Elke startende webwinkelier worstelt ermee: “Welk systeem kies ik om mijn Webshop op te draaien?”
En inderdaad, dat is een belangrijke keuze.
Anderzijds geldt ook: jouw webshop kan nog zo goed zijn, als de rest niet op orde is dan maakt die keuze helemaal niet meer uit. Dus vergeet niet dat je een unieke dienst of product moet bieden. Je online marketing moet op orde zijn. En je logistiek, je social media en klantenservice. En ga zo maar door. Maar goed, daar gaan we later nog wel eens een keer op in. Vandaag is de vraag:
Kies ik een WordPress Webshop of kies ik toch liever voor Magento?
Natuurlijk, er zijn nog veel meer alternatieven. Online bijvoorbeeld. Kant en klaar. Account maken en hup, direct beginnen. Maar wie zelf invloed wil hebben kiest al snel voor een eigen shop, waarin je zelf aan het roer staat. En dan kom je al snel uit bij oplossingen zoals WordPress en Magento.
Ik krijg deze vraag wel vaker: “welke van deze twee moet ik kiezen?”.
Ik kan me voorstellen dat je als beginner moeite hebt met alles te overzien. Immers beide systemen zijn gratis te gebruiken. Toch is er een wereld van verschil. Lees maar mee:
WordPress is eenvoudig
Eerst even iets verduidelijken. WordPress is van zichzelf niet geschikt om een online shop mee te starten. Daar heb je aanvullende plugins voor nodig. WordPress is ooit ontstaan als oplossing om mee te bloggen, maar inmiddels veel meer dan dat. Dus je kunt er zeker ook een webshop mee draaien. En een behoorlijk goede ook. Maar je hebt plugins nodig en daar weer aanvullende plugins bij.
Het sterke punt van WordPress is de eenvoud. Iedereen kan ermee werken of kan het eenvoudig leren. Ben je eenmaal gewend aan WordPress dan wil je vaak niet anders meer. Een webshop toevoegen aan je bestaande WordPress website? Natuurlijk, doen! Gebruik de Woocommerce plugin, dat is momenteel de marktleider. En al heel snel kun jij je eigen producten gaan verkopen. Groei je op een gegeven moment uit je jasje dan schiet WordPress misschien wel te kort. Maar tegen die tijd doe je al duizenden euro’s omzet per maand.
Complexe producten? Kies Magento
Een WordPress webshop kan prima overweg met (relatief) eenvoudige producten. Het gebruik van maten en kleuren (zoals bij kleding bijvoorbeeld) is geen probleem. Maar eerlijk is eerlijk: als het aankomt op complexere product structuren dan biedt Magento je gewoon meer functionaliteit. Bij WordPress los je dat dan op door extra plugins in te zetten of maatwerk te bouwen.
Magento is duur
En daarmee komen we direct op een ander belangrijk punt. Magento is een veel uitgebreidere, maar ook complexere oplossing. Natuurlijk, er is een gratis versie van Magento beschikbaar. Maar wil je die zelf laten draaien dan heb je toch behoorlijk wat kennis nodig. Magento specialisten zijn redelijk schaars. Ze zijn er wel, maar je betaalt daar ook een bijpassend tarief voor.
Echte Magento fans zien een webwinkel gebaseerd op WordPress als een inferieure oplossing. Het is immers geen echte webshop, maar een CMS voor het maken van websites. Toch is dat niet helemaal meer terecht. De ontwikkelingen op het vlak van WordPress zijn de afgelopen jaren hard gegaan. Daar waar dat proces bij Magento veel trager verloopt. Ik werk al met beide oplossingen sinds 2009. Praktijkervaring genoeg dus. En ik heb voor mijn eigen webshop niet voor niets gewoon voor WordPress gekozen.
Kortom: het starten van een Magento shop is altijd duurder. Zelfs wanneer je alles zelf doet zul je in een Magento webshop veel meer tijd moeten steken. Huur je een webbouwer in dan zul je zien dat de Magento oplossing altijd een hoger budget vereist.
Magento is traag
Magento heeft nogal de naam traag te zijn. In ieder geval stelt Magento gewoon zwaardere eisen aan je hosting omgeving. Daar waar je bij WordPress met een abonnement van een paar tientjes per maand een heel eind komt, moet je bij Magento al snel rekenen op een veelvoud daarvan.
Kies een oplossing die bij je doel en budget past
Je moet jezelf de volgende vraag stellen. Niet alleen omdat ik het zeg, maar omdat jij voor jouw webshop toch een businessplan moet maken.
“Welke reële financiële doelstelling heb ik voor mijn webshop? En welk budget hoort daarbij?”
Bijvoorbeeld: jij denkt na het eerste jaar voor bijvoorbeeld 1000 euro omzet (omzet, geen winst!) per maand te kunnen doen. Ga je dan nu minimaal 7.000 euro investeren in het laten maken van een Magento webshop? WordPress doet dat veel voordeliger voor je (bekijk hier ons prijsvoorbeeld).
De andere kant geldt ook: wanneer je nu voorziet dat je door inzet van verschillende marketing kanalen al snel richting een omzet van 100.000 euro per jaar groeit, dan is Magento de betere keuze. Magento is dan beter in staat de groei van je bedrijf te kunnen volgen.
Conclusie: Een WordPress webshop is voor starters
De periode dat een WordPress webwinkel functioneel tekort schoot ligt inmiddels echt achter ons. De verschillen zitten hem veel meer in schaalbaarheid, groei van je bedrijf en budget. Een WordPress webshop is een ideaal gereedschap voor een startende webwinkelier. Ben je al aan het bloggen met WordPress of wil je dat gaan doen dan is de keuze helemaal eenvoudig. Professionals met wat meer te besteden zullen toch sneller bij Magento uitkomen.
Een webshop laten bouwen? Dat doen wij goed en graag voor je! Neem contact op en ontvang vrijblijvend een offerte.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_message color=”alert-info” style=”rounded” css_animation=”top-to-bottom”]Zelf aan de slag met een WordPress webshop of Magento? Wij hebben handleidingen voor beginners voor zowel WordPress als Magento voor je beschikbaar in onze shop![/vc_message][/vc_column][/vc_row]