moeten krijgen (ipv te bestellen)? Is dat de bedoeling? Bestaat volgens mij niet voor WordPress, ik heb het tenminste nog niet eerder gezien.

 19. Ik heb nog helemaal geen shop, maar wil er wel een starten. Waar ik nergens iets over zie is de factuur voor de klant. Hoe werkt dit?

 20. Hallo Jeroen,
  Dat verschilt van plugin tot plugin. Ik werk zelf met een combinatie van Woocommerce en een extra plugin tbv het automatisch genereren van een factuur en dat werkt voor mij goed.
  Verwacht echter geen enorm uitgebreide functionaliteit op dit vlak.
  Succes!

 21. Als ik bij Woocommerce mijn bestelling wil afreken moeten mijn bezoekers logischerwijs naam, adres etc. invullen.
  Maar bij die invulvelden staat ook Provincie en Telefoonnummer. Deze wil ik verwijderen. Iemand enige idee hoe dat moet?

 22. Hallo Robbert,

  Dank voor je reactie m.b.t. onderstaande vraag.

  Ik ben op zoek naar een ecommerce plugin voor WordPress die ook de mogelijkheid voor een offerte(mandje heeft. Kan iemand mij daarin adviseren??

  Weet jij misschien of er voor Joomla wel zoiets is??

  Groeten, Jaap

 23. Hey Robbert.
  Bedankt voor je overzichtelijke analyse van genoemde plugins.
  De informatie is echter voornamelijk toegespitst op implementatie van themes van derden.
  Kun je mij je ervaringen vertellen van het zelf creëren van themes voor deze plugins?
  Ik ben ervaren met het ontwikkelen van eigen templates voor wordpress, maar heb nog nooit een webshop gebouwd. Ik wil dit in de nabije toekomst wel gaan doen, en ben aan het twijfelen tussen Woocommerce en Wp e-commerce. Ik wil voor deze webshop dus zelf een theme ontwikkelen.
  Welke van beide zou je mij aanraden?

 24. Hallo Timo,
  Het zelf ontwikkelen van e-commerce themes wordt maar door een kleine groep gedaan. De documentatie is bij Woocommerce beter voor elkaar dan bij WP-ecommere, dus begin eens met het kijken naar die documentatie. Je leert ook veel van het bestuderen van themes van derden.
  Succes!

 25. Beste Robbert,

  Hoe is het met deze wordpress e-commerce plugins geregeld met het versleutelen van de klantgegevens (wettelijk verplicht)? Dien je zelf te zorgen dat je server een trusted ssl certifcaat heeft? Of is het op een andere wijze geregeld?
  Dank je alvast voor je reactie.

 26. Hallo Joop
  Over die wettelijke verplichting kun je al twisten, maar natuurlijk dien je als webwinkel eigenaar de gegevens van je klanten wel te beschermen. Voor zover ik weer is dit echter geen vraagstuk over plugins dan wel andere webshop-oplossingen. Wil je https kunnen aanbieden dan zul je altijd moeten zorgen voor een certificaat volgens mij. Maar helemaal goed thuis ben ik in deze materie niet, dus als er iemand kan aanvullen? Graag!

 27. Goedemiddag!
  Ik wil graag een webwinkel maken voor een groothandel. Dit komt er op neer dat de winkelverkoopprijzen gewoon public getoond mogen worden. Echter krijg je de inkoopprijzen en de mogelijkheid tot bestelling pas te zien wanneer er een account aangemaakt is en je van de beheerder een wachtwoord toegewezen hebt gekregen.

  Heeft iemand van jullie hier ervaring mee? Of een advies welk ecommerce programma ik hier het best voor kan gebruiken? Alvast hartelijk dank voor het meedenken! Cindy

 28. Hoi, ik heb een woocommerce webshop . Het gaat goed, maar nu willen enkele belgische klanten inkopen en dan de btw verleggen . Oftewel er staat 0 btw berekend op de factuur. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

 29. Hallo Cindy
  Ik denk dat je met deze wens al snel in een stukje maatwerk valt. Mochten er andere lezers zijn die de genoemde functionaliteit kennen in standaard oplossingen (evt aangevuld met extensies/plugins) dan horen we het natuurlijk graag!

 30. Is het met bijv de Sisow plugin voor woothemes ook mogelijk dat Belgische bezoekers kunnen betalen via iDeal?

 31. Hallo Niek
  Sorry voor de latere reactie (vakantie). In België kent men geen iDeal, dus daar zal een Belg nooit mee kunnen betalen, het is een puur Nederlands systeem. In België wordt wel vrij veel gewerkt met Bancontact/Mister Cash en dat kun je ook via Sisow en dezelfde plugin regelen.

 32. Hoi Robbert en de rest van de WP-gang hier 🙂

  Ik heb vorig jaar een Shopp developer licentie aangeschaft omdat ik wel zag aankomen dat steeds meer klanten een webshop in hun wp-site willen. Shopp is wat eigenzinnig en niet heel gemakkelijk om mee te leren werken, maar toch bevalt het mij wel. Er zit een API achter met een schat aan mogelijkheden. En ook de core is echt al heel uitgebreid. Ik heb inmiddels 3 webshops voor klanten gerealiseerd, alle drie met Sisow als payment provider. Dat loopt vlekkeloos. Een hiervan is een drietalige website.
  Regelmatig leer ik dingen bij op de site. Support reageert soms wat traag, ik denk dat dat komt doordat er een vrij klein team achter zit. Toch krijg je redelijk snel antwoord en ook de ontwikkeling gaat momenteel sneller dan een tijd geleden. Shopp zit nu aan versie 1.2.8 en 1.3 komt binnen 1 à 2 maanden. Dat wordt echt een grote vernieuwing waarbij een aantal functies ook meer geconformeerd worden aan standaard wp coding conventies.
  Ik zie dat veel mensen nu bezig zijn met Woocommerce en misschien gaat die het wel winnen in de markt. Maar ik blijf voorlopig bij Shopp, want je moet je ergens in specialiseren en ik geloof er wel in.

  Hartelijke groeten uit Groningen
  Erik de Vries
  WP Webbouw

 33. hallo
  ik was ook lang aan een juiste ecommerce plugin zoeken.
  Ik moet zeggen dat ik eentje gevonden heb die niet zo moeilijk is.
  Natuurlijk niet zo veel mogelijkheiden als ideal … maar wel leuk
  De plug in is WPMarktplace en ze hebben een gratis theme die goed met de plug in werkt.
  Ik maak een sitje en het is simple … probeer het maar

 34. Mijn webshop draaide op Shopp 1.2 met Sisow gateway voor iDeal. Na migratie van de website naar een andere server werkte de winkelwagen niet meer. Update naar versie 1.3.2 verergerde het probleem extra: toen was de Sisow gateway incompatible en werkte de winkel helemaal niet meer. En als klap op de vuurpijl kreeg ik het verzoek mijn support op Shopp te verlengen.

  N.a.v. dit artikel heb ik vandaag de overstap gemaakt van Shopp naar WooCommerce. En met succes. Alles werkt weer zoals ik voor ogen had. Ook betaling via Sisow, wat toch de helft scheelt in vergelijking met Mollie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *