Meteen naar de inhoud

Wat is er Nieuw in WordPress 5.9

nieuw in wordpress 5.9

De release van WordPress 5.9 werd in 2021 uitgesteld. Nu is hij er dan toch. Wat er Nieuw in WordPress 5.9? Zoals altijd zetten we alle wijzigingen weer voor je op een rijtje.

Nieuw in WordPress 5.9 – er gaat veel veranderen!

Daar waar voorgaande releases nog wel eens beperkt waren in omvang, is dat met WordPress 5.9 wel anders. Er komen ingrijpende wijzigingen aan in de wijze waarop je je website bewerkt en de manier waarop theme bouwers zullen ontwikkelen.

In veel gevallen zul je daar niet direct veel van merken. Zeker wanneer jouw website op een wat meer traditionele wijze is gemaakt, bijvoorbeeld met een page builder zoals Elementor of Divi, blijft er nog veel hetzelfde.

WordPress 5.9 doet echter een aantal zaken significant anders en daar zul je in de toekomst toch mee te maken gaan krijgen.

Nieuw basis theme: Twenty twenty two (2022)

Elk jaar brengt WordPress een nieuw standaard theme uit. Dat theme wordt vanzelf geïnstalleerd en geactiveerd bij een nieuwe WordPress installatie. Op zich is het meestal niets bijzonders, maar het standaard theme ondersteunt WordPress wel altijd volledig. En dat betekent dat het ook in staat is om gebruik te maken van alle andere wijzigingen in de nieuwste WordPress versie.

Hoewel de meeste WordPress gebruikers de standaard themes dus links laten liggen, is dat niet altijd terecht. Ook met zo’n theme kun je een unieke website bouwen en is de ondersteuning echt jarenlang gegarandeerd.

Laten we eens kijken naar het nieuwe Twenty Twenty Two theme.

2022 theme in wordpress 5.9
WordPress Twenty Twenty Two is nieuw in WordPress 5.9

Laat je niet afleiden door het natuur thema dat je in de demo ziet. Natuurlijk kun je dat benutten, maar het theme is echt behoorlijk flexibel, zodat je er een website mee kunt maken dat niet meer letterlijk lijkt op deze demo.

Het 2022 theme wordt standaard al geleverd met een grote collectie page templates, headers, footers en kleurencombinaties. En ongetwijfeld zullen er ook nu weer veel tutorials en instructies op internet verschijnen waarmee je het theme nog verder naar je hand kunt zetten.

2022 Is het eerste nieuwe ‘Block theme’ en introduceert daarmee een nieuwe manier waarop themes gemaakt worden.

Full Site Editing

Het houdt de WordPress community al wat langer bezig, maar nu komt het er toch echt: ‘Full site editing’. Hiermee wordt bedoeld dat het niet langer nodig gaat zijn om in de WordPress backend te switchen van een pagina edit, naar het menu en dan weer naar widgets. Om vervolgens in weer een andere sectie iets in de footer aan te passen.

Full Site Editing geeft de gebruiker de mogelijkheid om datgene aan te passen wat hij ziet. Volledige editing mogelijkheden dus.

nieuwe knop edit site in wordpress 5.9
Bovenin zie je de nieuwe knop ‘Edit Site’ in WordPress 5.9. Die brengt je naar de Full Site Editing functies

WordPress beweegt steeds verder die kant op en dat maakt het vooral voor beginners steeds eenvoudiger om met WordPress te leren werken.

nieuw in wordpress 5.9 full site editing
Het 2022 theme maakt gebruik van de nieuwe mogelijkheden in WordPress 5.9

Merk op dat theme bouwers hun themes zullen moeten aanpassen om te kunnen profiteren van de nieuwe mogelijkheden in WordPress 5.9. En je raadt het al, het Twenty Twenty Two theme voorziet hier natuurlijk al in.

WordPress 5.8 introduceerde full site editing al, maar daarin waren de mogelijkheden nog erg beperkt. In WordPress 5.9 wordt de volgende stap gezet. Vanaf nu kun je, mits je theme dus compatible is met de nieuwe functies, de volgende zaken aanpassen in de Site Editor:

 • Header
 • Footer
 • Navigatie (het menu)
 • De auteur van het artikel
 • De links naar het vorige en volgende artikel
 • Reacties op het bericht

Ook is het mogelijk om (verschillende) stijlen vast te leggen en toe te passen op je hele website, of op bijvoorbeeld een specifieke pagina template.

Het toepassen van consequentie styling over je hele website heen wordt hiermee eenvoudiger en bovendien makkelijker te wijzigen.

Nieuwe aanpassingen in de Gutenberg Block Editor

In alle voorgaande releases van WordPress 5 zagen we aanpassingen aan de editor. Elke keer wordt de editor weer wat beter. Nieuw in WordPress 5.9 zijn voor de editor de volgende zaken:

 • URL Previews: plaats je een link in je tekst dan kun je nu direct een ‘rich preview’ (ofwel een ‘rijk voorbeeld’) zien van de pagina waarnaar je verwijst. Handig om even te controleren of je link juist is.
 • Het verplaatsen van secties was altijd wat lastig. In WordPress 5.9 is dat verbeterd.
 • Social Iconen en knoppen zijn verbeterd. Het was soms wat lastig om bij de parent en child blokken te komen. Dat gaat nu makkelijker.
 • Meer controle over het uiterlijk van je titels (koppen). Je kunt nu zaken zoals marges, lettertype en spacing (de ruimte tussen karakters) instellen.
 • Het navigatie blok kun je ook gebruiken in je berichten en pagina’s. Waarmee je dus een extra ‘on page menu’ kunt benutten. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen gebruiken om zelf een ‘inhoudsopgave’ te maken bij een langer artikel. Er zijn echter ook handigere, geautomatiseerde manieren om dat te doen.
Het navigatieblok is nieuw in WordPress 5.9 en biedt veel meer opties
 • Een verbeterd Gallery blok (de foto gallerij) is ook nieuw in WordPress 5.9. Indien gewenst kun je afbeeldingen binnen de gallerij zelfs individueel opmaken.

Overige wijzigingen in WordPress 5.9

Hierboven beschreven de belangrijkste nieuwe functies in WordPress 5.9. Maar er zijn ook kleinere aanpassingen en technische wijzigingen.

 • Het onderdeel ‘Menu’s’ is hernoemd naar ‘navigatie menu’s’. Dit heeft men gedaan om duidelijker te maken dat de menu’s op meerdere plaatsen zijn in te zetten. De inhoud van menu’s bepaal je vanaf nu gewoon vanuit de block-editor.
 • Wanneer je inlogt in de wp-admin kun je, mits er meerdere talen geïnstalleerd zijn, direct de taal van je keuze selecteren. Zodat de wp-admin in de gewenste taal verschijnt, onafhankelijk van de instellingen in het gebruikersprofiel.
 • Je kunt nu zelf ook themes gaan ontwikkelen op de wijze waarop 2022 in elkaar zit. Gebruik blokken om je theme te structureren. Meer over de nieuwe manier waarop je themes kunt bouwen lees je hier (Engelstalig).

Wil je meer weten en alle details zelf nog eens nalezen? Dat kan natuurlijk, hier op de officiële WordPress website.

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 4.6 / 5. Aantal stemmen: 16

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *