Meteen naar de inhoud

WordPress Theme Review: Divi

wordpress divi theme review
[vc_row][vc_column][vc_column_text]Enige weken geleden ben ik begonnen aan een nieuwe serie: Premium Theme Reviews. Als je toch wat geld uitgeeft voor een goed WordPress theme dan wil je wel zeker weten dat je de juiste keuze maakt. Niet alleen omdat je er geld aan uitgeeft, maar vooral omdat je vaak heel wat uurtjes bezig bent met het leren kennen van je theme. 

 

In het tweede deel van deze serie kijken we naar het Divi theme van Elegant Themes.

Let op: doe je een aankoop bij Elegant themes via de links op deze website dan ontvangen wij daarvoor een vergoeding. Dat kost jou niets extra. Wij geven daarnaast gewoon onze mening over de producten die we bespreken op basis van onze eigen ervaringen.

In tegenstelling tot veel andere aanbieders biedt Elegant themes een wat afwijkend prijsmodel. Voor 1 bedrag ($69 of $89) ontvang je gedurende 1 jaar toegang tot alle themes die men aanbiedt. Mocht een theme in de praktijk toch niet bevallen dan kun je dus nog switchen. Maar met het Divi theme zou dat niet zo snel nodig moeten zijn. Het staat inmiddels goed bekend als een echte alleskunner. Dat wil ik zelf ook wel eens zien en dus ga ik snel aan de slag met het theme in mijn testomgeving.

Divi WordPress theme review
De basis demo van het divi theme

Bij aanschaf van het Elegant Themes pakket moet je overigens een keuze maken. Wil je de personal, developer of lifetime access licentie? Het personal pakket kost slechts $69, maar dan heb je geen toegang tot de plugins en ontvang je ook de Photoshop ontwerpen niet. Die twee extra’s kosten samen $89. Is dat erg? Mwaah, je moet die keuze zelf maken, maar de plugins zijn nou niet zo fantastisch dat het must haves zijn. Anders ligt dat wellicht voor de Divi Builder plugin, een page builder die het je gemakkelijk maakt om je pagina’s zelf in te delen. Die Divi builder plugin werkt met elk WordPress theme, ook wanneer het iets anders is dan Divi en ook wanneer het een theme is dat helemaal niet van Elegant themes afkomstig is. Let wel: dit claimt men, ik heb niet gecontroleerd of dit ook altijd opgaat.

In beide gevallen is de licentie een jaar geldig en daarna moet je hetzelfde bedrag opnieuw betalen. Heb je dat liever niet dan kun je voor $249 een lifetime licentie aanschaffen, die je dus in een jaar of 3 terug verdient. Wie slim is schrijft zich eerst in en krijgt nog wat korting. Die popups zijn niet te missen…

Vergelijken we op dit vlak het Divi theme met de themes zoals je die op Themeforest koopt dan is er dus wel een flink prijsverschil ten nadele van Divi. Daar tegenover staat dat Elegant themes zich inmiddels heeft bewezen als een betrouwbare partner die al langer op de markt is. Bij Themeforest ontwikkelaars moet je altijd maar afwachten tot hoever en hoelang er support is.

Genoeg nu. Laten we aan de slag gaan.

Het Divi theme wordt als een gewoon theme geinstalleerd. Gebruik de Upload functie in WordPress of kopieer eenvoudig alle bestanden via FTP naar je website toe. Heb je hulp nodig bij de installatie? Lees dan dit artikel over het installeren van een premium WordPress theme. Nadat je het theme geinstalleerd hebt installeer je ook de Divi Builder plugin. Vervolgens activeer je het theme en zie hier het resultaat:

divi theme standaard resultaat
Een probleem bij veel themes; je installeert het en krijgt niet hetgeen dat je had verwacht.

En dit is precies wat beginners vaak tot wanhoop drijft. Want lijkt dit ook maar een beetje op hetgeen je door de makers is beloofd? Nee, helemaal niet zelfs. Dit is nog steeds gewoon een standaard blog. Overigens staat Divi hierin niet alleen. Het komt bij veel themes voor en het is ook helemaal niet erg. Mits de gebruiker maar weet welke stappen je vervolgens moet nemen om wél tot een beter resultaat te komen.

En hier laat Divi wat steken vallen vind ik. Er is uitgebreide documentatie van Divi online beschikbaar. Maar hoe begin je nu precies? De sleutel ligt bij de ‘Premade Layouts’, maar dat moet je dus wel even weten. Je gaat als volgt te werk:

    1. Maak een pagina aan en start de Divi Builder.

Beginnen met het Divi theme

    1. Vervolgens kies je een Premade Layout: Opladen vanuit Bibliotheek. Dit is ook een puntje van aandacht. De documentatie is er alleen in het Engels, maar hetgeen je te zien krijgt van Divi in de WordPress admin is voor een groot deel vertaald. Dat maakt het er niet altijd makkelijker op om een functie terug te vinden.

divi theme pagina maken

    1. In mijn voorbeeld heb ik gekozen voor ‘Creatief Bureau’. Dat laadt vervolgens een hele lay-out in de pagina. Nadat de pagina is gepubliceerd zien we het volgende resultaat:

divi theme demo resultaat
Dat lijkt er meer op!

Ik adviseer je om op deze wijze de diverse lay-outs te laden in verschillende pagina’s en de resultaten daarvan te bekijken. Dat geeft je een goed beeld van de mogelijkheden. De standaard aanwezige mogelijkheden, want met de Builder kun je in feite zelf elke lay-out maken die je maar wilt.

Divi theme page builder

Heb je op deze manier een basis staan voor enkele pagina’s dan kun je vervolgens de lay-out en inhoud wijzigen via de Divi Builder. Maar werkt het ook prettig, deze Page Builder? Wanneer we de Divi Page Builder vergelijken met bijvoorbeeld de bekende Visual Composer? In grote lijnen komt het aardig met elkaar overeen, hoewel de weergave van blokken anders is natuurlijk. Opvallend is dat ik in de Divi Page Builder nog niet heb kunnen ontdekken hoe ik zelf de kolomindeling kan bepalen. Er zijn voorgedefinieerde kolomindelingen beschikbaar en die zijn in 98% van de gevallen voldoende. Maar wat als ik daar toch een keer vanaf wil wijken? Ik zeg niet dat het onmogelijk is, maar eenvoudig te vinden is die optie dan in ieder geval niet.

Wat handig is, is dat je bepaalde delen van je pagina kunt uitschakelen voor weergave op mobiel. Zo toon je daar alleen de essentiële zaken en kun je op de desktop weergave wat meer toeters en bellen gebruiken.

 

Divi Theme opties

Het instellen van het Divi theme gaat op twee manieren:
1. Basis instellingen in de Theme Options
2. Via de WordPress Customizer.

De theme options geven je een aantal mogelijkheden. Wat opvalt is dat sommige andere themes ‘meer knoppen’ hebben, maar dat hoedt geen nadeel te zijn. te veel opties werken alleen maar verwarrend. De theme options zijn grotendeels vertaald in het Nederlands. Maar dat is niet altijd een voordeel, want niet alle kreten zijn even duidelijk. Zo wordt de bekend ‘call to action’ een ‘oproep tot actie’…. ‘Lazy loading images’ wordt een ‘afbeelding die lui laadt’. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Tja… Pak je de documentatie van Divi erbij, dan verwijst die natuurlijk naar de Engelstalige versie. Hiermee wordt het voor beginners juist lastig. Persoonlijk vind ik dit geen verbetering.

WordPress Divi Opties

De WordPress customizer wordt langzamerhand de standaard binnen WordPress om themes in te stellen. Het is dus prijzenswaardig dat het Divi theme hier al goed gebruik van weet te maken. Het gevolg is wel dat instellingen zich op twee plaatsen bevinden, omdat niet alles in de customizer valt op te nemen.

wordpress customizer divi
De theme customizer is vertaald naar het nederlands. Maar dat is niet altijd even handig.

Instellen van bijvoorbeeld de fontgrootte doe je met behulp van een slider die je naar links of rechts schuift. Dit is een aardige toevoeging van Divi aan de theme customizer.

Meer functionaliteit krijg je door de ‘Role Editor’ te gebruiken. Hiermee kun je per gebruikersrol instellen wie er wat mag doen in de website. Een goede oplossing wanneer je met meerdere personen aan dezelfde website werkt.

divi theme roles
De Role Editor geeft uitgebreide mogelijkheden

 

Divi Theme Performance

In het vorige artikel over het The7 theme heb ik het eigenlijk nog niet gehad over snelheid. Je WordPress theme beïnvloedt namelijk de snelheid van je website in meer of mindere mate. Maar invloed heeft het. Hoe groot die invloed precies is ligt aan een aantal factoren. Daarbij is je hosting natuurlijk ook belangrijk. Je kunt een supersnel theme gebruiken, maar draai je dat bij een hoster voor €25 euro per jaar dan mag je er natuurlijk geen wonderen van verwachten.

Op dit moment kan ik zelf nog geen goed vergelijkend onderzoek doen naar de snelheid van de diverse WordPress themes, maar ik zou dat later alsnog willen toevoegen in een vergelijking tussen een aantal themes. In een ander onderzoek naar de snelheid van WordPress themes scoorde het Divi theme niet super goed, maar doet het toch mee met de betere themes.

 

Sterke en zwakke punten

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][mpc_vc_icon_list icon_list=”%5B%7B%22icon%22%3A%22fa%20fa-fw%20fa-thumbs-up%22%2C%22text%22%3A%22Veel%20waar%20voor%20je%20geld%22%7D%2C%7B%22icon%22%3A%22fa%20fa-fw%20fa-thumbs-up%22%2C%22text%22%3A%22Goede%20performance%20mogelijk%22%7D%2C%7B%22icon%22%3A%22fa%20fa-fw%20fa-thumbs-up%22%2C%22text%22%3A%22Veel%20functionaliteit%22%7D%5D”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][mpc_vc_icon_list icon_list=”%5B%7B%22icon%22%3A%22fa%20fa-fw%20fa-thumbs-down%22%2C%22text%22%3A%22Je%20betaalt%20jaarlijks%20hetzelfde%20bedrag%22%7D%2C%7B%22icon%22%3A%22fa%20fa-fw%20fa-thumbs-down%22%2C%22text%22%3A%22Theme%20vertalingen%20zijn%20een%20misser%22%7D%5D”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]Het Divi theme zit goed in elkaar. Punt.
Er zijn zó veel mogelijkheden dat ik ze hier niet eens allemaal kan beschrijven. Het theme levert een mooie snelle website op – mits je aan randvoorwaarden zoals goede hosting voldoet. Maar dat geldt voor elk theme.

Een misser vind ik de vertalingen naar het Nederlands. De documentatie is daar niet op afgestemd en de gebrekkige vertalingen maken het werken met Divi er daardoor voor beginners niet eenvoudiger op. Bereid je er dus op voor tijd te investeren in het leren kennen van het theme. Maar dan heb je ook een prima theme waar je nog lang mee vooruit kunt.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_column_text]

8.5
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 3 / 5. Aantal stemmen: 1

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

2 reacties op “WordPress Theme Review: Divi”

  1. Hallo dank voor deze review. Ik twijfel nog tussen Divi en het X-theme. Kunnen jullie een keer een vergelijking maken?

  2. Weer een heldere review Robbert.

    Wat ik van DIVI wel jammer vind zijn de te beperkte betaalmogelijkheden.
    Het jaarlijkse abonnement kan namelijk met Creditcard en Paypal betaald worden maar Lifetime uitsluitend met een Creditcard.

    Het hierover uiteraard geïnformeerd bij Elegant Themes maar die zijn hier erg kortaf over!
    Komt op mij over alsof ze in Europa geen Lifetime willen verkopen daar uiteindelijk het verdien model over een jaarlijkse verlenging vele malen groter is en ook niet geheel onbelangrijk….. Als je je website eenmaal met Divi gevormd heb dan zit je er aan vast wegens de vele opmaak die erin zit. Verander maar van thema en ziet wat er van over blijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *