Diegenen die mij al wat langer volgen weten dat ik zowel Joomla als WordPress gebruik voor het maken van websites voor mijn klanten. Daarnaast doe ik dan nog wat met Magento en e-commerce, maar daar gaat het nu niet over. Welk systeem is er beter? WordPress of Joomla?
Ik schreef dit artikel overigens al een aantal jaren geleden. Inmiddels liggen de kaarten wat anders, dus daarom heb ik het artikel weer eens even helemaal geactualiseerd. Overigens blijft de basis ervan overeind; de conclusie is nauwelijks anders dan 3 jaar geleden.
De vraag ‘WordPress of Joomla‘ leidt altijd tot felle reacties bij voorstanders van één van beide oplossingen. Zelf heb ik dat nooit helemaal begrepen en in dit artikel ga ik in op de onderlinge verschillen. Ik vertel je onbevooroordeeld mijn eigen mening… Maar toch vermoed ik dat die mening in ieder geval leidt tot een enigszins objectieve vergelijking. Voor- en tegenstanders van beide systemen staan vaak fel tegenover elkaar. Ik heb een andere mening: of je nu Joomla of WordPress gebruikt, het gaat uiteindelijk om het resultaat. Het zijn tools om een goede website mee te bouwen en dat kan met beiden. En een tool is een tool, geen doel op zich. Maar goed, verschillen zijn er natuurlijk wel. Laten we eens kijken:
WordPress
WordPress begon ooit als tool om een blog mee te maken. Inmiddels is het uitgegroeid tot een volwaardig CMS. Wel met als kanttekening dat Joomla standaard meer functionaliteit aan boord heeft. Daarover verderop meer.
Laten we kijken naar de voordelen van WordPress:
- WordPress is zo populair dat er in de loop der jaren een enorme hoeveelheid templates is gemaakt. Binnen WordPress noemen we dit ‘themes’. Hiermee bepaal je het uiterlijk van je website. Het aanbod in zowel gratis als betaalde themes is dusdanig groot, dat het voor vrijwel iedereen mogelijk is om een passende keuze te maken. Een maatwerk design kan natuurlijk ook, maar dat geldt voor beide oplossingen. Ook Joomla kent deze templates, maar daarin is het aanbod minder groot.
- De uitbreidbaarheid van WordPress is enorm. Door middel van zogenaamde ‘plugins’ kun je veel, heel veel extra functies toevoegen aan je website. Joomla kent dit principe ook, maar de markt voor Joomla is wat kleiner. En daarmee het aanbod ook. Mede door het grote aanbod aan plugins in WordPress zo populair geworden.
- WordPress is eenvoudig te leren. Dat is belangrijk voor de gebruikers van de website. Een website eenmalig opzetten is namelijk nooit je eindpunt. Je moet continue blijven werken en verbeteren aan je website. Dan helpt het wanneer het systeem eenvoudig te begrijpen en te gebruiken is.
- Je hoor nog wel eens dat WordPress websites gevoelig zijn voor hackers en daarmee onveilig. In feite is dit onjuist, maar deze opmerking komt natuurlijk wel ergens vandaan. Net zoals elke website heeft ook WordPress onderhoud nodig. Dat uit zich – overigens net als bij Joomla – in het uitvoeren van software updates. Doe je dat netjes en consequent en neem je daarnaast de juiste veiligheidsmaatregelen dan blijft jouw website netjes veilig. Doe je dat niet dan loop je met WordPress een wat groter risico op een hack van je website. De reden is wederom de populariteit van het systeem. Er zijn zo veel WordPress websites online dan het voor hackers interessant is om te zoeken naar kwetsbaarheden. Maar vergis je niet, ook Joomla moet je onderhouden. Doe je dat niet consequent dan loop je ook daar een groot risico op een gehackte website.
- Het aantal updates dat je ontvangt van zowel WordPress als de uitbreidingen (de plugins) die je gebruikt kan behoorlijk oplopen. In de regel zijn er dat in een WordPress omgeving wat meer dan bij een Joomla website. Het gevolg is dat je daarmee bezig moet zijn en het je wat tijd kost om dat goed te doen. (Hint: je kunt deze relatief vervelende taken ook aan ons uitbesteden!)
Joomla
Veel van de positieve en negatieve punten van WordPress zien we ook terug bij Joomla. Toch zijn er wel een aantal essentiële verschillen.
- Daar waar WordPress bekend staat om haar eenvoud, kent Joomla een wat steilere leercurve. Beginners hebben dan ook vaker wat moeite met het concept.
- Van beide systemen is zowel online als in boekvorm een schat aan informatie te vinden. WordPress heeft Joomla in de afgelopen jaren echter ook op dit punt ingehaald.
- Joomla is een echt CMS. En dat is ook direct een van de kritiekpunten die veel gebruikers op WordPress hebben. Voor relatief eenvoudige zaken moet je bij WordPress direct extra plugins installeren, terwijl Joomla het standaard aan boord heeft. Denk bijvoorbeeld maar aan het maken van een meertalige website. WordPress kan dat standaard niet en heeft daar extra plugins voor nodig.
- Joomla heeft daarnaast ook standaard functies aan boord voor het op uitgebreide schaal toekennen van rollen en rechten aan gebruikers. WordPress kent het concept ook, maar dat is veel minder goed uitgevoerd. Ook dan kan een plugin uitkomst bieden, maar Joomla heeft het standaard al aan boord.
- WordPress is van oudsher een blog platform. En daar is het sterk in. Joomla kent de basisfuncties voor een blog ook, maar is daar toch wat minder goed voor geschikt.
De techniek achter WordPress en Joomla
We hebben het tot nu toe met name over de functionaliteit gehad van beide oplossingen en de wat ‘zachtere’ argumenten om voor WordPress of Joomla te kiezen. Er zijn echter ook technische verschillen. Eentje daarvan wil ik eruit lichten en dat is het ‘database model’ van WordPress. Beide systemen slaan gegevens op in een zogenaamde MySQL database.
Tot zover ok, maar zo’n database kun je op veel verschillende manieren opzetten. En daar zit hem de kneep. Want iedereen met wat kennis over databases zal de opzet van WordPress als ‘opvallend slecht’ beoordelen. De database van WordPress is ergens erg simpel, maar vooral bij uitgebreid gebruik van WordPress leidt dat tot een enorme hoeveelheid data in enkele tabellen. Die maar moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Is dat erg? Tja, als normale gebruiker merk je er niet direct iets van. En ontwikkelaars werken ermee en weten zich te redden. Toch kan de database opzet van WordPress tot problemen gaan leiden bij grote websites. Op dit vlak gaan mijn punten dus naar Joomla.
CONCLUSIE: WORDPRESS OF JOOMLA?
Dus, welke wordt het? Kunnen we een winnaar aanwijzen? Nee, zo eenvoudig ligt dat niet. Vroeger lag mijn hart bij Joomla. Nu ik al geruime tijd websites bouw met WordPress zie ik heel duidelijk dat beide oplossingen eigen voor- en nadelen hebben. Wat moet je dan kiezen? Dat is helemaal afhankelijk van jouw situatie: wat is het doel van je website? Wil je een hele eenvoudige site met een aantal pagina’s, contactformulier en wellicht een blog? Kies dan gewoon voor WordPress. Heb je echter eisen op het vlak van ontwikkeling en ga je iets maken dat minder eenvoudig is? Dan zou mijn voorkeur uitgaan naar Joomla. Het ligt dus helemaal aan je toepassing en je doelstelling.
“Dat is vervelend, nu weet ik nog niets!” Dat valt mee. Voor reguliere websites zijn beide systemen zonder meer geschikt. Ik ga dan ook altijd in gesprek met mijn klanten: wat wil je en wat verwacht je van je nieuwe website? Wil je het zelf kunnen onderhouden zonder dat je beschikt over technische kennis? Ook dan is WordPress in veel gevallen de betere keuze. Joomla is echter geen slecht systeem en in veel gevallen de betere keuze.
Er speelt echter nog een aspect mee: populariteit. In de afgelopen jaren is WordPress zó populair geworden, dat je overal specialisten kunt vinden. Van zzp-ers tot grote design bureaus die allemaal met WordPress werken. Op dat vlak is Joomla echt voorbij gestreefd.
Wil jij weten wat voor jouw situatie het beste is? Neem dan even contact op.
Wat is jouw mening? Natuurlijk hoor ik graag jullie reacties en dan met name van lezers die met beide systemen werken of hebben gewerkt.
Helemaal met je eens. Mijn hart was ook altijd bij Joomla. En heb uiteindelijk zelfs mijn eigen website in WordPress opgezet. De nieuwe website momenteel mee bezig en ook die komt in WordPress.
Wat ik een voordeel van Joomla vind als ontwikkelaar dan, is het MVC model (modal view controller en dan zegt het nog niets voor de niet ontwikkelaar). Of in Jip en Janneke taal, als je sleutelen wilt aan nieuwe dingen dan is Joomla je ding als je volgens bewezen methodieken wilt programmeren.
Verder is het in Joomla met een module positie mogelijk content te krijgen waar je bij WordPress met een loopje werkt al dan niet in je theme of function file. En kun je in Joomla gemakkelijk functionaliteit uit het hart van Joomla overrulen in je template file.
Maar WordPress wint het weer met gebruiksgemak, zoals gezegd ben het helemaal met Robbert eens met zijn verhaal. Less is more en dat heeft WordPress goed begrepen.
Joomla is bezig met een inhaal strijd als het gaat om de interface van de beheerders kant. Maar nog altijd schrikt het mensen af.
Met vriendelijke groet,
Martin Koppelaar
Dank voor je goede aanvulling Martin! Het MVC model en de template overrides zijn zeker voor ontwikkelaars krachtige instrumenten en pluspunten voor Joomla.
Robbert,
Bedankt voor je duidelijke artikel.
Ik denk dat voor een online marketeer met weinig technische kennis (kan een beetje HTML) WordPress verreweg mijn voorkeur heeft.
Het CMS van WordPress zit erg logisch en duidelijk in elkaar. Het CMS van Joomla is minder geschikt om wat snelle en kleine aanpassingen te doen.
Als online marketeer ben je constant bezig om zaken aan te passen en daarom heb ik een voorkeur voor WordPress omdat het voor de gemiddelde gebruiker gebruikersvriendelijker is.
Hallo Olaf,
Altijd goed om de mening van een mede-Ulftenaar te horen, ook al woon ik er dan inmiddels niet meer 🙂
Je hebt gelijk vwb gebruikersvriendelijkheid, dat hoor ik ook terug van mijn klanten. Joomla biedt een wat meer robuust platform als het om ontwikkeling gaat, maar is voor beginners inderdaad wat minder eenvoudig te doorgronden.
Wat gebruiksvriendelijkheid en leer curve betreft, dat gaat allemaal veranderen aankomende september:
http://community.joomla.org/blogs/community/1568-30-first-look.html
Eindelijk lees ik eens een artikel die de juiste vergelijking maakt. Zelf ben ik voorstander van Joomla! vanwege de vele mogelijkheden. Deze keuze wordt vaak omstreden omdat Joomla! niet SEO vriendelijk zou zijn. In mijn ogen onzin!
Oké ook ik zie dat Joomla! niet altijd even schone HTML achterlaat, maar dit is maar een klein (en steeds kleiner) onderdeel van SEO. Kijk dus naar je doel, wil je de grote in? Kies dan voor Joomla! Ga je vooral bloggen? Kies dan voor WordPress!
Complimenten voor dit artikel!
Ik denk dat WordPress voor 99% van de gebruikers vele malen praktischer is. Wij hebben zowel klanten in WordPress als in Joomla, maar de gebruikers van WordPress hoor je zelden. Terwijl die van Joomla regelmatig aan de lijn hangen omdat zaken niet duidelijk zijn.
Mijn voorkeur gaat uit naar WordPress, puur gericht op gebruiksgemak en vindbaarheid. Joomla schrijft nou eenmaal meer ‘overbodige’ code weg dan WordPress.
Ik gebruik Joomla voor alles. Simpelweg omdat een site niet altijd hetzelfde blijft.
Ik heb wel eens een site voor een klant gebouwd die bij oplevering precies voldeed aan de wensen. Maar na een jaar wilde hij meer functionaliteit, dat kon het simpele CMS niet aan. Dan moet je uitleggen dat de site naar Joomla verhuist moet worden, en dat kost natuurlijk geld. Dat horen klanten niet graag.
Dus sindsdien bouw ik elke site in Joomla.
Moet er functionaliteit bij, dan is er altijd wel een extensie voor te vinden (er zijn er 10.000) en moet er iets custom gemaakt worden, dan is Joomla een fantasties framework om in te werken.
Wat ook kan is WordPress IN Joomla installeren. Dan heb je de WordPress interface in Joomla. http://extensions.joomla.org/extensions/social-web/social-edition/blog-integration/6659?qh=YTozOntpOjA7czo5OiJ3b3JkcHJlc3MiO2k6MTtzOjEwOiJ3b3JkcHJlc3MnIjtpOjI7czoxMToid29yZHByZXNzJ3MiO30%3D
Hey Robbert,
Als je het mij vraagt ben ik toch echt iemand van WP, maar sinds enkele maanden geleden begin ik nu ook de voordelen te zijn van Joomla!
Ik investeer nu ook een klein beetje aandacht en maak ik zelf gewoon een ”random” Joomla website om te zien wat er uit komt.
Maar voor vele mensen prefereer ik toch liever wordpress om ideeën op een veel makkelijkere manier te presenteren.
http://www.joomlainstalleren.org
Dank je wel Robbert, een goed verhaal!
Als hobby ontwikkelaar maak ik zowel HTML sites als sites in Joomla en WordPress. Dat laatste heb ik overigens pas ontdekt – voor eenvoudige sites een verademing. De gebruiker kan heel simpel zelf wijzigingen aanbrengen, dat is bij Joomla lastiger.
Bij Joomla heb ik me in het begin (1.0) vaak geërgerd aan fouten in de core en de componenten etc. Dat is nu meestal wel OK maar WordPress komt mij wat intuïtiever en logischer over. Blijft staan dat Joomla meer mogelijkheden biedt voor complexere toepassingen.
Ik ben zo’n 10 jaar geleden ooit begonnen met bloggen in WordPress. Prima. Maar voor m’n klanten bouw ik de sites allemaal met het Joomla CMS. Heerlijk uitgebreide configuratie mogelijkheden. Klanten willen vaak zelf hooguit een artikel of een menu item toevoegen. Wat prima kan met een account die niet alle toeters en bellen van Joomla laat zien. Ik regel ook de hosting via mijn reseller pakket met Installatron die zelf Joomla kan upgraden en backuppen. Wat wel een nadeel is van de moderne CMS-en is dat ook de plug-ins, modules en componenten soms bijgewerkt moeten worden. Het is moeilijk klanten bewust te maken dat een website eigenlijk geen eenmalige uitgave is. Zeker wanneer er geen genoeg kennis is.
Mee eens hoor Roelof! Ik ben een WordPress én Joomla fan. Velen vinden dat maar lastig te begrijpen. Je kunt immers ook niet voor Ajax en PSV zijn 😉
Maar beide oplossingen hebben voor- en nadelen en je moet die oplossing bieden aan je klant die het meeste gemak, flexibiliteit en functionaliteit biedt voor de desbetreffende situatie.
Ik onderhoud een joomla website voor mijn vereniging, maar na het lezen van deze review wil ik toch proberen of het met WordPress eenvoudiger is voor een paar gebruikers om artikelen te plaatsen. Die schrikken daar nu toch van terug, ondanks het gebruik van K2 als artikelensysteem. WordPress wil ik eerst in een testomgeving zetten en als het bevalt op de site.
Ik werk met zowel Joomla als WordPress maar Joomla verdient mijn voorkeur. De reden dat WordPress veel gebruikt wordt is omdat beginners hun eerste schreden met WordPress zetten, gelokt door verhalen dat het zo makkelijk zou zijn. Een systeem met weinig opties is ook makkelijk omdat er juist weinig opties in zitten. Maar daar zit meteen ook het probleem. Je merkt dan dat je WordPress moet uitbreiden met veel plugins om toch de functionaliteit te hebben die veelal standaard in Joomla zit. Die vele plugins in WordPress maken het systeem onoverzichtelijk, traag, foutgevoelig en onderhoudsintensief terwijl Joomla de meeste functionaliteiten standaard aan boord heeft en je dus altijd dezelfde interface kunt gebruiken. Wil je Joomla uitbreiden met specifieke functionaliteit dan zijn er veel extensies.
Voor de eindklant is Joomla ook niet moeilijk. Meestal willen ze enkel pagina’s bewerken of toevoegen. Het enige wat ze dan hoeven te weten is dat ze na inloggen naar artikelbeheer moeten gaan. Joomla geeft de instellingen voor het geval ze nodig zijn. De configuratie die de webdesigner aanlevert moet voldoende zijn zodat de klant niet aan de instellingen hoeft te zitten.
Ik ontwikkel ook sites in WordPress en Joomla. Waar ik het bij Joomla vaak fout zie gaan is het gebruiksvriendelijk inrichten van de site voor de gebruiker. Dat is bij WordPress “out of the box” beter. Maar dat heeft ook zijn beperkingen. Als je iets meer wilt met WP moet je weer met extra plugins aan de slag. En dan is die gebruiksvriendelijkheid ook weer minder.
Probleem voor veel Joomla gebruikers is dat de ontwikkelaar het CMS niet gebruiksvriendelijk oplevert. Daarvoor moet je juist extra dingen doen, zoals niet gebruikte plugins en modules weggooien of onzichtbaar maken. Mijn voorkeur is als een Joomla gebruiker niet in de backend hoeft te zijn. En dat is voor mij nou net het voordeel van Joomla: Bijna alles kan je mooi via de Front-end doen. (als gebruiker dan.) En dat vraagt visie van de ontwikkelaar op hoe en wat hij moet doen om het ook voor de klant gebruiksvriendelijk te houden!
Wat vinden jullie van WIX?
Hi Bilal, wij hebben Wix inhoudelijk niet getest. Het zou prima kunnen werken, maar wij richten ons met name op open source tools. Wix is een commerciële aanbieder waarbij er veel aan gelegen zal zijn om je – eenmaal klant – binnen te houden. Jij bent dan in feite geen eigenaar van je eigen website en dat is iets dat ik als bedrijf zijnde persoonlijk niet zou willen.
Bilal, als je je website serieus wil aanpakken zou ik het bij opensource houden. Of het nou WordPress is of Joomla. Maak een keuze aan de hand van wat je wilt bereiken.
Ik gebruik al jaren zowel WP als Joomla. Gebruikers- en rechtenbeheer zijn in Joomla véél beter geregeld. Ik beheer een site met meer dan 1000 gebruikers in verschillende gebruikersgroepen met dito rechten verdeeld. Dat zou niet in WP kunnen.
Het MVC model van Joomla maakt het ook makkelijker om aanpassingen te doen als programmeur. In WP oogt de code meer als spaghetti. Het is ook heel makkelijk om andere typen output te genereren dan HTML. Je kunt bijv. eenvoudig XML en Json genereren van elke view van een component.
En vergeet niet dat Joomla meertaligheid ondersteund, standaard een contactformulier- en een banner-functie heeft.
Maar de leercurve is bij Joomla wel groter. Het schrikt al gauw mensen af die beginnen met een website. Als webbouwer is het aan te raden om de eindgebruiker zo veel mogelijk / alleen via de frontend te laten werken.
Eerlijk gezegd is de tekst editor bij WP een stuk beter, waardoor het makkelijker oogt om teksten in te voeren.
En omdat WP een groter aantal gebruikers heeft, zijn er meer sites en apps op ingesteld. Zo is er een WP app om je site te beheren. (Lees om makkelijk te kunnen bloggen)
Ik denk dat dit artikel met name geschreven is voor site bouwers, ook aan de reacties te zien.
Ik denk dat het het mede van belang is voor mij daar te zijn waar schrijvers met name zijn. Bedankt voor de info.