Meteen naar de inhoud

De Beste Gratis WordPress Blog Themes voor 2020

beste gratis blog themes 2020

Het is alweer even geleden dat ik hier een ‘roundup’ maakte van Gratis WordPress thema’s. Dat komt eigenlijk doordat ik zelf altijd geneigd ben om een premium thema te gebruiken. Al is het alleen al vanwege de vaak betere continuiteit en support dat zo’n premium WordPress thema biedt. Maar wat voor mij geldt, gaat natuurlijk niet voor iedereen op. Daarom dit maal de beste gratis WordPress Blog themes vergeleken!

Zijn Gratis WordPress thema’s wel ok?

Zoals in de inleiding genoemd zijn er veel argumenten om te kiezen voor een betaald theme, zeker wanneer je met je website je bedrijf runt, of van plan bent om dat te gaan doen. Maar er zijn natuurlijk grote groepen gebruikers die dat helemaal niet van plan zijn, maar toch een website willen draaien tegen zo laag mogelijke kosten. En als je dan toch moet bezuinigen dan kun je beter kiezen voor een gratis WordPress thema in combinatie met (dat wel!) goede WordPress hosting. Want bezuinigen op je hosting levert je vaak alleen maar ergernis op. En eerlijk is eerlijk, er zijn ruim voldoende goede gratis WordPress themes in omloop.

In dit artikel kijken we specifiek naar thema’s gemaakt om mee te bloggen. Nu heeft eigenlijk elk WordPress theme wel die mogelijkheid, maar de een is toch net wat prettiger leesbaar dan de ander. Op naar ons overzicht met de Beste Gratis WordPress blog themes voor 2020!

Merk op dat er van onderstaande themes soms ook een premium versie aanwezig is. Je krijgt gratis de basisfuncties. Blijkt later dat je toch meer functionaliteit nodig hebt dan kun je die eenvoudig toevoegen door alsnog te upgraden.

Twenty twenty (2020)

Ja, het is een open deur, maar we beginnen bewust met het standaard WordPress theme. Niet dat je die 1:1 zo zou moeten inzetten, want dan weet je zeker dat je website op duizenden andere sites gaat lijken.

twenty twnety thema

Maar de standaard WordPress themes hebben altijd als voordeel dat er heel veel documentatie en tips over verschijnen. Het naar je eigen hand zetten van zo’n theme is daarmee ook voor de wat minder ervaren gebruikers goed mogelijk. Het twenty twenty thema heb je als het goed is al beschikbaar in je WordPress omgeving, dus je kunt direct aan de slag! Zie je Twnety twenty niet? Dan heb je je WordPress versie waarschijnlijk nog niet bijgewerkt naar de meest recente versie.

Lovecraft

blog thema lovecraft

Ik houd altijd wel van thema’s die lekker minimalistisch zijn en de leesbaarheid voorop stellen. Wat mij betreft zijn de makers goed geslaagd voor een dergelijk design.
Je kunt Lovecraft downloaden vanuit je WordPress admin of download het theme hier.

Hueman

gratis blog theme Hueman

Hueman is een hoog gewaardeerd gratis WordPress Blog/magazine theme en hoort om die reden zeker in dit overzicht thuis. Het theme werkt samen met de eveneens gratis Nimble page builder, zodat je veel flexibiliteit krijgt om je pagina’s naar wens in te delen. Je kunt Hueman gratis downloaden vanuit je WordPress admin of download het theme hier. Er is van Hueman ook weer een premium versie beschikbaar met meer mogelijkheden.

Anther

anther gratis blog thema

Ook het anther theme is er in een gratis versie en eeen premium versie met meer mogelijkheden. Het thema is speciaal gemaakt voor Blogs. Het theme kan hier gedownload worden op de WordPress website. Wil je meer mogelijkheden dan kun je de premium functies hier bekijken.

OceanWP

ocenwp gratis wordpress theme

Het OceanWP theme is een uitgebreid gratis theme. Wel zijn er uitbreidingen mogelijk, die niet gratis ijn. Themes zoals OceanWP en het hieronder genoemde Astra werken met beroemde pagebuilders zoals Elementor samen. Die combinatie zorgt ervoor dat je zelfs met een grati WordPress theme veel mogelijkheden hebt. Dit zijn ook echt themes waar je alle kanten mee op kunt en die niet specifiek voor een blog zijn gemaakt. Toch kun je het daar wel goed voor inzetten. Download de gratis versie hier of bekijk alle mogelijkheden in de demo’s.

Astra

astra theme gratis blog

Dat het Astra theme eigenlijk een commericeel theme is, blijkt wel op de downloadpagina. Op het eerste gezicht lijkt het alsof je alleen maar voor een betaalde versie kunt kiezen. Maar wie wat verder naar beneden scrollt en even goed kijkt komt een link tegen naar de gratis versie van dit veelzijdige WordPress theme. Ook deze is niet specifiek gemaakt voor blogs, maar natuurlijk kan dat. Er zijn veel voorbeeld demo’s beschikbaar, maar realiseer je dat de ‘kant-en-klare’ demo websites alleen te importeren zijn voor premium users. Met de gratis versie kun je deze ook maken, maar dan zul je het zelf moeten opbouwen.

Poseidon

gratis magazine thema poseidon

Poseidon is bijna een magazine-achtig thema, zonder dat het te druk wordt. Netjes gedaan! Ook nu is er een premium versie beschikbaar tegen betaling met meer functies. Download de gratis versie hier of installeer hem direct vanuit je WordPress admin.

Chronus

chronus wp thema

Van dezelfde makers volgt het Chronus theme. Ik houd er altijd wel van, als het hele zaakje er opgeruimd uit ziet. Een ‘clean theme’ wordt dat ook wel genoemd. Lichtgewicht en dus een snel theme. Download hier de gratis versie van het Chronus thema of kijk weer naar de extra mogelijkheden die de premium versie biedt.

Olsen light

gratis wordpress thema olsen

Voor een meer ‘fashionable blog’ kun je eens kijken naar het Olsen thema. De light versie is gratis en prima geschikt voor een fashion blog. Wel vind ik het content deel wat smal. Houd daar rekening mee, want dat maakt het thema alleen geschikt als klassiek blog. Olsen volgt netjes de WordPress standaard en regelt alle instellingen via de Customizer. Download de gratis versie van het Olsen thema hier.

Conclusie?

De hierboven genoemde gratis WordPress themes zijn prima geschikt om een blog mee te starten. En zo kun je als beginner de kosten laag houden. Groeit je blog dan kan het theme met je mee groeien door alsnog over te schakelen naar een betaalde versie met meer mogelijkheden. Vrijwel alle gratis themes werken met dit ‘freemium’ principe. Een basis versie is gratis, maar wil je meer dan moet je alsnog betalen. Of zelf aanpassingen doen, dat kan natuurlijk ook altijd, hoewel het aanpassen van een WordPress theme meestal niet geschikt is voor beginners.

 

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 4.8 / 5. Aantal stemmen: 4

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *