Meteen naar de inhoud

Wat is er Nieuw in WordPress 4.5

wat is nieuw in wordpress 4.5

Net zoals bij elke editie gedurende de afgelopen jaren vertellen we je ook nu weer alles over de nieuwe WordPress versie. We zijn aanbeland bij WordPress 4.5. De afgelopen releases waren steeds relatief klein, zonder schokkende wijzigingen voor de eindgebruiker. WordPress 4.4 bracht wel de nodige aanpassingen voor ontwikkelaars. Hoe is dat in WordPress 4.5?

Kleinere afbeeldingen

Afbeeldingen zorgen altijd voor een langere laadtijd van je website. Ze vertragen de boel, zeker als ze niet geoptimaliseerd zijn. En dat is niet goed, want een snellere website betekent ook dat je beter gevonden zult worden. Maar afbeeldingen zijn tegenwoordig juist erg belangrijk. In WordPress 4.5 is er nu een ingebouwde functie die je afbeeldingen verkleint. Qua bestandsgrootte dus. Goed om te weten dat hiermee ook de kwaliteit van de afbeeldingen wat omlaag gaat. Het is voor ontwikkelaars mogelijk om de verdere reductie van afbeeldingen uit te schakelen. Meer informatie daarover vind je hier.

Wijzigingen in de editor

De WordPress editor is ook nu weer wat verder aangepast. Zo gebeurt het invoegen van een link nu ‘inline’. Wat als doel heeft je schrijfproces minder te onderbreken.

wordpress 4.5 link invoegen

Ook is het nu nog eenvoudiger om bijvoorbeeld een lijn toe te voegen (tik een paar keer het min-teken (-) in en druk op enter.

WordPress Customizer

Al versies lang wordt er gewerkt aan het verbeteren van de WordPress Customizer, te bereiken via Weergave/Aanpassen in je WordPress menu. De functie valt niet heel erg op, maar links onderin de customizer vind je nu enkele knoppen om te testen voor tablet en smartphone, zonder dat je je browser hoeft te verkleinen. Een handige aanvulling met als kanttekening dat er nog erg veel premium themes zijn die de customizer links laten liggen en met eigen theme opties worden geleverd.

wordpress 4.5 customizer responsive

Ook heeft de customizer nu eindelijk een standaard functie voor het plaatsen van een logo. Eigenlijk te gek dat dit zo lang heeft ontbroken. Met het Twenty Sixteen of Twenty fifteen thema kun je deze functie even proberen. Andere themes zullen het ook wel gaan ondersteunen, hoewel ook hier geldt dat de premium theme ontwikkelaars tot nu toe een andere keuze maken.

wordpress 4.5 logo instellen

In dit scherm is het ook mogelijk een ‘favicon’ in te stellen. Dit is het icoon dat je altijd netjes links bovenin het tabblad van je browser ziet.

Zoals gebruikelijk kent WordPress ook deze keer een naam aan de release toe: ‘Coleman’, naar een bekende Jazz Saxofonist. Onderstaand filmpje toont de hierboven beschreven wijzigingen.

https://www.youtube.com/watch?v=GKnbXC4kmJM

Nog meer aanpassingen in WordPress 4.5?

Ja, er zijn meer wijzigingen, maar die liggen op het technisch vlak. ‘Onder de motorkap’ van WordPress zou je kunnen zeggen. Interessant voor ontwikkelaars, maar als eindgebruiker merk je deze aanpassingen niet direct. Óf het moet zijn dat de bijgewerkte scripts zorgen voor een probleem tijdens het updaten van je website. WordPress maakt nu bijvoorbeeld gebruik van jQuery 1.12.3, jQuery Migrate 1.4.0, Backbone 1.2.3 en Underscore 1.8.3. Ook is de werkwijze voor het gebruiken van iframes gewijzigd. Meer informatie daarover vind je hier. Tenslotte is er een wijziging in de wijze waarop scripts in WordPress worden geladen.

Direct updaten naar WordPress 4.5?

Dat mag, maar het beste is de update wel eerst te testen en niet direct in een live omgeving toe te passen. Er is toch altijd wel wat risico op bugs. En zeker plugins en themes zijn niet altijd direct compatible met de nieuwste WordPress versie. Zorg voor een goede backup! Ik kan dat niet vaak genoeg benadrukken en maar al te vaak komen gebruikers hier pas achter als het al te laat is…

Naschrift d.d. 14-04-16: enkele dagen na de update blijkt inderdaad dat veel themes moeite hebben met WordPress 4.5. Met name als gevolg van de nieuwe jQuery versie. Éérst testen dus voordat je de update uitvoert!

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *