Meteen naar de inhoud

Wat is Nieuw in WordPress 5.4?

nieuw in wordpress 5.4

WordPress 5.4 is beschikbaar! Zoals altijd kijken we weer naar alle wijzigingen voor je. Wat is er nieuw in WordPress 5.4? En moet je de nieuwe versie direct installeren? Ook daar geven we je graag een antwoord op. Snel door naar het overzicht van WordPress 5.4!

 

Wederom Gutenberg nieuws in WP 5.4

We zagen het in de voorgaande versies van WordPress al. Gutenberg ‘is here to stay’ en er wordt veel nadruk gelegd op verdere uitbreiding en verbetering ervan. Voor zover nu al niet het geval zullen we op termijn toch allemaal over moeten op een Gutenberg geschikt theme. Of een bestaand theme daarvoor geschikt maken. In WordPress 5.4 zien we de volgende wijzigingen:

 • Er zijn twee nieuwe blokken toegevoegd: social icons en knoppen (buttons). Allereerst de social icons: hiermee kunnen tot wel 40 sociale netwerken gekoppeld aan je website. Het gaat overigens niet om ‘deel knoppen’, daarvoor heb je nog steeds een social media plugin nodig. Het nieuwe blok biedt knoppen waarmee je een link legt naar je profiel op het sociale netwerk.
 • Het nieuwe blok ‘Knoppen’ geeft je de mogelijkheid om eenvoudig een button in je artikel of pagina te plaatsen. Kies de stijl, kleur en zelfs een gradient (een kleur die langzaam overgaat in een andere) is mogelijk.

wordpress button toevoegen

 • Er is een nieuw introductiescherm voor Gutenberg toegevoegd, waarmee nieuwe gebruikers snel wegwijs worden gemaakt in de werkwijze van Gutenberg. Daarentegen zijn de Tips verdwenen. Wel kan de genoemde introductie altijd opnieuw aangeroepen worden.
 • De bestaande blokken cover-, group- en column zijn uitgebreid met extra kleurenopties.
 • Je kunt een afbeelding nu laten linken naar iets anders dan de afbeelding zelf. Daarmee is het erg eenvoudig geworden om bijvoorbeeld een Pdf bestand ter download aan te bieden achter een link of afbeelding.
 • De snelheid van de Gutenberg editor is verder verbeterd
 • Standaard zal de Gutenberg editor vanaf WordPress 5.4 in de ‘full screen mode’ openen. Het WordPress menu links en de bericht- of pagina-instellingen rechts worden dus automatisch verborgen. Wil je dat niet, dan kun je de schermvullende weergave rechts bovenin uitschakelen.

gutenberg schermvullende weergave

 • Er was in het begin veek kritiek op de Gutenberg editor, omdat deze moeilijk tot niet te gebruiken was via bijvoorbeeld het toetsenbord. In deze versie is dat sterk verbeterd. Overigens, dit heeft niet te maken met Gutenberg, maar ook het werken met menu’s is in WordPress 5.4 verbeterd en maakt het werken met het toetsenbord mogelijk.
 • Je kon altijd al een afbeeldingsgallerij toevoegen met Gutenberg, maar nu in WordPress 5.4 kun je ook direct de gewenste grootte van de te tonen afbeeldingen instellen
 • wordpress 5.4 afbeeldingsgrootteGebruik je de WordPress editor ook op je mobiel? Dan is het gebruik daarvan verbeterd,  doordat de knoppenbalk nu altijd bovenin zichtbaar blijft. Dat was eerder niet het geval, waardoor het werken met Gutenberg op mobiel voorheen echt lastig was.
 • Een nieuwe optie in de toolbar helemaal bovenin je editor: er is een knop ‘selecteren’ bij gekomen. Hiermee wordt het makkelijker op het juiste blok te selecteren. Voorals wanneer je werkt met zogenaamde ‘geneste blokken’ (een blok in een blok in een…etc) wordt het hiermee eenvoudiger werken.

wordpress 5.4 blokken selecterenBen je een fan van de Gutenberg editor? Dan kun je ook overwegen om de Gutenberg plugin te installeren. Je profiteert dan steeds van de nieuwste uitbreidingen en aanpassingen en hoeft niet te wahten totdat bepaalde functies zijn toegelaten tot WordPress zelf.

 

Drag en drop voor de uitgelichte afbeelding

WordPress kende al heel lang een drag en drop mogelijkheid voor afbeeldingen. Maar vreemd genoeg kon dat niet rechtstreeks voor de uitgelichte afbeelding. In WordPress 5.4 is dat opgelost.

uitgelichte afbeelding in wp 5.4

Verbeterde Privacy functies

 • De data exports met persoonsgegevens zijn verder uitgebreid. Zo bevatten deze nu informatie over de gebruikerssessies en gebruikerslocaties.
 • Je kunt de voortgang van data exports en verwijderverzoeken nu volgen in de wp-admin.

 

WordPress 5.4 voor developers

Er zijn in WordPress 5.4 ook weer aanpassingen die  van belang zijn voor ontwikkelaars. Die zouden we hierboven kunnen toevoegen, maar voor veel gebruikers is dat niet van belang. Wel dus wanneer je zelf je themes en plugins ontwikkelt. Hieronder noemen we enkele aanpassingen, maar het volledige overzicht vind je in de Field guide, hier op de WordPress.org website.

Een aantal belangrijke wijzigingen voot ontwikkelaars:

 • Het is nu mogelijk om je eigen, custom velden toe te voegen aan de WordPress menu’s.
 • Ontwikkelaars kunnen zelf ‘keyboard shortcuts’ toevoegen aan de Gutenberg editor, om het werken met het toetsenbord te ondersteunen (voor diegenen die zelf Gutenberg blokken ontwikkelen)
 • De Gutenberg API is ook weer aangepakt, zo is er bijvoorbeeld een nieuwe API voor block varitions en een nieuwe API voor de gradient backgrounds in je theme.

 

WordPress 5.4 direct upgraden?

Dat ligt er maar aan. Wij schatten deze wijzigingen niet in als een ‘hoog risico’. Ben je echter met je bedrijf afhankelijk van je website of is de beschikbaarheid om andere redenen cruciaal? Dan is het als altijd beter om de update naar WordPress 5.4 eerst te testen in een testomgeving. Heb je een hobbymatige website dan zou je deze update wel ineens kunnen uitvoeren. Maar zorg ook dan voor een goede, volledige backup van alle bestanden en je database. Dan is er altijd nog een weg terug.

Veel plezier met WordPress 5.4!

 

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 4.3 / 5. Aantal stemmen: 6

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *