Meteen naar de inhoud

iDeal voor WooCommerce: Welke Kies Je?

ideal voor woocommerce

WooCommerce is binnen enkele jaren uitgegroeid tot de nummer één plugin wanneer je een webwinkel in je WordPress site wilt integreren. Daarbij heb je natuurlijk ook iDeal nodig als je je op de Nederlandse markt wilt begeven. Maar er zijn veel aanbieders, dus welke kies je dan? Om te beginnen willen we je hier een compleet overzicht geven, zodat je niet verder hoeft te zoeken. 

Welke iDeal aanbieder voor WooCommerce

Allereerst moeten we onderscheid maken tussen iDeal aanbieders voor WooCommerce en iDeal plugin aanbieders. Kortom, we hebben te maken met verschillende partijen in sommige gevallen. Om dat te verduidelijken: ik kan bijvoorbeeld werken met iDeal via een contract bij de Rabobank, maar met een plugin die geleverd wordt door Pronamic. De Rabobank zelf levert namelijk geen iDeal plugin voor WooCommerce. Er zijn ook iDeal aanbieders die dat wel doen en om het gemakkelijk te maken komen ook combinaties voor 😉

De online betaalmarkt is continu in beweging. De informatie zoals te vinden in dit artikel kan hierdoor verouderen. Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op: 5 augustus 2022.

Je kunt iDeal op twee manieren in je webwinkel integreren:
1. Via een iDeal contract bij je bank in combinatie met een passende plugin.
2. Via een Payment Service Provider (PSP). Ook dan is er een plugin nodig.

Het verschil tussen deze twee? Persoonlijk werk ik graag met een Payment Service Provider. Bij hen is het verrichten van online transacties immers hun core business. Voor een bank is het één van de activiteiten. Het voordeel van werken met je bank is dat je geld vaak wat sneller op je rekening staat. Nadeel is weer dat de banken over het algemeen geen bijzonder gunstige tarieven rekenen.

Overigens, de keuze hierboven staat los van het platform. Of je nu werkt met WooCommerce, Wp-ecommerce, Magento, of wat dan ook. Wel komt het voor dat bij een minder bekende webwinkel oplossing lang niet alle aanbieders daadwerkelijk kunnen leveren. Iets om goed op te letten dus. De mogelijkheden die we hieronder beschrijven werken natuurlijk wel degelijk met WordPress en WooCommerce samen. In de afgelopen paar jaar is er veel gewijzigd en inmiddels ondersteunen alle grote PSP’s WooCommerce.

Kies je voor een Payment Service Provider dan heb je nog de keuze tussen een Collecting PSP en een Transactional PSP. In het eerste geval komt het bedrag eerst op de rekening van de PSP. Jij krijgt periodiek uitbetaald. Bij een Transactional PSP komt het aankoopbedrag direct op jouw bankrekening binnen. Hierdoor lijkt de keuze makkelijk, een transactional PSP heeft dan de voorkeur! Er zit echter een addertje onder het gras: de transactional PSP’s zijn meestal duurder. Vooral voor starters is het belangrijk om ook de kosten in de hand te houden.

Relatief nieuw zijn de mogelijkheden voor achteraf of gespreid betalen. Zeker als je een wat hogere orderwaarde hebt kan het interessant zijn om zo’n optie aan je klanten aan te bieden. Het gaat dan in feite niet meer om een iDeal betaling natuurlijk. En meestal heb je ook hier weer een apart contract voor nodig. Het is dan echter wel prettig wanneer de gekozen PSP een plugin biedt waarmee een dergelijke optie valt te benutten.

WooCommerce iDeal plugins

In het overzicht hieronder noemen we de plugins die je kunt gebruiken. In combinatie met de mogelijke aanbieders van iDeal.

WordPress iDeal betalen

Buckaroo iDeal

PSP Sisow was jaren geleden één van de eerste aanbieders van iDeal voor WooCommerce. Ook Wp-ecommerce ondersteunden ze al in een vroeg stadium. In 2022 is Sisow overgenomen door Buckaroo.

Ik werkte zelf regelmatig met Buckaroo en gebruik het ook in deze shop. Nog steeds een van mijn favorieten voor een eenvoudige, snelle en voordelige setup.
Voordelen: Voordelige aanbieder, snel starten, geen maandelijkse kosten. Buckaroo biedt ook de mogelijkheid om Bancontact/MisterCash (België) te accepteren.

CreditCard accepteren in je WooCommerce behoort ook tot de mogelijkheden. CreditCard acceptatie via Buckaroo is qua tarief niet al te gunstig, maar dat geldt voor de meeste aanbieders. Bedenk dus goed of je CreditCard echt nodig hebt. Overigens, Buckaroo biedt een groot pakket aan betaalmogelijkheden. Maar bekijk goed of je ze echt nodig hebt, want betalen via iDeal is voor jou altijd het voordeligst.

Tenslotte biedt Buckaroo ook ondersteuning voor achteraf of gespreid betalen via bijvoorbeeld Afterpay of Klarna.  Heb je meerdere shops? Ook dat wordt  ondersteund, zodat je meerdere webshops kunt beheren vanaf 1 acount.

iDeal transacties kosten bij Buckaroo slechts €0,25 per stuk, exclusief 21% btw.

Pronamic

Pronamic is een WordPress dienstverlener uit het noorden van het land. Hun iDeal plugin ondersteunt vrijwel elke iDeal aanbieder, inclusief alle grote banken. Wil je toch met je eigen bank aan de slag voor iDeal? Dan kom je al snel uit bij deze plugin. Voor de duidelijkheid: Pronamic biedt dus alleen de plugin, je hebt daarnaast een contract nodig met een van de aanbieders in het restant van dit artikel. Óf rechtstreeks met je bank.

Voordelen: Ondersteunt veel aanbieders. Je kunt de plugin gratis testen. Support van Pronamic is tegen meerprijs mogelijk, mocht het je zelf niet lukken de plugin aan de praat te krijgen. Het instellen wil bij sommige banken nog wel eens een lastig klusje zijn. Dat ligt overigens meer aan de bank dan aan de plugin vermoed ik. Pronamic biedt ook plugins om bijvoorbeeld een iDeal betaling aan Gravity Forms te koppelen. Ideaal voor wie wel betalingen wil accepteren, maar geen complete WooCommerce webwinkel nodig heeft. Een bijkomend voordeel van de pronamic plugin is dat het een helder overzicht biedt van alle betalingen in WordPress zelf. Bij veel andere plugins moet je inloggen op de website van de  PSP om dat overzicht te krijgen.

Nadelen: licentie van 39,= per jaar is te overzien, maar dat bedrag komt wel elk jaar terug. Daar komen eventuele abonnementskosten van je bank dan nog eens bij.

Icepay

Icepay is een bekende speler in de markt, met een eigen plugin voor WooCommerce.
Voordelen: Icepay biedt naast iDeal ook erg veel andere betaalmethoden aan. Heel handig wanneer je international zaken wilt doen. Ook Credit Card is inbegrepen.

Voordelen: eenvoudig te integreren. Lage iDeal tarieven, vooral bij hogere volumes. De iDeal plugin van Icepay is gratis, echter als ik het goed begrepen heb rekenen ze wel eenmalig €25 setup kosten hiervoor.

Nadelen: Icepay bood altijd een abonnement van 10 euro per maand aan, maar dat lijkt nu te zijn vervallen. Blijkbaar wil men zich richten op de iets grotere klanten. De tarieven zijn op dit moment ook online niet meer te vinden en verlopen via de sales-afdeling. Dat bevestigt dat Icepay niet direct meer zit te wachten op kleine, startende ondernemers.

Multisafepay

Multisafepay is één van de grotere spelers op de markt. Met Fast Checkout kunnen klanten in verschillende shops heel snel en eenvoudig betalen. Mits die shops hun betalingen via Multisafepay afhandelen natuurlijk. En daar zit precies het probleem van deze oplossing. Maar goed, werk je met WooCommerce dan wordt die Fast Checkout nog niet ondersteund en maak je gebruik van de zogenoemde Connect variant. Hoewel… de Multisafepay plugin pagina spreekt zichzelf op dit punt wat tegen. Gebruikers van Multisafepay worden van harte uitgenodigd hieronder hun ervaringen te delen!

Voordelen: Direct iDeal verkort het aantal stappen voor de klant. Multisafepay heeft een eigen WooCommerce plugin die gratis ter beschikking staat.

Nadelen: Het tarief is met een instapfee van 75 euro en maandelijks 45 euro te hoog voor de kleine starter. Maar let op! Deze tarieven zijn niet actueel, want ze worden niet langer op de website van Multisafepay gepubliceerd. Je moet een offerte aanvragen.

Mollie

Mollie was ook één van de vroege vogels op de open source markt met modules voor allerlei systemen. Ook WooCommerce en Wp-ecommerce werden al in een vroeg stadium ondersteund.

Voordelen: Eenvoudig en inmiddels ook voordelig. Een uitgebreid aanbod van overige. betaalmethoden inclusief bijvoorbeeld creditcard, Apple pay, Giropay, Sofort en Bancontact.

Nadelen: Mollie was vroeger te duur om er serieus mee te kunnen werken. Maar inmiddels is dat probleem opgelost. De prijzen zijn nu zonder meer concurrerend geworden en daarmee is het grootste nadeel van Mollie vervallen. iDeal kost op het moment van schrijven nog maar 0,29 per transactie. Samen met Buckaroo heeft Mollie een zeer sterk en eenvoudig te implementeren aanbod voor WooCommerce gebruikers.

Ingenico (voorheen oGone)

De naam oGone is inmiddels gewijzigd in Ingenico. Betalen via Ingenico/oGone wordt ondersteund door de Pronamic plugin, maar via de officiële WooThemes website wordt er ook een WooCommerce oGone plugin verkocht. Je betaalt hier eenmalig $79 dollar voor. Deze plugin is al langer niet onderhouden en de vraag is of het nog werkt. Ingenico zelf verwijst naar deze (dure) plugin. Ons advies is daarom om met de Pronamic plugin te werken wanneer je je transacties via Ingenico wilt verwerken.

Voordelen: ontvangen bedragen staan sneller op je rekening dan bij een Collecting PSP.

Nadelen: Apart contract per betaalmethode nodig. Naast een oGone contract dien je dus nog te beschikken over een iDeal contract bij je bank en eventueel een credit card contract bij Paysquare of EMS. Met minimale maandelijkse kosten van 35 euro, een hoge setup fee van 300 euro en wellicht nog kosten bij je bank en/of credit card aanbieder lopen de kosten bij oGone toch ook aardig op. oGone positioneert zich hiermee meer voor de professionele markt en is minder geschikt voor starters.

Pay.nl

Pay.nl is een wat minder bekende aanbieder. Pay.nl biedt vooral ook veel mogelijkheden op het vlak van telefonische betalingen en betalingen in winkels. Maar met lage iDeal tarieven kon dat wel eens snel gaan veranderen en is Pay.nl zeker interessant voor de startende webwinkelier. Heb je wat hogere volumes dan is een betaald account interessant. Dat kost momenteel 25 euro per maand, maar daarmee dalen de tarieven van alle betaalmethoden. iDeal komt dan op 0,19. Je moet uiteraard wel behoorlijk wat transacties per maand doen om dat interessant te maken.

Voordelen: Laag iDeal tarief van slechts 0,25 bij een gratis account. Pay.nl biedt veel betaalmethoden aan en een gratis plugin voor WooCommerce. Heb je naast je webwinkel ook een fysieke winkel dan kunnen de oplossingen van Pay ook interessant zijn voor je.

Nadelen: momenteel geen, goed tarief, veel mogelijkheden. 

Targetpay

Targetpay is ook al wat langer op de markt. De website van Targetpay is achterhaald en je vraagt je daarom af of het bedrijf nog wel actief is.

Voordelen: geen maandelijkse kosten. iDeal tarief van 0,49 per transactie, maar dat is in de huidige markt niet meer concurrerend. Direct beginnen met de gratis WooCommerce iDeal plugin.

Nadelen: Momenteel te duur. Biedt ook minder betaalmethoden aan dan de concurrentie.

Adyen

Adyen is één van de grootste PSP’s van Nederland en ze spelen ook internationaal een grote rol. Adyen richt zich met name op de grotere partijen. Als kleine, startende webshop ben je niet interessant. Bij grote volumes hebben ze zeer interessante tarieven. Qua aantal betaalmethodes zijn ze veruit koploper. Adyen biedt zelf geen WooCommerce plugin, maar online zijn er wel diverse plugins te vinden om Adyen aan je WooCommerce shop te koppelen.

Stripe

Stripe is nieuw in dit overzicht. Het is geen Nederlandse partij, maar biedt tegenwoordig wel iDeal aan als betaalmogelijkheid. Het is met name een platform voor ontwikkelaars en biedt verschillende mogelijkheden voor terugkerende betalingen via Creditcard. iDeal kost 0,29 per transactie.

Voordelen: vooral interessant wanneer je internationaal opereert en veel met Creditcards te maken hebt.

Nadelen: internationaal bedrijf. Richt je je met je business met name op Nederland en/of België dan zijn er betere alternatieven.

Conclusie

Mollie, Buckaroo en Pay.nl zijn de goedkoopste aanbieders, zeker omdat er geen abonnementskosten of minimaal volume geldt.

Door de prijsverlaging, eenvoudige implementatie en een goed ruim aanbod van andere betaalmethoden gaan die aanbieders op dit moment met de winst in deze vergelijking aan de haal. Andere aanbieders zijn met name interessant wanneer je te maken hebt met hoge volumes of wanneer je veel internationaal werkt.

Ontbreekt er nog een aanbieder? Staat jouw favoriete PSP voor WooCommerce er niet tussen? Laat het ons weten en wij zullen de lijst verder aanvullen.

Hulp nodig? Lees onze handleiding Woocommerce en leer in eenvoudige stappen hoe je iDeal aan je webshop toevoegt!

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 4.7 / 5. Aantal stemmen: 7

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

29 reacties op “iDeal voor WooCommerce: Welke Kies Je?”

 1. Zelf gebruiken wij TargetPay (TargetMedia) als PSP in combinatie met Woocommerce. Ook geen maandelijkse kosten zeer eenvoudige plugin, iDeal, Mister Cash, Credit Card, PayPal, achteraf betalen, etc. … De tarieven zijn volgens mij ook niet echt hoog. (Muv creditcard betalingen) zeker de moeite waard om ook eens te bekijken.

 2. Interessant artikel; ik ben hard op zoek naar een betaalmodule voor WordPress. Wat raad je aan als je geen webshop hebt maar alleen een betaalmodule wil met iDeal én kortingscouponnen wil kunnen aanmaken? Die dan (uiteraard) ook nog eens zo min mogelijk kost? Liefst zou ik met zo min mogelijk partijen willen werken en met een Transactional PSP.

 3. Hoi Hieke, dank voor je bericht, maar ik kan hem niet goed beantwoorden. Ik heb deze ervaring niet. En vooral omdat je ook met coupons wilt werken denk ik dat je toch snel op een shop oplossing uit komt. Maar misschien vergis ik me en zijn er alternatieven. Dus als iemand een suggestie heeft? …

 4. Dat klopt inderdaad, de prijzen zijn behoorlijk naar beneden gegaan bij Mollie. Ik zal de tekst aanpassen hierop, dank voor je tip!

 5. Targetpay staat inderdaad nog niet in het overzicht. Ze hebben een gratis plugin. Eerst was Target goedkoop en eenvoudig aan te vragen. Tegenwoordig is het beleid een stuk strikter voor het goedkeuren van een account. Daarbij is de communicatie van Target niet echt op peil. Je krijgt standaard antwoorden waar je slecht uit op kan maken wat er nu werkelijk fout zit. En ook wordt de telefoon regelmatig niet opgenomen.
  Bij Mollie mist nog dat er een plugin beschikbaar is vanaf $79 via WooThemes. Als je bijvoorbeeld ook met een test site bezig bent waar je op wil testen is het dus al snel een stuk duurder.

 6. Dank voor het artikel. Ik mis echter de moeilijkheidsgraad per evt. plugin. Pay.nl werkt bijvoorbeeld met een plugin. Hoe lastig, of gemakkelijk is de installatie. Is deze te integreren met woocommerce? En hoelang duurt dit gemiddeld?

 7. Goed punt. We hebben niet elk integratieproces volledig zelf getest, maar voor alle genoemde aanbieders bestaan gratis plugin of plugins waar je voor moet betalen. Het werkt in ieder geval altijd met een plugin. De moeilijkheidsgraad verschilt van geval tot geval, maar bij de meeste aanbieders valt het wel mee en heb je echt geen programmeur nodig om e.e.a. aan de praat te krijgen.

 8. Die plugin die je vermeld bij Ogone is niet echt courant meer (bijgewerkt tot ergens in 2014). De plugin die Ogone aanbiedt van een derde partij is 220 usd

 9. Pay.nl Is simpele plugin. Mocht je er niet uitkomen dan krijg je alle hulp die je nodig hebt.! Ben nu zelf al 2 jaar klant van pay.nl en ben er tevreden over. Vele mogelijkheden en ze zijn zeker niet de duurste 😉

  Wellicht een aanvulling op het artikel: http://www.paypro.nl/ , uit Groningen en ook best mooie tarieven!

 10. Heb net nog even gekeken en Mollie lijkt nu, net als postcode.nl, € 0,29 per transactie te kosten.

 11. Hey Robbert,

  Hier een behoorlijk slechte website bouwer. Ik krijg dus geen account bij de meeste aanbieders omdat mijn website onder de seksindustrie valt. Voor mij is het het beste om iDeal gewoon te intregreren via mijn bank (ING). Maar in je artikel ga je hier niet verder op in. Heb je hier meer informatie over?

  Groetjes

 12. Hoi Alyssa
  De banken zijn relatief duur in hun iDeal oplossingen. Maar als dat de enige manier is en je wordt daar wel geaccepteerd dan kun je het beste gebruik maken van de Pronamic plugin om e.e.a. aan elkaar te koppelen. De exacte werkwijze verschilt van bank tot bank. Tegen een geringe vergoeding word je door Pronamic geholpen om het aan de praat te brengen.
  Succes,

 13. Hallo een vraagje weet iemand hoe ik de functies van een WordPress thema kan activeren. Ik heb een WordPress Business account Charity thema die ook een webwinkel heeft. Verder heb ik ook geen voldoende functies op mijn dashboard. weet iemand waar ik terecht kan? alvast bedankt.

 14. Pas op voor de tarieven. Die in dit artikel staan beschreven. Onderzoek zelf per PSP de tarieven eerst. Ik betaal bij targetpay 70ct per transactie omdat ik onder een aantal transacties zit. Het artikel had wel kunnen informeren over minimale en maximale transactie kosten per leverancier.

 15. Hallo Wido
  Het lijkt mij eerder dat Targetpay daar zelf transparant over moet weten… en dan zou die info hier ook opgenomen zijn. Ik wist het niet en bedank je dus voor deze zinvolle aanvulling.

 16. Allereerst dank voor dit artikel! Mijn vraag is, misschien heb ik het over het hoofd gezien, maar zit je bij de verschillende aanbieders vast aan een abonnement of kun je per direct overstappen?

 17. Goede vraag Marco, maar de voorwaarden zijn op dat niveau niet beoordeeld. Zover ik weet uit mijn eigen ervaringen kun je bij de meeste aanbieders eenvoudig opzeggen, maar het is goed dat even te bekijken wanneer je kiest voor een aanbieder met een abonnementstarief.

 18. Laten we Afterpay niet vergeten, een veelbelovende manier van betalen. Volgens mij ondersteunen alleen Icepay.nl en pay.nl deze betaalmethode, maar misschien zijn er inmiddels al meer bekend.

 19. Wij zijn overgestapt van Qantani naar Mollie en zijn daar zeer tevreden mee. Zowel wat betreft kosten als wat betreft flexibiliteit biedt Mollie duidelijk het meeste waar voor je geld.

 20. Mijn favoriete PSP is PayCheckout.com. Een nieuwe speler in het veld die het net wat anders doet. Geen abonnementskosten, maandelijks opzegbaar, geen transacties = geen kosten. En volgens mij de laagste transactiefee in het land: 25 cent. Ze hebben een truckload aan plugins waaronder diverse voor WordPress. Aanbevolen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *