Zo af en toe krijg ik van mijn lezers de vraag of ik ‘even’ naar hun WordPress website wil kijken, want deze is zo langzaam. En graag ontvangen ze de oorzaak en oplossing er per e-mail direct bij. Natuurlijk is alle content op deze website gratis voor jullie ter beschikking. Maar zodra je mij gaat vragen om naar individuele gevallen te kijken dan zal ik toch ook echt een tarief in rekening moeten brengen. Dus voor iedereen die met deze situatie zit: hierbij een aantal tips om je WordPress website sneller te maken. Gratis 😉
Het verbeteren van de snelheid van je WordPress website kent overigens veel verschillende aspecten. Omdat ik e.e.a. wel wat overzichtelijk wil houden voor je, heb ik besloten dit artikel in meerdere delen op te splitsen. Mis de vervolgartikelen niet en schrijf je direct even in voor de gratis nieuwsbrief!
- De snelheid beoordelen
Het eerste dat je gaat doen wanneer je ervaart dat je eigen website niet erg snel is, is het beoordelen ervan. Hoe snel (of beter gezegd: hoe langzaam) is het dan precies? En waar zouden mogelijke oorzaken kunnen liggen? Begin daarom eens met de browser extensie ySlow, die zowel voor Firefox, Safari als Chrome beschikbaar is. Zodra je de extensie in je browser hebt geïnstalleerd kun je met een simpele druk op de knop de performance testen.
Je ziet in mijn eigen voorbeeld dat hier nog wel wat winst te halen valt! Een D Score is eigenlijk niet goed genoeg. Scoor je E of F dan heb je echt een probleem, maar je zit pas echt goed wanneer je een C, B of A scoort. Dat soort scores haal je overigens niet zo maar. Maar ook voor mij geldt: er is nog werk aan de winkel!
[box color=”green”]Waarom de snelheid eigenlijk zo belangrijk is? Twee redenen:- De snelheid van je website vormt een onderdeel bij het bepalen van de rankings in de zoekmachines. Hoe sneller je website, des te eenvoudiger wordt het om goed te scoren. Natuurlijk, rankings zijn van veel meer factoren afhankelijk, maar Google heeft al geruime tijd geleden verklaard dat performance ook een rol van betekenis gaat spelen.
- Duurt het laden van je site te lang? Bezoekers haken dan snel af. Heb je een webshop dat kost het je serieus conversie (en dus €€) als je site traag laadt.
Oh ja, had ik al gezegd dat we niet gaan experimenteren op een live website? Maak een kopie, test daar eerst aanpassingen en doe het pas in live als alles goed blijkt te werken.
- Kijk eens kritisch naar je hoster
Veel WordPress sites draaien op Shared hosting pakketten. Daarmee krijg je een stukje van de beschikbare capaciteit van een webserver. Andere gebruikers op dezelfde server kunnen jouw performance beïnvloeden. Shared hosting pakketten zijn vaak niet erg duur. Maar hier geldt een simpele formule voor de provider: Totale Kost + Winstmarge = Aantal gebruikers x Tarief. Je begrijpt: bij een lager tarief moeten er domweg meerdere gebruikers op dezelfde server geplaatst worden om e.e.a. voor de provider winstgevend te houden. Kortom, je kunt bijna stellen dat goedkoop duurkoop is. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar alles wat we hieronder gaan doen heeft niet zo veel zin als je bij een crappy hoster zit en slechts een paar euro per maand betaalt.
[box color=”green”]Betere hoster nodig? Wij werken samen met Byte en Managed Wp Hosting. Vraag naar de interessante kortingen![/box]
- Use Google Libraries
Ik ben nooit zo’n voorstander van grote aantallen plugins, maar deze mag er wel bij. De plugin Use Google Libraries zorgt ervoor dat algemene code bibliotheken, zoals jQuery bijvoorbeeld, van Google’s Content Delivery Network (CDN) worden opgehaald. Hierdoor wordt de kans groter dat de bezoeker de bestanden al eens gedownload heeft, wat de snelheid ten goede komt. - Beperk het aantal plugins…
Tja, zeg ik net dat je een plugin moet installeren, krijg je dit. Maar het is wel waar: plugins kunnen je site enorm vertragen, zeker wanneer ze slecht geprogrammeerd zijn. Kijk dus kritisch of ze echt een meerwaarde voor je site vormen en gooi alles eruit dat je niet echt nodig hebt. Voor de coders onder ons: soms is het beter een bepaalde functie met een paar regels code in te voegen dan er een hele plugin voor te installeren. - Let op je afbeeldingen!
Afbeeldingen kunnen je site flink vertragen. Zeker als je er veel gebruikt dan loopt de laadtijd ervan als snel flink op. Optimaliseer je afbeeldingen daarom vooraf. De dienst Smushit perst alle overbodige info eruit en levert je vaak al een snelheidswinst op van 10% of meer. En inderdaad, er is ook weer een WordPress plugin voor Smushitbeschikbaar zodat dit automatisch voor je wordt gedaan.
In de volgende aflevering gaan we in op Caching en het gebruik van een CDN (Content delivery network). Mis het niet!
Ik heb geen afbeeldingen op mijn wordpress site zelf geinstalleerd. Daarvoor gebruik ik Cloudberry.
Heeft die plugin Smushit dan zin om te installeren?
Met vriendelijke groet,
Klaziena
Ik kijk al uit naar het volgende deel over dit onderwerp!
Heb je artikel snel gelezen, maar mis ik nu w3totalcache ?
Met de juiste instelllingen van w3totalcache moet je zeker over de 90% (A) 🙂
Kon het natuurlijk niet laten om je site even door http://www.gtmetrix.com te halen of tools.pingdom.com
http://gtmetrix.com/reports/www.robbertoverwordpress.nl/T6PMI91c
Nee,de plugin installeren lijkt me dan zinloos. Ik ken Cloudberry overigens niet. Waar worden jouw bestanden dan opgeslagen? Want als ik het zo snel zie niet bij Cliudberry zelf, maar bijvoorbeeld bij Amazon.
Het comprimeren van afbeeldingen met Smushit of welke andere tool dan ook vóórdat je ze opslaat is natuurlijk wel altijd zinvol.
Heel hartelijk bedankt voor dit en alle andere artikelen. Als illustrator-uit-het-jaar-nul heb ik me met moeite wat WP-kennis eigen gemaakt, om zelf een platform voor al m’n verhaaltjes met animaties te creëren (bij gebrek aan opdrachtgevers/uitgevers, dankzij de crisis). En ik ben heel blij met deze houvasten! Dat moet eindelijk eens gezegd, Robert!
Lieve groet,
Magda
Dank je Magda! Dat inspireert weer voor het vervolg 🙂
Is er ook nog een Nederlandse vertaling van de ySlow resultaten help.
nee helaas, voor zover ik weet is dat er niet