Meteen naar de inhoud

WordPress SEO Tip: Optimaliseer Afbeeldingen

wordpress afbeeldingen optimaliseren
 • WordPress SEO Tip: Optimaliseer Afbeeldingen

Ik zie het nog steeds erg veel gebeuren: bedrijven spenderen tijd en geld aan het maken en onderhouden van hun website. Er wordt volop zinvolle content geproduceerd. Die vervolgens onvoldoende scoort in de zoekmachines. Dat is zonde! Daarom deze nieuwe serie WordPress SEO tips. Met om te beginnen het optimaliseren van afbeeldingen voor de zoekmachines.

SEO Tips voor WordPress

Het idee voor deze nieuwe serie artikelen ontstond toen ik onlangs weer zag wat er allemaal mis ging op een WordPress website van een nieuwe klant. Het is echt zonde om tijd en geld te besteden aan het maken van content en vervolgens die content niet te optimaliseren voor de zoekmachines. Nu zeg ik niet dat ik op dat vlak een expert ben, zeker niet. Maar er zijn nou eenmaal een aantal basis principes waar iedereen eenvoudig aan kan voldoen. Jij ook.

Vaak wordt echter niet de moeite genomen. Zodra een artikel klaar is wordt er direct gepubliceerd.

Eigenlijk moet je gewoon wat eerder beginnen:

 1. Doe je zoekwoordonderzoek zodat de artikelen die je schrijft ook aansluiten bij een behoefte. Heb je een goede introductie nodig in zoekwoordenonderzoek? Dan is deze praktische handleiding zoekwoordenonderzoek van Nathan Veenstra een goede eerste stap. 
 2. Zorg ervoor dat je op basis daarvan je belangrijkste zoekwoord of zoekterm bepaalt.
 3. Gebruik een SEO plugin zoals bijvoorbeeld die van Yoast om je te helpen je content aan te laten sluiten bij dat zoekwoord. Zorg er wel altijd voor dat je schrijft voor je lezers en pas in tweede instantie voor de zoekmachines. Niet andersom, want dan ontstaat er al snel een onsamenhangend geheel.
 4. Optimaliseer je artikel
 5. Publiceer

Deze serie richt zich met name op punt 3 en 4 uit bovenstaand actieplan. In een volgend artikel ga ik in op het gebruik van de plugins. Nu richt ik me op het optimaliseren van afbeeldingen. Waarom juist dat? Omdat het door veel schrijvers vergeten wordt.  En dat kan jou een voordeel opleveren (!)

Het optimaliseren van je eigen artikelen noemt men ook wel ‘on-page SEO’. Er zijn veel factoren van invloed op de uiteindelijke ranking in Google. Maar eenvoudigweg worden die verdeeld in on-page SEO en off-page SEO. Op dat eerste deel heb je eenvoudig zelf invloed. Het tweede deel bestaat met name uit (goede) links naar jouw artikel en die zijn lastiger te realiseren. In deze serie ga ik om te beginnen in op de ‘on-page SEO’ factoren.

Afbeeldingen optimaliseren voor zoekmachines

Moeilijk is het niet, maar het gaat er vooral om dat je het consequent toepast:

 • Kies je afbeelding. Het liefst iets dat ook daadwerkelijk past bij het onderwerp waar je over schrijft. Let erop dat je niet zo maar afbeeldingen van andere websites ‘leent’. En ook afbeeldingen die je via Google zoeken vindt mag je meestal niet gebruiken. Maak dus je eigen beeldmateriaal of maak gebruik van gratis stock foto sites als je geen budget beschikbaar hebt.
 • Zorg voor een afbeelding in een passend formaat. 3000×1500 pixels heb je echt niet nodig en zorgt alleen maar voor enorm grote bestanden. Verklein je foto dus voordat je hem upload naar WordPress. Heb je geen tools hiervoor beschikbaar? Online zijn er ook veel goede editors te vinden. Of je download het gratis Gimp. Niet heel eenvoudig, maar wel veelzijdig! 
 • Wijzig de bestandsnaam naar iets zinnigs, dat de inhoud van de afbeelding beschrijft. Dus niet IMG0421.jpg maar bijvoorbeeld: wordpress-seo-afbeeldingen.jpg, zoals voor dit artikel toegepast.
 • De snelheid van je website is van belang, dus zorg ervoor dat de foto gecomprimeerd wordt. Eventueel kun je ervoor kiezen om dit met behulp van een plugin automatisch voor je te laten doen. Je kunt ook gebruik maken van de website Tinypng.com en je afbeeldingen daar uploaden. Test het maar eens 
 • Upload je foto naar WordPress en stel dan de titel en alt-tekst in. Heel belangrijk die alt-tekst, want juist die wordt gelezen door de zoekmachines. Eventueel kun je een onderschrijft toevoegen, maar dat is niet noodzakelijk.
Afbeelding in WordPress optimaliseren voor zoekmachines. Denk aan de Alt text!
 • Het liefst zorg je voor een afbeelding die qua bestandsnaam en alt-tekst overeenkomt met de belangrijkste zoekterm voor je artikel. Heb je meerdere afbeeldingen dan maak je varianten daarop.
 • Eventueel kun je een onderschrift plaatsen bij je afbeelding (zoals hierboven). Dat maakt geen enorm verschil, maar het geeft je wel de mogelijkheid om nogmaals je zoekterm op te nemen. 

En dat is eigenlijk alles! Inderdaad, dat valt mee toch? Toch zijn er veel schrijvers die de moeite niet nemen. Er wordt een afbeelding geupload en toegevoegd.  En klaar. Maar dat is echt zonde. Maak deze stappen een vast onderdeel van je checklist!

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 4.4 / 5. Aantal stemmen: 5

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *