Meteen naar de inhoud

In WordPress een link toevoegen naar een Pdf

Soms denk ik dat zaken voor de hand liggen. En dat iedereen dat wel snapt. Ik leg het onderwerp van deze WordPress Tip dus niet eens uit in mijn boek Kickstart WordPress. Fout! Niet voor iedereen zijn voor de hand liggende stappen altijd even duidelijk. Daarom hier: hoe voeg je in WordPress een link naar een Pdf bestand toe?
Waarom dit zinvol is? Bijvoorbeeld wanneer je je algemene voorwaarden ook als download in pdf formaat wilt kunnen aanbieden. De hieronder beschreven stappen werken ook voor andere bestandsformaten overigens. Maar plaats geen Word-document als dat niet strikt noodzakelijk is voor de toepassing.

Pagina of Bericht schrijven

Begin met het schrijven van je tekst in een regulier WordPress Bericht of Pagina. Selecteer nu de tekst die je als link wilt gebruiken, net zoals je zou doen wanneer je een link maakt naar een andere pagina:

wordpress-link-maken

Pdf uploaden

Klik nu bovenin op de knop Media Toevoegen. Klik op het linker tabblad Bestanden Uploaden. Sleep je pdf naar het venster of klik op de knop Bestanden Selecteren en voeg je pdf bestand toe.

WordPress link naar Pdf bestand maken

Klik rechts onderin nu op Bestand invoegen.
Je keert terug in de WordPress editor en voila! De link is gemaakt. Publiceer je bericht of pagina en je bezoekers kunnen je pdf downloaden.

Pdf bestand toevoegen aan WordPress

Wil je meer functionaliteit en bijvoorbeeld kunnen zien hoe vaak een bestand wordt gedownload? Of een hele sectie met allerlei downloadbare bestanden aan je website toevoegen? Probeer dan eens de plugin WordPress Download Monitor.

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 3 / 5. Aantal stemmen: 2

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Series NavigationAfbeelding toevoegen in je WordPress RSS feed >>

9 reacties op “In WordPress een link toevoegen naar een Pdf”

 1. Goedendag,

  Even een vraagje, waarom zeg je dit:
  Maar plaats geen Word-document als dat niet strikt noodzakelijk is voor de toepassing.¨
  Want dit is nu juist wat ik van plan was. Ook al kan ik het doc wel omzetten in pdf.

 2. Hallo Johan
  Zijn twee redenen voor:
  1. Lang niet iedereen kan Word-bestanden openen. De acceptatie van pdf is echt beter.
  2. Word bestanden kunnen gewijzigd worden door de ontvanger. Is dat erg is de vraag? Soms wil je voorkomen dat iemand een bestand eenvoudig kan aanpassen in zijn of haar voordeel.

 3. Goedendag,

  Even een vraagje: Hoe kan ik aan een ‘ knop’ in wordpress een PDF-bestand koppelen? Dus zodra je op de knop klikt, automatisch het pdf bestand download.

 4. Hallo Robbert,

  Waarom kan men via de link die ik gemaakt heb wel het PDF bestand downloaden, maar op de pagina zelf waar de bezoekers komen verschijnt de rekst “bewerken”. Nu kunnen de bezoekers via deze knop in Admin kijken en dat is de bedoeling niet.
  Weet u een oplossing?

 5. Hallo Frits
  Alleen jij ziet de tekst ‘bewerken’, omdat jij op dat moment nog ingelogd bent in je eigen website. Anderen zien die link niet. Bekijk de website maar eens vanaf een andere machine, of bijvoorbeeld via een tablet cq. telefoon.

 6. Ik plaats vaak links naar pdf’s op pagina’s.
  Alleen nu heb ik een pdf waar een link in zit (op de voorpagina van de site) en deze geeft behalve de URL ook allerlei WP-toevoegingen in het adres.
  Dus werkt hij niet. Hoe kan dat en wat doe ik er aan?
  Ik heb dit nog niet eerder meegemaakt.

 7. Hallo Anja,
  Ik heb jullie homepage even bekeken, maar kom daar geen link naar een pdf tegen die niet werkt. Misschien zelf al opgelost? Nu weet ik niet wat je bedoelt met ‘allerlei WP-toevoegingen’, maar het beste kun je de pagina even bekijken in de tekst/html weergave. Je zult dan vanzelf de link opgenomen zien. Dat ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

  Link naar pdf in de html code bekijken van je pagina

  Het meest waarschijnlijk is dat het gedeelte dat je hier tussen aanhalingstekens ziet niet klopt. Of de link wordt niet juist afgesloten. Uiteraard zul je in jouw situatie het pad naar het pdf bestand in jouw omgeving zien, dus verschilt van hetgeen hier in dit voorbeeld wordt getoond.
  Succes,

 8. Geachte
  Op mijn website heb ik een reeks PDF’s ingevoegd. Op mijn PC kan ik die openen, op de website zelf niet. Wat kan hiervoor de verklaring zijn?

 9. Hallo Jan,
  De verklaring moet eigenlijk wel zijn dat de link die je gemaakt hebt niet juist is. Heb je de instructie van dit artikel gevolgd? Anders plaats even een link naar de pagina die het betreft, dan kijken we met je mee.
  gr Robbert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *