Meteen naar de inhoud

7 WordPress SEO Tips die echt Werken

wordpress seo tips

Als je je WordPress website net gestart bent is zoekmachineoptimalisatie (SEO) wellicht niet het eerste waar je je druk over hebt gemaakt. Toch moet dat wel, want zonder SEO wordt een website niet voldoende vindbaar. In dit artikel geef ik je 7 WordPress SEO tips, waarvan ik uit ervaring wéét dat ze echt werken.

 

Permalinks: WordPress SEO begint bij de basis

Belangrijk voordat je andere zaken gaat optimaliseren: begin bij de basis en zet je WordPress permalinks goed. Deze zorgen ervoor dat de link van dit artikel http://localhost/rowp/wordpress-seo-tips-die-echt-werken is. Nog steeds zie ik websites die geen ‘beschrijvende link’ gebruiken, maar waarbij de domeinnaam gewoon gevolgd wordt door: &p=1471. Want dat is namelijk de standaard instelling van WordPress. Kijk je niet naar zoekmachineoptimalisatie dan is de kans aanwezig dat deze instelling nog verkeerd staat bij je.

wordpress seo tips - permalinks instellen
Stel de permalinks om te beginnen goed in. Het is een kleinigheid, maar zonder die instelling hoef je aan de rest niet te beginnen

Zorg er daarnaast voor dat de belangrijkste zoekterm vooraan je pagina of bericht url terecht komt. Vaak gaat dat al goed als je je pagina titel juist kiest, maar pas indien nodig de link even aan. Hieronder zie je het voorbeeld voor dit artikel, waarbij ‘WordPress SEO tips’ het zoekwoord is.

wordpress permalink instellen

 

Vervolg met een WordPress SEO plugin

Elke WordPress websie heeft een goede SEO plugin nodig om beter vindbaar te worden. Zelf adviseer ik altijd de SEO plugin van Yoast. Er zijn meerdere goede alternatieven, maar het team van ontwikkelaar Joost de Valk weet absoluut waar ze het over hebben. De plugin kent ook een premium versie (tegen betaling) met meer functies. Ben je op WordPress SEO gebied nog een starter dan voldoet de gratis versie om te beginnen zeker.

Het gebruik van de Yoast SEO plugin is niet moeilijk. Gedetailleerde instructies vind je in Kickstart WordPress! Bedenk wel dat alleen het installeren van zo’n plugin op zich niet veel oplevert. Je moet de plugin natuurlijk ook gaan gebruiken. Zoekmachineoptimalisatie kost tijd en moeite!

 

Doe zoekwoordonderzoek

Misschien had ik hier zelfs wel mee moeten beginnen. Gedegen Zoekwoordonderzoek is namelijk een essentieel onderdeel van je zoekmachineoptimalisatie strategie. Want je kunt WordPress nog zo goed voor elkaar hebben, als je niet op de juiste termen scoort in de zoekmachines heb je er uiteindelijk niets aan.

Hoe doe je dat, zoekwoordonderzoek? He antwoord daarop is een artikel op zich waard. Je hebt vast globaal een idee van de termen waar je op wilt scoren. Maar geloof, me als je voor het eerst aan de slag gaat met zoekwoordonderzoek, gaat er echt een wereld voor je open. Mijn collega Nathan Veenstra schreef er al eens een instructie voor, wat een goed punt is om mee te beginnen. tools om je te helpen zijn er in overvloed. Van de Google kewordplanner (gratis, maar tegenwoordig beperkt) of professionele tools zoals die van Ahrefs of KWfinder (beiden betaald, waarbij ahrefs duurder is dan kwfinder).

 

Gebruik titels

Het gebruik van tussenkopjes in je tekst, zoals ook in dit artikel, geeft je artikel structuur. Het wordt makkelijker leesbaar voor de bezoeker. En om die reden kennen ook zoekmachines waarde toe aan de h2 en h3 kopjes die je in je tekst gebruikt. Zorg er daarbij voor dat het belangrijkste zoekwoord – die heb je ingesteld in de Yoast plugin hierboven – ook terug komt in die kopjes.

Naast de kopjes kun je daarna nog genummerde of ongenummerde lijsten (de bullet points) gebruiken voor nog meer structuur in je bericht.

 

Pagina titel, meta title en description

Deze ligt voor de hand, maar te vaak wordt er net even te weinig aandacht besteed aan de belangrijkste elementen op je pagina of bericht. Naast de url zijn de pagina titel en de meta title enorm belangrijk. Voor de meta description geldt dat niet, maar die zorgt er wel voor dat als jouw pagina eenmaal getoond wordt in de resultaten van de zoekmachine, de gebruiker ook door klik naar jouw pagina. En niet naar die van je concurrent. De Yoast SEO plugin helpt je hier uitstekend bij. Maar je moet het natuurlijk wel ‘even’ doen. En ja, het lijkt allemaal wat veel werk soms, maar waarom zou je anders tijd en moeite stoppen in het schrijven van goede content?

wordpress seo snippet instellen
De Yoast SEO plugin helpt je om de juiste meta title en description in te stellen

 

Denk aan je afbeeldingen

Dit is er echt eentje waar je mee kunt scoren, dat heb ik al vaker gezegd. Veel gebruikers denken er niet aan hun afbeeldingen te optimaliseren en dat is echt zonde. Het is belangrijk voor de indexatie door Google, maar je afbeeldingen zelf kunnen ook verkeer naar je website trekken. Er wordt meer gebruik gemaakt van Google Afbeeldingen dan je wellicht denkt!

Dus ook hier: stop je belangrijkste zoekwoord in de bestandsnaam voordat je de afbeelding upload en voeg hem vervolgens ook toe aan de alt-tekst. Hier laat ik je zien hoe je de afbeeldingen juist instelt.

Le er ook op dat je afbeeldingen niet te groot zijn qua bestandsomvang. Maar al te vaak kom ik websites tegen met afbeeldingen van 2Mb of meer. En dat is echt funest voor de snelheid van je website. En aangezien snelheid óók belangrijk is voor een goede score in de zoekmachines, moe je dit punt niet negeren.

 

Zet je XML Sitemap aan en koppel aan Search Console

De Yoast plugin help je ook hiermee: schakel de optie voor XML Sitemaps in of controleer even of je die aan hebt staan.

yoast xml sitemap toevoegen

Vervolgens ga je naar de Google Search Console. Je hebt hiervoor een Google account nodig. Die heb je toch nodig voor bijvoorbeeld het gebruik van Analytics, dus maak er eentje als je er nog niet over mocht beschikken. Eenmaal binnen in de Search Console voeg je je website toe als een ‘property’. Daarna kun je je XML sitemap toevoegen door ernaar te verwijzen.

wordpress sitemap seo tip

Het toevoegen van de sitemap zorg ervoor dat Google je website beter zal kunnen indexeren. En dus neemt je kans op succes toe. Maar daarbuiten biedt de Search Console je een schat aan waardevolle informatie en helpt het je je website steeds beter te maken.

Vind je de Search Console nog wat ingewikkeld? Als je er nog nooit mee gewerkt hebt, dan is dat niet zo vreemd. Ik zal er binnenkort zelf eens verder op ingaan. Voorlopig kun je ook kiezen voor deze handleiding.

Je ziet dat de Yoast SEO plugin je de nodige mogelijkheden biedt om zaken beter te doen. Natuurlijk kan dat ook met een andere populaire SEO plugin gedaan worden.

 

Meer WordPress SEO tips ontvangen?

Geeft het volgen van deze tips een garantie op succes? Nee, dat helaas niet. Daarvoor is de concurrentie tegenwoordig te groot en moet je naast deze stappen ook gaan werken aan het bouwen van links en bijvoorbeeld het verbeteren van de snelheid van je website. Maar stap voor stap zul je resultaten gaan zien van je inspanningen en zullen je posities in de zoekmachines verbeteren.

Wil je meer WordPress SEO tips ontvangen of meer details leren over het gebruik van de Yoast SEO plugin? Vergeet dan niet om je in te schrijven voor de gratis WordPress nieuwsbrief! Je kun het direct hieronder doen en je ontvangt bovendien het gratis WordPress e-book cadeau!

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 4 / 5. Aantal stemmen: 1

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *