Meteen naar de inhoud

Een WordPress thema kiezen: Pas op!

WordPress thema selecteren

Ik heb een probleem. En ik niet alleen. Jij misschien ook wel. Maar laat ik eerst eens uitleggen waar dit artikel eigenlijk over gaat: een WordPress thema kiezen. Niets aan toch? Wat spreekt je aan, keuze maken, installeren, beetje aanpassen, klaar! Dat kan kloppen, maar minstens even vaak kun je er ook de mist mee in gaan. In dit artikel een overzicht van mijn ervaringen met mijn eigen website en die van mijn klanten gedurende het afgelopen jaar.

Het probleem: mijn WordPress thema is ‘end of life’

Om daar maar mee te beginnen: een kleine twee jaar geleden heb ik mijn WordPress thema na enig onderzoek geselecteerd. En daar doe ik best wel even over hoor. Ondanks dat die WP thema’s niet veel kosten wil je natuurlijk toch wel iets wat bij je website past. Dit waren toen in het kort mijn eisen, waaraan het huidige thema ook voldoet:

 • Geschikt voor Woocommerce zodat ik mijn boeken zelf kon gaan verkopen
 • Een aansprekend, maar toch ook clean ontwerp
 • Goede ervaringen door bestaande gebruikers
 • Responsive design voor goede weergave op tablets en mobiele toestellen
 • Ook geschikt voor wat oudere browsers

En zo kwam ik uit bij Flexishop 2 op Themeforest uit. Daar kijk je nu naar. Ik heb er twee jaar met plezier gebruik van gemaakt, maar het theme blijkt nu niet meer geschikt gemaakt voor Woocommerce 2+ en niet eens meer goed te functioneren onder WordPress 3.6. Recent is het theme zelfs van Themeforest verwijderd, dus ik kan er vanuit gaan dat het nier meer goed komt… Ai! Dat kan je dus overkomen. En er zijn inmiddels meerdere redenen om echt te updaten naar Woocommerce 2+. Maar de WP update zelf is natuurlijk een echte must.

Nu kan ik twee dingen doen:
1. Ik koop een nieuw thema
2. Ik pas het bestaande WordPress thema aan en zorg ervoor dat het gaan werken met de nieuwste versies.
Ik denk er nog over. Maar beiden leveren mij een bepaalde hoeveelheid werk op waar ik nou net even niet op zit te wachten.

Hoe voorkom je zoiets? Nou, niet. Of je moet je themes van scratch af aan helemaal zelf ontwikkelen en daarbij ook alle nieuwe WordPress ontwikkelingen nauwlettend volgen en implementeren. Dit zou eigenlijk de juiste aanpak zijn. Maar voor velen van ons is dat gewoon geen haalbare kaart en dat geldt ook voor mij. De beschikbare tijd is er niet om dat zelf te doen en het budget om het te laten onderhouden is eigenlijk te beperkt.

Ik denk er nog even over…
Maar wat kun jij doen bij het kiezen van een WordPress thema om dit probleem zo veel mogelijk te voorkomen?

WordPress thema kiezen: waar let je op?

Natuurlijk is als eerste van belang waar je je website voor gaat gebruiken. Even snel iets opzetten dat wellicht niet langer dan een jaar zal draaien? Dan hoef je minder scherp te zijn bij het maken van je keuze. Maar ga je je website, zoals ik, meerdere jaren inzetten met als doel om er meer uit te gaan halen? Dan is een keuze die toch minimaal een paar jaar mee kan wel erg prettig.

WordPress thema kiezen - Themeforest
Een Marktplaats zoals Themeforest biedt heel veel mogelijkheden. Maar is het daarmee dan ook de juiste keuze?

Toegegeven: je zult geen WordPress thema kiezen om daar 5 jaar mee te willen doen. Tegen die tijd ziet het web er heel anders uit en wil jij ook wat anders. Maar 1,5 jaar is gewoon te kort, dus maak verstandige keuzes. Waar let je op bij het selecteren van je WordPress thema?

 • Is het theme stabiel? Wat zeggen andere gebruikers? Reageert de ontwikkelaar snel op vragen?
 • Is het theme recent nog bijgewerkt? Nieuwe versies horen met enige regelmaat te verschijnen.
 • Pas op met de uitverkoop. Ergens een theme gezien van 50$ nu voor $10? Kan maar zo zijn dat dat theme al verouderd is en helemaal niet meer onderhouden wordt.
 • Bij de grotere commerciële partijen ben je vaak langer verzekerd van support / onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan Woothemes, dat – juist omdat ze goede, blijvende support willen bieden – de prijzen recent drastisch heeft verhoogd. Vervelend? Niet als je daarmee verzekerd bent van continuïteit.
 • Populaire frameworks zoals Genesis en Thesis bestaan al jaren en hebben duizenden klanten. Dit soort frameworks zijn prijzig, maar er is slechts een kleine kans dat ze er binnenkort mee op houden
 • Commerciële WordPress thema’s bieden vaak veel functionaliteit. Maar die functies zou je kunnen verliezen als je je theme ooit eens moet wijzigen. Laat SEO functies in themes dus gewoon links liggen en gebruik daarvoor een plugin. Dit geldt ook voor andere functies zoals een slider, gallery of zelfs een webshop. Gebruik plugins. Dat voorkomt dat je bij de wisseling van je WordPress theme een deel van je functionaliteit en zelfs data verlies!
 • En ook niet onbelangrijk, wat kost het theme? Bedenk daarbij dat continuïteit bij een commercieel / betaald WordPress thema eerder gewaarborgd zal zijn dan bij gratis themes. De duurdere themes (Genesis, Thesis, Woocommerce) hebben die prijsstelling niet voor niets gekregen. De eigenaren willen niet alleen geld verdienen, maar ook langer ‘in business’ blijven.
 • Hoewel een grote Marktplaats zoals Themeforest geweldig veel mogelijkheden biedt, moet je je realiseren dat er veel verschillende ontwikkelaars op actief zijn. Je koopt een theme bij één van die ontwikkelaars, níet bij Themeforest! Bekijk dus hoe lang zo’n ontwikkelaar al actief is en welke andere WordPress theme’s er beschikbaar zijn van dezelfde ontwikkelaar. Hoe langer iemand al actief is, des te groter de kans dat deze inmiddels een redelijk stabiele business zal hebben opgebouwd. En dus zal blijven ontwikkelen en ondersteunen.

Genesis WordPress framework

Meer aandachtspunten bij het kiezen van je WordPress thema

Naast deze punten die meer te maken hebben met de te verwachten continuïteit, zijn er ook de meer voor de hand liggende selectiecriteria.

 • Is het theme responsive? Een goede weergave van je website op tablets en mobiele telefoons is tegenwoordig echt een must!
 • Op welke browsers en versies draait het theme? Vooral IE8 wordt tegenwoordig lang niet altijd meer ondersteund. Dat hoeft geen ramp te zijn, maar maak een bewuste keuze.
 • Hoe flexibel ben je qua indeling en kleurgebruik? Of moet je direct CSS code aan gaan passen wanneer je iets anders wilt dan je in de demo ziet?
 • Wordt er iets gezegd over ondersteuning van meerdere talen, al dan niet met behulp van de WPML plugin? Nog steeds zien we af en toe themes die op dit punt niet goed in elkaar zitten.

Toch het liefst een gratis theme? Dan zit je het beste op de WordPress website zelf

[box color=”green”]Binnenkort zie je wat het resultaat is op deze website! Heb je al gezien dat we onze webdesign boeken winkel flink aan het uitbreiden zijn met interessante nieuwe titels? Leer méér over WordPress, Webdesign en Online Marketing! Of schrijf je in voor onze gratis Nieuwsbrief en mis niets! [/box]

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 4.7 / 5. Aantal stemmen: 3

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

10 reacties op “Een WordPress thema kiezen: Pas op!”

 1. Ik merk de laatste vooral dat de themes allemaal een beetje hetzelfde zijn en dat het grote aanbod aan functies bij elk thema juist verwarrend, lastig en overbodig is.

 2. Een tijd geleden heb ik het Genesis framework gekozen, en een paar themes van Studiopress. Het verrast mij dat je er in je boek Kickstart WordPress niet naar verwijst, en in dit artikel gebruik je wel Genesis als goede basis, maar zonder Studiopress te noemen. Is daar een reden voor? De illustratie linkt dan wel weer door naar de Genesis page van WordPress.
  Heb ik iets gemist?

 3. Belangrijk is het ook om gebruikers er op te attanderen dat ze niet zomaar alle gratis themes kunnen gebrukken. De themes van WordPress.org zijn altijd veilig en hier vinden de meeste ook een bruikbare theme. Veel gratis themes die je vind in de resultaten van Google bevatten malware en backdoor scripts waarmee je site gehackt kan worden.

  Daarnaast ben ik het totaal met Sandra eens. Het laatste jaar lijken teveel sites op elkaar en zijn de theme opties vaak te moeilijk voor een gemiddelde WP gebruiker. Je ziet nu wel een trend komen dat we terug gaan naar platte basis themes die gebouwd worden voor mobiel gebruik.

 4. Een aantal jaar geleden werkte ik ook vanuit verschillende templates, maar ik kwam erachter dat je heel beperkt bent in je mogelijkheden en door de tientallen bestanden die templates tegenwoordig bevatten ben je ongelofelijk veel tijd kwijt als je een website op maat wilt maken.

  Daarom heb ik een tijd geleden besloten om op zoek te gaan naar een basis template met zo min mogelijk bestanden. Dit template heb ik vervolgens naar eigen hand gezet, zodat ik voor elke nieuwe website die ik ontwikkel een basis template heb die ik in zijn geheel en relatief snel aan kan passen. En dit werkt ideaal!

 5. Had ik nog met Kickstart geleerd hoe je een youtube filmpje er zo op kon zetten, dat je een plaatje ziet..nu heb ik in mijn theme geen tabblad HTML meer, en krijg je die lelijke link te zien… wat nu 🙁 overstappen op een ander theme met meer mogelijkheden? Zo goed zit ik nou ook weer niet in mijn tijd.

 6. Hallo,
  Momenteel heeft mijn website het twenty twelve theme. Ik heb een nieuw Avada theme dat ik wil opbouwen met grotendeels de informatie van mijn bestaande site.
  Probleem is dat mijn bestaande site in de lucht moet blijven totdat de nieuwe klaar is.
  Nu komt mijn vraag, hoe kan ik de nieuwe theme activeren en bewerken naast het actief houden van mijn bestaande website?

 7. I wil graag net als Alexander een basis ttempllate maken die ik. in zijn geheel kan installeren voor mijn klanten
  Ik wil hierbij pagina voorbeelden en
  zo in dit thema hebben zodat ik ook een online training kan maken waarbij de klant dit zelf makkelijk kan aanpassen. Ik zoek een basis of framework waar ik dit op kan bouwen. Deze moet response zijn en. Natuurlijk compatible voor meerdere Browsers, compatible en zo. De punten uit dit artikel zijn belangrijk dus de basis waar op gebouwd kan worden moet goed zijn. Ook moet het qua licentie oké zijn . Is Genesis hier goed voor of wat is hier een goede oplossing voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *