Meteen naar de inhoud

WordPress Jetpack voor eigen installatie

WordPress heeft begin maart het zogenaamde Jetpack ter beschikking gesteld aan gebruikers van een eigen installatie van WordPress.

Gebruikers van WordPress.com hebben de functies standaard al ter beschikking. Jetpack is een verzameling van plugins die je in één keer kunt installeren in je eigen WordPress website.

De Jetpack bundel bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Wp Stats
  • Twitter widget
  • Gravatar hovercards
  • ShareDaddy
  • LaTex
  • WP.me shortlinks
  • After the deadline
  • Shortcode embeds

Sommige van deze plugins waren ‘standalone’ al langer beschikbaar. Het aardige hiervan is dat wanneer je het Jetpack installeert de standalone plugin automatisch verdwijnt. Overigens kun je zelf bepalen welke onderdelen je wilt gebruiken en de rest eenvoudig uitschakelen. Laten we de verschillende plugins eens kort bekijken:

WP Stats
Deze plugin zorgt ervoor dat je de statistieken module van wordpress.com kunt gebruiken. Lekker eenvoudig, voor iedereen voor wie tools als Google Analytics al een stap te ver zijn.

Twitter widget
Er zijn enorm veel plugins in omloop die integreren met Twitter. Deze geeft je eigen tweets weer op je website, waarbij je enkele instellingen kunt doen om het gedrag van de widget te beïnvloeden.

Gravatar hovercards
Heb jij al een Gravatar? Zeker doen, het is gratis en geeft je op eenvoudige wijze de mogelijkheid om overal waar je een reactie achterlaat op andere websites dat inclusief foto te doen. Deze plugin zorgt ervoor dat er net even wat meer informatie over je te zien is. Zo kun je bijvoorbeeld je Social Media profielen koppelen, zodat andere bezoekers eenvoudig contact kunnen zoeken met je. Leuke tool!

ShareDaddy
Ook voor het delen van artikelen op je WordPress website zijn er erg veel mogelijkheden. Persoonlijk kies ik ervoor om slechts enkele knoppen te tonen (Twitter, Facebook), maar een dienst als ShareDaddy maakt het je wel erg gemakkelijk om daar nog een aantal mogelijkheden aan toe te voegen. Verder een aantal leuke features die dit tot een interessante plugin maken om eens verder te testen.

LaTex
LaTex is een ‘opmaaktaal’ waarmee het mogelijk is om ingewikklelde formules te plaatsen op je website. Heb je een technisch blog waar je veel werkt met wiskundige formules dan is deze tool vrijwel onmisbaar.

WP.me
WP.me is een ‘shortlink’ service, die urls verkleint zodat je links goed bruikbaar zijn op Social Media zoals Twitter. Bit.ly is bijvoorbeeld een bekende variant.

After the deadline
Deze plugin voegt spellingscontrole mogelijkheden aan WordPress toe. Erg nuttig, maar ik zie dat de tool niet beschikbaar is voor het Nederlands. Alleen geschikt voor diegenen die in het Engels schrijven. Frans, Spaans, Duits en Portugees worden ook ondersteund.

Shortcode embeds
Met deze plugin wordt het nog makkelijker om videos (youtube, vimeo), afbeeldingen (flickr) en presentaties (slideshare.net) toe te voegen aan je artikelen.

Kortom, een aantal leuke plugins, waarvoor je nu vaak echter al andere varianten zult gebruiken. Ben je net bezig met een nieuwe WordPress website dan is het zeker interessant om dit plugin pack eens uit te proberen. Vooral omdat het door WordPress zelf ondersteund wordt is de werking bij toekomstige versies van WordPress gegarandeerd. En dat is ook wat waard!

Oh ja, niet onbelangrijk, doordat een aantal diensten gebruik maakt van de functionaliteit van WordPress.com heb je een account nodig daar. Dat kun je eenvoudig en gratis aanmaken, zonder een website te hoeven starten, maar het is maar dat je het weet.

Heb jij het plugin pack al in gebruik? heb je tips voor andere lezers? Ik hoor het graag van je!

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

4 reacties op “WordPress Jetpack voor eigen installatie”

  1. Welke social media / share plugin krijgt het voor mekaar de Google Plus 1, de Twitter en de Facebook knop in het groot naast mekaar te vertonen bovenaan iedere blogpost? (met als doel het gemakkelijk kunnen delen van een blogartikel op de populaire social media sites)

  2. Volgens mij niet. De after the deadline plugin voor taal-/spellingscontrole is er bijvoorbeeld ook niet met een nederlands taalpakket. Het ligt er maar een beetje aan wat je precies nodig hebt of het ontbreken van Nederlands een probleem is. Sommige zaken kun je wellicht eenvoudig zelf vertalen.

  3. Is er nog altijd geen Nederlandse taal plug in in Jet Pack? We willen namelijk perse in het Nederlands communiceren met ons publiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *