WooCommerce is binnen enkele jaren uitgegroeid tot de nummer één plugin wanneer je een webwinkel in je WordPress site wilt integreren. Daarbij heb je natuurlijk ook iDeal nodig als je je op de Nederlandse markt wilt begeven. Maar er zijn veel aanbieders, dus welke kies je dan? Om te beginnen willen we je hier een compleet overzicht geven, zodat je niet verder hoeft te zoeken.
Welke iDeal aanbieder voor WooCommerce
Allereerst moeten we onderscheid maken tussen iDeal aanbieders voor WooCommerce en iDeal plugin aanbieders. Kortom, we hebben te maken met verschillende partijen in sommige gevallen. Om dat te verduidelijken: ik kan bijvoorbeeld werken met iDeal via een contract bij de Rabobank, maar met een plugin die geleverd wordt door Pronamic. De Rabobank zelf levert namelijk geen iDeal plugin voor WooCommerce. Er zijn ook iDeal aanbieders die dat wel doen en om het gemakkelijk te maken komen ook combinaties voor 😉
Je kunt iDeal op twee manieren in je webwinkel integreren:
1. Via een iDeal contract bij je bank in combinatie met een passende plugin.
2. Via een Payment Service Provider (PSP). Ook dan is er een plugin nodig.
Het verschil tussen deze twee? Persoonlijk werk ik graag met een Payment Service Provider. Bij hen is het verrichten van online transacties immers hun core business. Voor een bank is het één van de activiteiten. Het voordeel van werken met je bank is dat je geld vaak wat sneller op je rekening staat. Nadeel is weer dat de banken over het algemeen geen bijzonder gunstige tarieven rekenen.
Overigens, de keuze hierboven staat los van het platform. Of je nu werkt met WooCommerce, Wp-ecommerce, Magento, of wat dan ook. Wel komt het voor dat bij een minder bekende webwinkel oplossing lang niet alle aanbieders daadwerkelijk kunnen leveren. Iets om goed op te letten dus. De mogelijkheden die we hieronder beschrijven werken natuurlijk wel degelijk met WordPress en WooCommerce samen. In de afgelopen paar jaar is er veel gewijzgid en inmiddels ondersteunen alle grote PSP's WooCommerce.
Kies je voor een Payment Service Provider dan heb je nog de keuze tussen een Collecting PSP en een Transactional PSP. In het eerste geval komt het bedrag eerst op de rekening van de PSP. Jij krijgt periodiek uitbetaald. Bij een Transactional PSP komt het aankoopbedrag direct op jouw bankrekening binnen. Hierdoor lijkt de keuze makkelijk, een transactional PSP heeft dan de voorkeur! Er zit echter een addertje onder het gras: de transactional PSP's zijn meestal duurder. Vooral voor starters is het belangrijk om ook de kosten in de hand te houden.
Relatief nieuw zijn de mogelijkheden voor achteraf of gespreid betalen. Zeker als je een wat hogere orderwaarde hebt kan het interessant zijn om zo'n optie aan je klanten aan te bieden. Het gaat dan in feite niet meer om een iDeal betaling natuurlijk. En meestal heb je ook hier weer een apart contract voor nodig. Het is dan echter wel prettig wanneer de gekozen PSP een plugin biedt waarmee een dergelijke optie valt te benutten.
WooCommerce iDeal plugins
In het overzicht hieronder noemen we de plugins die je kunt gebruiken. In combinatie met de mogelijke aanbieder(s) van iDeal.
Sisow iDeal
Sisow was één van de eerste aanbieders van iDeal voor WooCommerce. Ook Wp-ecommerce ondersteunden ze al in een vroeg stadium. Ik werk zelf regelmatig met Sisow en gebruik het ook in deze shop. Nog steeds een van mijn favorieten voor een eenvoudige, snelle en voordelige setup.
Voordelen: Voordelige aanbieder, snel starten, geen maandelijkse kosten. Sisow biedt ook de mogelijkheid om MisterCash (België) te accepteren. CreditCard accpeteren in je WooCommerce shop kan ook, maar daarvoor moet via Atos een extra contract worden afgesloten. CreditCard acceptatie via Sisow is qua tarief niet al te gunstig. Tenslotte biedt Sisow nu ook ondersteuning voor achteraf of gespreid betalen via bijvoorbeeld Afterpay, Klarna of Capayable. Heb je meerdere shops? Ook dat wordt tegenwoordig door Sisow ondersteund.
Nadelen: niet echt een nadeel, maar er zijn meerdere aanbieders van plugins op de markt. En niet allemaal gratis. Tip: Ga gewoon hier naar de WordPress website om de gratis plugin op te pikken. iDeal transacties kosten bij Sisow €0,45 per stuk en daarmeee behoort Sisow inmiddels niet meer tot de goedkoopste partijen.
Pronamic
Pronamic is een WordPress dienstverlener uit het noorden van het land. Hun iDeal plugin ondersteunt vrijwel elke iDeal aanbieder, inclusief alle grote banken. Wil je toch met je eigen bank aan de slag voor iDeal? Dan kom je al snel uit bij deze plugin. Voor de duidelijkheid: Pronamic biedt dus alleen de plugin, je hebt daarnaast een contract nodig met een van de aanbieders in het restant van dit artikel. Óf rechtstreeks met je bank.
Voordelen: Ondersteunt veel aanbieders. Je kunt de plugin gratis testen. Support van Pronamic is tegen meerprijs mogelijk, mocht het je zelf niet lukken de plugin aan de praat te krijgen. Het instellen wil bij sommige banken nog wel eens een lastig klusje zijn. Dat ligt overigens meer aan de bank dan aan de plugin vermoed ik. Pronamic biedt ook plugins om bijvoorbeeld een iDeal betaling aan Gravity Forms te koppelen. Ideaal voor wie wel betalingen wil accepteren, maar geen complete WooCommerce webwinkel nodig heeft. Een bijkomend voordeel van de pronamic plugin is dat het een helder overzicht biedt van alle betalingen in WordPress zelf. Bij veel andere plugins moet je inloggen op de website van de PSP om dat overzicht te krijgen.
Nadelen: licentie van 39,= per jaar is te overzien, maar dat bedrag komt wel elk jaar terug. Daar komen eventuele abonnementskosten van je bank dan nog eens bij.
Icepay
Icepay is een bekende speler in de markt, met een eigen plugin voor WooCommerce.
Voordelen: Icepay biedt naast iDeal ook erg veel andere betaalmethoden aan. Heel handig wanneer je international zaken wilt doen. Ook Credit Card is inbegrepen.
Voordelen: eenvoudig te integreren. Lage iDeal tarieven, vooral bij hogere volumes. De iDeal plugin van Icepay is gratis, echter als ik het goed begrepen heb rekenen ze wel eenmalig €25 setup kosten hiervoor.
Nadelen: Icepay bood altijd een abonnement van 10 euro per maand aan, maar dat lijkt nu te zijn vervallen. Blijkbaar wil men zich richten op de iets grotere klanten. Hierdoor kom je al op een abonnement van 40 euro per maand uit, wat voor starters een struikelblok vormt. Credit Card acceptatie kan vanaf dit 40 euro abonnement en kent wel gunstigere tarieven dan bijvoorbeeld Sisow.
Multisafepay
Multisafepay is één van de grotere spelers op de markt. Met Fast Checkout kunnen klanten in verschillende shops heel snel en eenvoudig betalen. Mits die shops hun betalingen via Multisafepay afhandelen natuurlijk. En daar zit precies het probleem van deze oplossing. Maar goed, werk je met WooCommerce dan wordt die Fast Checkout nog niet ondersteund en maak je gebruik van de zogenoemde Connect variant. Hoewel... de Multisafepay plugin pagina spreekt zichzelf op dit punt wat tegen. Gebruikers van Multisafepay worden van harte uitgenodigd hieronder hun ervaringen te delen!
Voordelen: Direct iDeal verkort het aantal stappen voor de klant. Multisafepay heeft een eigen WooCommerce plugin die gratis ter beschikking staat.
Nadelen: Het tarief is met een instapfee van 75 euro en maandelijks 45 euro te hoog voor de kleine starter. Maar let op! Deze tarieven zijn niet actueel, want ze worden niet langer op de website van Multisafepay gepubliceerd. Je moet een offerte aanvragen. Wel zijn de tarieven per iDeal transactie eenvoudig te zien (0,49). Het Credit Card tarief zit tussen dat van Sisow en Icepay in.
Mollie
Mollie was ook één van de vroege vogels op de open source markt met modules voor allerlei systemen. Ook WooCommerce en Wp-ecommerce werden al in een vroeg stadium ondersteund.
Voordelen: Eenvoudig en inmiddels ook voordelig.
Nadelen: Mollie was altijd te duur om er serieus mee te kunnen werken. Maar inmiddels is dat probleem opgelost. De prijzen zijn nu zonder meer concurrerend geworden en daarmee is het grootste nadeel van Mollie vervallen. iDeal kost op het moment van schrijven nog maar 0,29 per transactie.
Ingenico (voorheen oGone)
De naam oGone is inmiddels gewijzigd in Ingenico. Betalen via Ingenico/oGone wordt ondersteund door de Pronamic plugin, maar via de officiële WooThemes website wordt er ook een WooCommerce oGone plugin verkocht. Je betaalt hier eenmalig $79 dollar voor. Deze plugin is al langer niet onderhouden en de vraag is of het nog werkt. Ingenico zelf verwijst naar deze (dure) plugin. Ons advies is daarom om met de Pronamic plugin te werken wanneer je je transacties via Ingenico wilt verwerken.
Voordelen: ontvangen bedragen staan sneller op je rekening dan bij een Collecting PSP.
Nadelen: Apart contract per betaalmethode nodig. Naast een oGone contract dien je dus nog te beschikken over een iDeal contract bij je bank en eventueel een credit card contract bij Paysquare of EMS. Met minimale maandelijkse kosten van 35 euro, een zeer hoge setup fee van 300 euro en wellicht nog kosten bij je bank en/of credit card aanbieder lopen de kosten bij oGone toch ook aardig op. oGone positioneert zich hiermee meer voor de professionele markt en is minder geschikt voor starters.
Pay.nl
Pay.nl is een wat minder bekende aanbieder. Pay.nl biedt vooral ook veel mogelijkheden op het vlak van telefonische betalingen en SMS diensten. Maar met zeer lage iDeal tarieven kon dat wel eens snel gaan veranderen en is Pay.nl zeker interessant voor de startende webwinkelier.
Voordelen:Laag iDeal tarief van slechts 0,35 bij een gratis account. Tenminste, dat is het tarief waarmee men voorheen adverteerde. Momenteel zie je dat tarief niet meer op de pay.nl website genoemd, dus wellicht is het gewijzigd. Bij de betaalde accounts voor grotere shops liggen de tarieven lager. Pay.nl biedt veel betaalmethoden aan en een gratis plugin voor WooCommerce.
Nadelen:De Credit Card tarieven zijn vrij hoog. Heb je dat niet nodig dan is Pay.nl absoluut interessant om eens te testen.
Targetpay
Targetpay is ook al wat langer op de markt en kunnen we qua aanbod en prijsstelling vergelijken met Sisow.
Voordelen: geen maandelijkse kosten. iDeal tarief van 0,49 per transactie, maar dat geldt alleen als je minimaal 10 transacties per dag doet. Zit je daaronder dan betaal je wel €0,70 en dat is in de huidige markt gewoon teveel. Direct beginnen met de gratis WooCommerce iDeal plugin.
Nadelen: Bij lagere volumes te duur. Biedt geen credit card mogelijkheid. Sowieso lijkt Targetpay qua het aanbod van betaalmethoden achter te blijven bij de concurrentie.
Adyen
Adyen is één van de grootste PSP's van Nederland en ze spelen ook internationaal een grote rol. Adyen richt zich met name op de grotere partijen. Als kleine, startende webshop ben je niet interessant. Bij grote volumes hebben ze zeer interessante tarieven. Qua aantal betaalmethodes zijn ze veruit koploper. Adyen biedt zelf geen WooCommerce plugin, maar online zijn er wel diverse plugins te vinden om Adyen aan je WooCommerce shop te koppelen.
Postcode.nl iDeal
Aanbieder Postcode.nl biedt sinds kort iDeal aan tegen een bijzonder scherp tarief van 0,29 per transactie. Een WooCommerce plugin is beschikbaar, je betaalt geen aansluitkosten en ook geen kosten voor uitbetaling. Postcode.nl is vooral bekend vanwege de Adres Api, die je ook in WooCommerce kunt integreren. En waarmee er minder kans op een foutief adres ontstaat. Gratis bovendien! Nadeel van deze aanbieder: men biedt alleen iDeal, waardoor je naar anderen moet uitwijken als je ook andere betaalmethodes nodig hebt.
Conclusie
Mollie en Postcode.nl zijn de goedkoopste aanbieders, zeker omdat er geen abonnementskosten of minimaal volume geldt. Sisow is wat duurder, maar heeft zich al ruimschoots bewezen als iDeal partner voor WooCommerce. Targetpay biedt een vergelijkbaar tarief, maar alleen bij veel transacties. En het heeft geen CreditCard optie. Ervaring heb ik nog niet met Pay.nl, maar die gaan we zeker eens in de praktijk testen. Dat geldt ook voor nieuwkomer Postcode.nl in dit overzicht.
Door de prijsverlaging, eenvoudige implementatie en een goed ruim aanbod van andere betaalmethoden gaat Mollie op dit moment met de winst in deze vergelijking aan de haal.
Partijen zoals Multisafepay en Icepay zijn prima, maar zijn relatief duur voor de kleine startende zelfstandige. Wie toch liever met zijn of haar eigen bank werkt kan dat doen en komt dan automatisch uit bij de plugin van Pronamic.
Ontbreekt er nog een aanbieder? Staat jouw favoriete PSP voor WooCommerce er niet tussen? Laat het ons weten en wij zullen de lijst verder aanvullen.
Was dit artikel nuttig?
Laat het ons weten en geef je rating!
Gemiddeld 4.7 / 5. Aantal stemmen: 3