Meteen naar de inhoud

Wat is er nieuw in WordPress 4.2

Nieuw in WordPress 4.2

De afgelopen week waren we als WordPress community druk met allerlei veiligheidspatches. Zowel in WordPress zelf als in vele plugins was een ernstige fout aangetroffen. Enkele dagen later is er echter alweer een nieuwe versie beschikbaar, maar nu ook met nieuwe functies. Kortom, wat is er nieuw in WordPress 4.2?

Zoals vaker de afgelopen jaren volgen de releases elkaar redelijk snel op, maar blijft het aantal wijzigingen beperkt. Dat heeft als voordeel dat het risico bij updates binnen de perken blijft. Maar ja, heel veel nieuws is er dan meestal niet te melden. Bij WordPress 4.2 is dat deze keer niet veel anders. Enkele functies zijn toch wel goed om nader te benoemen:

Theme wijziging voorbereiden

De Theme Customizer stelt je nu in staat om de wisseling naar een ander theme voor te bereiden voordat je op de knop drukt. Een leuke aanvulling, maar als je een wat drukkere, succesvolle website runt dan ga je dit echt niet op deze manier doen. En toch je upgrade voorbereiden in een testomgeving. Want voor een klein blog kun je dit zo nog wel doen, maar gebruik je bijvoorbeeld een premium theme dan heb je toch vaak te maken met een specifieke opmaak/indeling van je homepage.
WordPress 4.2 theme customizer

Press This functie vernieuwd

Het is een functie die (tot nu toe) niet door heel veel gebruikers wordt benut. De Press This functie stelt je in staat om content vanaf andere websites te delen en te plaatsen op je eigen site. Uiteraard niet door alleen een blinde 1-op-1 kopie, want dat mag je niet zo maar doen. Deze Press This functie is nu onderhanden genomen. Je kunt de functie aan je browser of smartphone toevoegen en zo eenvoudig, zelfs onderweg, kleine artikelen publiceren.

wordpress 4.2 press this
Als je de functie eens wilt testen ga je in de WordPress admin naar Extra / Beschikbare middelen. Vervolgens sleep je de Press this widget naar je browserbalk. Er is ook een mobiele variant beschikbaar, die je direct vanuit je Smartphone kunt activeren.

Betere support voor vreemde karakters

Niet interessant voor gebruik in Nederland, maar talen met veel vreemde karakters, zoals bijvoorbeeld in Azië, worden nu beter ondersteund. En dat is belangrijk voor een betere, globale ondersteuning van WordPress. Ook zijn Emoji nu eindelijk beschikbaar.
WordPress Emoji 4.2

Meer Auto Embeds

De oEmbed techniek zorgt er sinds enkele jaren voor dat je super eenvoudig videos vanaf bijvoorbeeld Youtube en Vimeo in je WordPress site kunt opnemen. Maar naast video’s kan deze techniek voor meer zaken gebruikt worden. In WordPress 4.2 zijn daar weer twee toepassingen aan toegevoegd: Tumblr en Kickstarter.

Bijwerken van Plugins

Het bijwerken van plugins was nooit moeilijk, maar in WordPress 4.2 is deze handeling nog eenvoudiger geworden. Direct vanuit het overzicht met plugins kun je de plugins bijwerken. Zonder dat dat scherm verlaten wordt.wordpress 4.2 plugins bijwerken
De nieuwe weergave werkt alleen wanneer je slechts 1 plugin tegelijkertijd bijwerkt.

Onder de Motorkap

Zoals altijd zijn er ook nu weer technische wijzigingen en bug fixes doorgevoerd. Een compleet overzicht van al die wijzigingen vind je hier.

Laten we hopen dat we na deze release voorlopig even klaar zijn met updaten! Ook nu is de conclusie dat we te maken hebben met een kleine update zonder al te veel schokkende wijzigingen.

Wellicht ten overvloede, maar ik het herhaal het nog maar eens: Updaten doe je alleen nadat je een volledige backup van je WordPress installatie en de database hebt gemaakt!

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *