Meteen naar de inhoud

Wat is er Nieuw in WordPress 4.8?

nieuw in wordpress 4.8

Wat is er Nieuw in WordPress 4.8? Zoals altijd zet ik ook deze keer de wijzigingen voor je op een rijtje. De laatste jaren zijn de updates niet al te zwaar. Het systeem wordt steeds een stukje beter, maar schokkende wijzigingen zijn er niet. En dat geldt ook voor WordPress 4.8. Toch zien we ook deze keer wat handigheidjes terug in de nieuwe versie.

Nieuw in WordPress 4.8
In het kort onderscheiden we de volgende wijzigingen:

  • Nieuwe, handige widgets
  • Verbetering van het werken met links
  • WordPress events in de buurt worden getoond
  • WMA en WMV bestanden worden niet meer ondersteund
  • Wijzigingen voor ontwikkelaars

We lopen ze een voor een even door:

Nieuwe (media) widgets

Deze onbraken inderdaad en voor beginners was het nogal een gemis:

  • Een tekstwidget waarin je gewoon de editor kunt gebruiken. En dus geen HTML meer hoeft te schrijven. Eindelijk, hoera!
  • Een afbeeldings-widget voor het plaatsen van, inderdaad, een eenvoudige afbeelding. Vroeger moest je dat ook via de tekstwidget in HTML doen.
  • Een video widget voor het plaatsen van video vanuit je eigen media bibliotheek
  • Een audio widget met hetzelfde doel, maar dan voor audio bestanden

wordpress 4.8 media widgets

De nieuwe widgets zijn handig, maar jammer is dat het in de tekstwidget niet mogelijk is om afbeeldingen toe te voegen en zo tekst en afbeeldingen met elkaar te combineren. Dan moet je toch weer uitwijken naar HTML.

Bij de audio en video widgets moet je je realiseren dat de video vanaf je eigen hosting afgespeeld zal worden. Soms wil je dat bewust, maar het kost je wel veel bandbreedte als je website drukker bezocht is.

 

Verbeterde links

Als je eenmaal een link in je tekst hebt staan en die wilt aanpassen, dan was dat is de visuele editor altijd lastig. Zelf week ik dan altijd even uit naar de HTML weergave. In WordPress 4.8 is dit verbeterd. Je kunt nu gewoon op de link klikken, waarna deze in zijn geheel geselecteerd wordt. Vervolgens kun je de link wijzigen of verwijderen. Dit werkt ook in de vernieuwde tekstwidget.

wordpress 4.8 links

WordPress evenementen

WordPress evenementen en nieuws worden nu weergegeven in je Dashboard.

wordpress wordcamp nederland

Eigenlijk is dit een nauwelijks belangrijke toevoeging. Onlangs is besloten dat de populaire WordCamp Nederland niet langer uitgevoerd mag worden. De WordPress community stelt dat men kiest voor lokale, kleinschalige bijeenkomsten. Dat een WordCamp Nederland kleiner is dan een WordCamp voor de staat Texas realiseert men zich niet. En luisteren naar de Nederlandse organisatie doet men ook al niet. Erg jammer! Het hele verhaal lees je hier.

 

WMA en WMV bestanden worden niet meer ondersteund

Omdat veel browsers Microsoft’s Silverelight plugin toch al niet meer ondersteunen, heeft men bij WordPress besloten de support voor de Microsoft WMV (video) en WMA (audio) bestanden te verwijderen.

 

Wijzigingen voor ontwikkelaars

Zoals bij elke release ook nu weer de nodige aanpassingen die van belang zijn voor programmeurs. Zo is er een nieuw basis mediawidget REST API schema beschikbaar. Hiermee kunnen ontwikkelaars gebruik maken van de mogelijkheden van de nieuwe widgets.

Ook is er een  nieuwe JavaScript API die de text editor activeert. Een gevolg van de vernieuwde tekstwidget. Hiermee kunnen ontwikkelaars zelf de editor activeren op tekstvelden.

 

Conclusie

De vernieuwde widgets zijn een welkome aanvulling, hoewel ik ze persoonlijk toch nog wat te beperkt vindt. De rest is als gebruiker nauwelijks van belang. Doordat de release klein is kun je vrij snel overgaan tot updaten naar WordPress 4.8. Maar pas op! Hoe klein de release ook is, er kan altijd iets mis gaan. Zorg dus vooraf voor een volledige backup van zowel je bestanden als je database.

 

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *