Meteen naar de inhoud

WordPress Voorbeelden: Waar kun je WordPress nog meer voor inzetten?

WordPress het Zwitsers zakmes voor websites?WordPress is beroemd geworden als platform om te bloggen en op dat vlak nog steeds onovertroffen. Maar je kunt zo veel meer doen met WordPress! Wat dan? In dit artikel laat ik je een aantal WordPress voorbeelden zien, zodat je een goed idee krijgt van de mogelijkheden. Is WordPress echt een soort Zwitsers zakmes voor alle soorten websites?
 
Bedrijfswebsite
WordPress wordt steeds vaker ingezet voor het bouwen van een bedrijfswebsite, omdat het ook voor de gebruikers van de site zo lekker eenvoudig werkt. Een goed design, de nodige content, een portfolio of productpresentatie en om het geheel af te maken een contactformulier en koppelingen naar Social Media. De ingrediënten voor de gemiddelde website voor het mkb of een zzp-er beslaan meestal niet meer dan dit korte overzicht. Met WordPress kan dat prima en draait je website gemiddeld sneller en voor een lager tarief dan met veel andere oplossingen.

Nederlands WordPress voorbeeld Anouk.nl
De website van Anouk toont bijvoorbeeld aan dat je ook als artiest prima een goede website kunt maken met WordPress.

E-commerce
Als je dan toch een bedrijfswebsite hebt, waarom dan ook niet direct je diensten en producten online verkopen? Ja, er zijn veel betere oplossingen voor het bedrijven van e-commerce, maar het kán wel degelijk. Eerder schreef ik al enkele artikelen over een WordPress webwinkel, daarom ga ik er hier nu niet verder op in. Besef wel dat de WordPress webwinkels geschikt zijn voor starters en kleine online bedrijven, niet voor webwinkels die grote aantallen transacties doen. Oh ja, nog één tip: laat themes met ingebouwde e-commerce functies links liggen als je je op de Nederlandse markt richt, want je zou direct moeten investeren in een maatwerk iDeal koppeling voor een dergelijke oplossing.

Vacature site
Er zijn voldoende websites voor vacatures in omloop, maar toch is er altijd nog wel een niche te vinden die niet of onvoldoende bediend wordt. Ik krijg trouwens nu ineens een  idee… 😉 Met WordPress timmer je snel een (eenvoudige) vacature site in elkaar. Net als bij de e-commerce oplossingen geldt: verwacht geen wonderen van een standaard oplossing, maar er zijn voldoende mogelijkheden in omloop om eens nader te bekijken. Er zijn zowel plugins in omloop als themes waar de benodigde functionaliteit ingebouwd zit. Merk op dat een plugin de voorkeur heeft boven een theme in dit soort situaties. Zitten alle functies in je theme dan zal het moeilijk zijn om in de toekomst het design van je website ingrijpend te wijzigen.

WordPress vacature theme

Enkele mogelijkheden:

Reviews
Een website met reviews van producten (of diensten) doet het altijd goed bij een grote groep bezoekers, die eerst willen weten wat andere gebruikers ervaren. Natuurlijk, ook dit soort sites zijn er al, maar wanneer je je weer zou richten op een bepaalde niche dan kan het nog steeds een interessant concept opleveren. Punt is wel dat je met dit soort sites vaak afhankelijk bent van de input van bezoekers en dus eerst een stroom aan bezoekers naar je website moet zien te trekken. Ook nu zie we weer zowel plugins als themes met ingebouwde functionaliteit. Wat opvalt is dat de gratis plugins dun gezaaid zijn hier en minder functies bieden dan de commerciële varianten. Daar zit nog een gat in de markt naar mijn idee. Zelf een Review site opzetten? Kijk dan eens naar:

My Review Plugin voor WordPress

Hiermee hebben we al een aantal verschillende mogelijkheden gezien voor het inzetten van WordPress naast de ‘gewone’ blogs. We sluiten af met een ander soort websites: je eigen social community!

BuddyPress
Het gebruik van BuddyPress is een studie op zich, maar laat je daardoor niet direct afschrikken. In een volgend artikel zal ik eens wat dieper in gaan op het gebruik van BuddyPress. Nu kijken we kort naar de mogelijkheden die je krijgt door het inzetten van deze uitgebreide gratis plugin.

Met BuddyPress zet je je eigen sociale netwerk op. A la Hyves Of facebook, maar dan wat kleinschaliger natuurlijk. Heeft dat dan zin, die sociale netwerken zijn toch veruit de grootste? Uiteraard, je zult je ook hier moeten richten op een bepaalde niche. Denk eens aan een patiëntenvereniging bijvoorbeeld. Voetbalfans, caviahouders of liefhebbers van de fuchsia 😉 Als er een gemeenschappelijke interesse is dan is zo’n netwerk met de juiste aanpak leuk en levensvatbaar.

De functies die BuddyPress bieft zijn behoorlijk uitgebreid. Zo zijn er bijvoorbeeld groepen, connecties tussen vrienden en de zogenaamde ‘activity streams’ om te volgen wat er allemaal gebeurt in je netwerk. De mogelijkheid om je gebruikers een eigen blog-sectie te geven waarin ze zelf kunnen schrijven is zonder meer een sterk punt van BuddyPress.

Ook voor BuddyPress zijn er inmiddels veel themes op de markt verschenen. Ze zijn vaak niet gratis, omdat er behoorlijk wat werk gaat zitten in het maken van een goed BuddyPress theme. Enkele voorbeelden:

Het Huddle theme ondersteunt naast BuddyPress ook nog eens BBPress, waarmee het mogelijk is een forum op te zetten. Verder biedt het ReviewIt theme dat ik hierboven besprak ook ondersteuning voor BuddyPress.

Waar zet jij WordPressvoor in? Doe je er ook iets anders mee dan een reguliere blog of website? Laat je voorbeelden zien ter inspiratie aan andere lezers!

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *