Meteen naar de inhoud

Wat is er nieuw in WordPress 5.6?

nieuw in wordpress 5.6

WordPress 5.6 is vrij gegeven! Welke wijzigingen zitten er in deze release? We zetten alle wijzigingen in de nieuwe WordPress versie weer voor je op een rijtje. En moet je direct updaten of is het beter even te wachten? Welke risico’s loop je met deze update?

Wij hebben WordPress 5.6 al getest

Zoals je van ons gewend bent hebben wij de nieuwe versie al bekeken voordat deze officieel is vrij gegeven. Sinds versie 5.0 van WordPress zagen we bij elke release aanpassingen in de Gutenberg editor. En dat is ook nu weer het geval. Langzamerhand wordt de editor steeds beter en zal voor bepaalde websites de noodzaak om nog aparte page builders in te zetten kleiner worden.

Een nieuw WordPress theme: 2021

Er is weer een nieuw standaard theme beschikbaar in WordPress: Twenty Twentyone, kortweg 2021. Het nieuwe default theme is, wat mij betreft, even wennen. Maar ach, eigenlijk zou je dat theme moeten gebruiken om WordPress goed te leren kennen. Er wordt altijd veel geschreven over de opbouw van het standaard theme en het is dus ideaal als je de diepte in wilt met WordPress.

wordpress twenty twetyone (2021) thema
Twenty Twentyone (2021) is het nieuwe standaard WordPress thema

Maar of je er nou je eigen website mee wilt bouwen… Afijn oordeel zelf over het uiterlijk van 2021. Weet daarbij dat het standaard groen niet hoeft te blijven, er worden allerlei (pastel) kleurtjes meegeleverd. En nog verder wijzigen qua kleurstelling is natuurlijk ook mogelijk.

Om een of andere reden doet het design mij nu denken aan de websites die we 10 jaar geleden maakten. Design met retro achtige kenmerken zien we toch weer steeds vaker.

Het nieuwe 2021 thema in verschillende voorbeeld weergaven

Nieuw in Gutenberg

Met meer blokken en minder klikken om je lay-out op te zetten is ook deze release weer een stap vooruit.

Cover blok (omslagafbeelding)

Het blok t.b.v. het maken van een omslagafbeelding (cover) kent een aantal wijzigingen. Zo kun je nu bijvoorbeeld achtergrond video’s positioneren.

video positioneren in wordpress 5.6

Ook is het nu mogelijk om een achtergrond te laten repeteren, zodat je met een klein achtergrondpatroon het hele blok kunt vullen.

Geef je lijsten wat kleur mee

In WordPress 5.6 is het nu mogelijk on genummerde en ongenummerde lijsten een achtergrondkleur mee te geven. Dat kan ook een gradient (verloop) zijn. En het is zelfs mogelijk om zo’n gradient heel scherp te laten verspringen van de ene naar de andere kleur.

Lijsten in WordPress 5.6 met achtergrondkleur
Ken een achtergrondkleur met verloop toe aan je genummerde of ongenummerde lijsten

Blokken verplaatsen wordt eenvoudiger

Wat ik zelf altijd onhandig vind werken in Gutenberg is het verplaatsen van blokken. Daar hebben andere page builders overigens ook vaak last van. De makers hebben dat nu verbeterd door er een extra knop voor aan de knoppenbalk toe te voegen.

blokken verplaatsen in wordpress 5.6
Het verslepen van blokken wordt in WordPress 5.6 eenvoudiger

Enkele kolom is nu mogelijk

De Gutenberg editor had al langer de mogelijkheid om je bericht of pagina in te delen in kolommen. Een essentieel onderdeel om je pagina’s vorm te geven. Maar het was nooit mogelijk om een enkele kolom te plaatsen. Je kreeg er altijd minimaal twee in een verhouding 50%/50% of 33%/67%. In WordPress 5.6 kun je nu ook een enkele kolom plaatsen.

1-koloms blok in wp 5.6

Waarom je dat zou willen een kolom van 100% breed? Dat is inderdaad niet nuttig, want dan kun je net zo goed zonder de kolom werken. Dan pakt de editor immers ook 100% breedte. Echter, wat het handig maakt is dat je die ene kolom vervolgens ook kunt instellen op iets anders dan 100%. Voor een smallere kolombreedte.

Blok omzetten naar kolom

Soms komt het voor dat je een bestaan blok wilt wijzigen en in een kolom wilt plaatsen. Dat kon altijd al, maar kostte je een aantal handelingen. InWordPress 5.6 kun je een of meerdere blokken selecteren en ze met een druk op de knop converteren naar een kolom.

wordpress 5.6 omzetten naar kolom
In WordPress 5.6 is het eenvoudig om bestaande blokken te converteren naar een kolom

Ondertiteling aan video toevoegen

Een interessante nieuwe feature geeft je de mogelijkheid om ondertiteling toe te voegen aan een video die je afspeelt op je website. Het is dus niet nodig om je video te bewerken. Wel moeten je ondertitels in een apart bestand staan, waar je WordPress naartoe laat verwijzen. Dat zal het voor de gemiddelde gebruiker toch net weer te lastig maken.

Binnen WordPress 5.6 heet dit ‘tekst tracks’ en ze worden naast ondertitels bijvoorbeeld ook gebruikt voor bijschriften en hoofdstukken. Met als doel de toegankelijkheid van je website te verbeteren.

wordpress 5.6 ondertitels

Voorkeuren beter toegankelijk

De instellingen van de Gutenberg editor zijn nu netjes verzameld onder ‘ Voorkleuren’. Dat maakt het wat makkelijker om alle instellingen even door te nemen.

Voorkeuren in WP 5.6
De voorkeuren van de Gutenberg editor zijn nu netjes verzameld

Applicatie wachtwoorden

Dit klinkt technisch en dat is het ook. Deze nieuwe functie is bedoeld om op een betere, modernere manier te werken met de WordPress API’s. Kortom, het is een manier om data uit te wisselen met andere applicaties. Mogelijk ga je het zelf niet direct gebruiken, maar zijn er wel plugins die er gebruik van gaan maken.

Je vindt de applicatie wachtwoorden bij de instellingen van een gebruiker.

applicatie wachtwoorden in wp 5.6

Support voor PHP8

WordPress gaat vanaf nu PHP8 ondersteunen. Zoals je wellicht wel weet maakt WordPress gebruik van de programmeertaal PHP. Werk je al met WordPress dan werk je nu waarschijnlijk met versie 7.x van PHP. Oudere versies zoals PHP 5.6 (versie 6 is er niet) zien we ook nog, maar die wordt niet meer onderhouden. En is daarmee onveilig geworden.

Vanaf nu dus PHP8.x. Direct updaten dan maar? Zeker niet! Formeel is WordPress 5.6 ‘beta geschikt voor PHP8’. Dat betekent ‘geschikt voor programmeurs om zich voor te bereiden’. Niet om jouw productie website te updaten!

Juist in het geval van een grote PHP update zoals nu kun je wachten op problemen. Als je hier op dit moment mee aan de slag wilt dan adviseer ik dringend om dat in een aparte testomgeving te doen.

Plugin bouwers zijn vaak wat later met het ondersteunen van een nieuwe PHP-versie. En vrijwel elke WordPress website maakt gebruik van plugins. Vooraf goed testen dus als je in de toekomst de stap naar PHP8 wilt maken!

Automatische updates in WP 5.6

Kleine WordPress updates werden al langer automatisch voor je geïnstalleerd. dat helpt met name om je omgeving veilig te houden. Mits je ook je theme en plugins bijwerkt natuurlijk.

In WordPress 5.6 kun je nu ook de ‘major updates’ automatisch laten installeren. Dat betekent dat in de toekomst ook WordPress 5.7 automatisch geïnstalleerd wordt. Of je dat moet willen? Wat mij betreft niet wanneer je werkt in een kritische productieomgeving. Dan wil je het toch echt wel eerst getest hebben. Gelukkig kun je zelf bepalen of je de nieuwe versies wel of niet automatisch wilt installeren.

Je kunt nu ook de major updates automatisch laten uitvoeren in WordPress

Problemen met WordPress 5.6?

Zal de update probleemloos verlopen? WordPress 5.5 gaf namelijk best wat issues. En ja, ook bij WordPress 5.6 kunnen we die verwachten. Zeker wanneer je wat oudere plugins hebt draaien of een ouder theme zou dat problemen kunnen geven. De achterliggende reden is een technische, waarbij WordPress bezig is de jQuery bibliotheken te updaten. En die zijn niet altijd met terugwerkende kracht geschikt voor oude versies. de jQuery bibliotheek wordt bijgewerkt van versie 1.12.4 naar maar liefst 3.5.1. Dat is een flinke sprong, waarmee verouderde plugins of themes problemen zullen krijgen.

Ook de WordPress 5.6 update kun je het beste eerst testen in een testomgeving. Heb je die niet of lukt dat je niet? Zorg dan minimaal voor een volledige backup van je hele WordPress installatie inclusief de database. Achteraf herstellen is moeilijk als je die niet hebt!

Conclusie?

Is WordPress 5.6 een knaller met grote wijzigingen? Nee, maar dat is met dit soort releases de verwachting ook niet. WordPress blijft zich verbeteren en het moet gezegd dat ze dat al geruime tijd heel structureel aanpakken met enkele – over het algemeen goede – releases per jaar.

Ben je programmeur en wil je nog meer details leren over de WordPress 5.6 update? Dat kan via de officiële WordPress website.

WordPress 5.6 is nu voor je beschikbaar om te updaten!

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 4.7 / 5. Aantal stemmen: 14

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

1 reactie op “Wat is er nieuw in WordPress 5.6?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *