Meteen naar de inhoud

Help! Ik kan geen afbeeldingen toevoegen aan WordPress

afbeelding uploaden in wordpress lukt niet

Eigenlijk is dit al een wat ouder artikel, maar nog steeds is het veel bezocht en nog steeds nodig. Daarom een bijgewerkte versie!

Regelmatig krijg ik de vraag van lezers waarom het niet lukt om een afbeelding of foto toe te voegen aan hun WordPress artikel of pagina. Het antwoord hierop is eenvoudig: dit ligt bijna altijd aan de configuratie van de webserver, aan je hosting provider dus. En dan? Opgeven en toch maar weer Joomla of wat anders proberen?

 

Nou nee, laat ik beginnen met aan te geven dat wanneer je tegen een probleem aan loopt, het nooit een oplossing zal zijn om voor een ander systeeem te kiezen. Elk CMS heeft zo z’n eigen voor- en nadelen en bij een switch zul je daar vroeg of laat ook tegen een uitdaging aanlopen. Soms betekent dat flink wat zoekwerk, het inhuren van een expert of meer rigoreuze maatregelen. Doordat in dit geval het probleem vaak wordt veroorzaakt door instellingen bij je provider, is de kans zelfs vrij groot dat je bij andere systemen tegen vergelijkbare problemen aan loopt.

Wanneer je geen afbeelding of foto kunt uploaden in WordPress dan krijg je meestal een dergelijke foutmelding:

Unable to create directory /wp-content/uploads/2016/10

of deze:

Het geüploade bestand kan niet verplaatst worden naar wp-content/uploads/2016/10

of:

HTTP-fout

Zoals ik al schreef, de oorzaak ligt bij je provider. Je ziet dit fenomeen regelmatig bij goedkope gedeelde (shared host) webomgevingen. Informeer bij je provider of ‘Safe mode’ aan staat en vraag of dat uitgeschakeld kan worden. Iets dat ze vaak niet willen uitvoeren. Als dat niet lukt dan heb je de volgende alternatieven:

 1. Zorg ervoor dat je de map wp-content/uploads in ieder geval hebt en maak 2017 en 2018 eventueel ook alvast aan. Geef deze mappen met bijvoorbeeld Filezilla bestandsrechten 777. Maar let op: dit is een lapmiddel, want het gaat ten koste van de veiligheid van je website! Eigenlijk is dit om die reden een slecht advies. Het werkt vaak wel, maar kan er ook voor zorgen dat derden toegang krijgen tot jouw website.
 2. Lukt het WordPress dan nog steeds niet om voor elke maand zelf een map (10 voor oktober, 11 voor november, etc) aan te maken, dan kun je overwegen om die instelling uit te schakelen. Ga in je WordPress backend naar ‘Instellingen’, ‘Media’ en haal het vinkje weg bij ‘Uploads bewaren in mappen op basis van maand en jaar’. Daarmee plaats je al je media bestanden in één map en hoeft WordPress zelf geen mappen meer aan te maken. Dit helpt in combinatie met punt 1 vrijwel altijd.
 3. Soms is het nodig dat de ‘eigenaar’ van de map uploads gewijzigd wordt van de ftp user naar de apache.apache user. Laat dit uitvoeren door je provider, want zelf heb je die rechten maar zelden. Bovendien is het een stap die voor beginners te ver gaat. Als je SSH toegang hebt kun je het zelf ook met het commando CHOWN, maar dat is in een shared hosting omgeving meestal niet het geval.
 4. Voeg in het configuratie bestand van WordPress (wp-config.php) de volgende regel toe: define('WP_MEMORY_LIMIT', '64M'); Hiermee bepaal je de hoeveelheid geheugen die wordt toegekend aan WordPress, wat het probleem kan oplossen. Bij de meeste providers wordt deze instelling echter genegeerd. Gevorderden kunnen een vergelijkbare toevoeging doen in bovenin het .htaccess bestand: php_value memory_limit 64M.
 5. En eigenlijk is dit de beste tip: Kies een andere hosting provider en vraag vooraf of ze technisch support verlenen op WordPress. De meeste providers doen dat namelijk niet. Kies bijvoorbeeld voor Byte wanneer je zeker wilt weten dat je WordPress website goed zal werken. Ook werk ik vaak met Managedwphosting, een in WordPress gepecialiseerde provider. Interesse in een aanbod met korting? Neem dan even contact op. Let wel: het gaat mij er in eerste instantie niet om je een ander abonnement te verkopen dan je al hebt. Maar als je er zelf met je eigen provider niet uit komt dan is overstappen naar een provider die iets meer kwaliteit biedt per saldo de meest voordelige oplossing.
 6. Waar je ook even goed naar moet kijken is naar de beschikbare schijfruimte bij je hosting provider. Bij een nieuwe WordPress installatie zal dat het probleem niet zijn, maar als het ineens de kop op steekt bij een WordPress website die je al lange tijd gebruikt dan kan dit tot de mogelijke oorzaken behoren.
 7. Helpt er niets? Probeer dan ook even de permalink instellingen opnieuw op te slaan. Ga naar Instellingen – Permalinks. Je hoeft de bestaande instellingen niet te wijzigen, maar sla ze opnieuw op. Ik heb al eerder meegemaakt dat het probleem daarna spontaan was verdwenen

Meer weten over WordPress? Begin dan goed en start met de basis! Het boek Kickstart WordPress biedt beginners stap-voor-stap alles wat je weten moet om je WordPress website succesvol op te zetten. Van Installatie, tot inrichting en het dagelijks gebruik van je website.

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 3.3 / 5. Aantal stemmen: 8

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

40 reacties op “Help! Ik kan geen afbeeldingen toevoegen aan WordPress”

 1. Ja, maar dat is niet echt de bedoeling ervan natuurlijk. gebruik geen plugins als je het niet echt nodig hebt. Bovendien zouden gebruikers met het genoemde probleem ook wel eens tegen installatieproblemen met plugins kunnen aanlopen. Ik zou ervoor kiezen om eerst te onderzoeken of het probleem is op te lossen middels de genoemde suggesties.

 2. Beste Robbert,

  Heb net een site geinstalleerd maar kan geen beelden uploaden. De knop ‘bestanden kiezen’ klikt wel, maar daarna gebeurt er niets. Ook kan ik b.v. de ‘help’ knop rechtsboven niet aanvinken. Heb zo ongeveer alles geprobeerd, maar kom er nu ook niet meer uit.

  Wellicht met jou kennis en kunde? De site wordt gehost bij ‘starthosting’ en staat in een submap.

 3. hoi robbert
  mijn lukt afbeeldingen inmiddels goed maar wat niet lukt is de afbeelding van gastbloggers (auteurs) die ik heb voor de site. Ik heb een template HealthyLife gekocht. Iemand een idee?

 4. Hoi Anita
  Jij kunt zelf dus wel afbeeldingen uploaden, maar je mede auteurs niet?
  En werken zij dan op hun eigen machine of gaat het ook mis als jij met zo’n gast account inlogt? Het lijkt mij namelijk veel eerder een lokaal probleem. Microsoft Internet Explorer of zo…

 5. hoi,

  ik krijg voornoemde foutmelding
  Kan map /Applications/XAMPP/xamppfiles/htdocs/xxx/wp-content/uploads/2012/08 niet aanmaken.
  ook.
  Ik ben met XAMPP (dus local) bezig. Enig idee wat ik verkeerd doe?
  En, nu we er toch zijn…… nog een tip hoe ik in een zelfgemaakte template een foto full-background krijg? (nu wordt de foto herhaald en dat is niet fraai).

  thanks!

  grt

  Iris

 6. Hallo Iris
  Op Mac of Windows? XAMPP hoort op een windows machine in ieder geval direct in de c:\ te staan, maar gezien je path lijkt het me dat je niet op een windows machine werkt. Hoe dan ook, het is een rechtenkwestie. Hetgeen WordPress hier doen wil mag klaarblijkelijk niet van je besturingssysteem. Daar moet je het zoeken.

  Vwb je eigen theme: gebruik een jquery bibliotheek. Zoals Backstretch: http://srobbin.com/blog/easy-full-screen-background-images-with-jquery/

  Succes!

 7. hoi,

  dank Robbert.
  Ik werk op de Mac. Ik ga het even ‘uitvogelen’ maar het is vreemd: vorige wordpress-sites (met eigen theme) werkten wel. Maar, ik was al te lang bezig met terugzoeken en hoopte op n 1,2,3, oplossing. Ik zoek, en zal vinden!

  dank

  Iris

 8. Een plaatje toevoegen aan een bericht lukt mij wel, hoe kan ik een foto + auteur toevigen zodat je in google bij de url mijn naam en foto ziet. Net zoals bij jou het geval is?

 9. Hallo Eveline
  Dat valt hier niet kort te beantwoorden, hoewel het nog niets eens zo ingewikkeld is.
  Ik zal hier binnenkort wel eens een keer een artikel over schrijven.

 10. Hi Robert,

  Ik zit met een soort gelijk probleem. Van het één op het ander moment kan ik geen foto’s mer uploaden. Melding is als volgt:
  Fout dans-fysiotherapie.png
  Het geüploade bestand kan niet verplaatst worden naar wp-content/uploads/2014/01.
  Terwijl dit wel steeds kon tot voor een uur geleden nog.
  Enig idee?

 11. Hallo Miranda

  Je zou verwachten dat WordPress het bestand nu probeert te verplaatsen naar de map wp-content/uploads/03 (en niet naar 01). De laatste map vertegenwoordigt immers de maand.
  Ik weet niet wie jouw site ooit heeft opgezet maar wat soms wel eens gebeurt als het hier beschreven probleem speelt is dat er een x-aantal mappen al bij voorbaat worden aangemaakt dmv bijvoorbeeld ftp. Wellicht bestaan de mappen 01 en 02 bij jou wel en 03 nog niet – en heeft WordPress ook geen rechten om die map aan te maken voor je. Dat strookt echter niet met je opmerking dat het eerder vandaag nog wel werkte.
  De enige andere redenen die ik kan bedenken:
  1. Een wijziging bij je provider
  2. Een tekort aan opslagruimte, waardoor je gewoon niets meer toe mag voegen nu.

  Succes
  Robbert

 12. ik heb je informatie doorgelopen, maar ook ik kan nog steeds geen foto’s oploaden.

  de site heeft eerst op een testlocatie gestaan en sinds deze live staat kan ik geen images meer uploaden (captcha werkt ook niet meer, vermoed dat die 2 zaken met elkaar te maken hebben)

  groetjes,

  Ninon

 13. Hallo Robbert,

  Goed en handig artikel. Maar…

  Eigenlijk allemaal gedoe waar je je als WordPress website beheerder/ondernemer/blogger niet mee bezig wilt houden. Toch?

  Tevens gemakkelijk te vermijden ook. Er zijn tegenwoordig zoveel hosting partijen die zich hebben toegelegd op het hosten van WordPress in het bijzonder. Zogenaamde WordPress hosting.

  Wanneer je onervaren bent, of niet heel technisch, dan zou ik echt aanraden om alleen voor dit soort hosting kiezen. Je weet dan (nagenoeg) zeker dat je bovenstaande vermijdt en je direct kunt richten op de leuke en praktische kant van WordPress: content schrijven en publiceren.

  Ook belangrijk: bespaar niet op je hosting. Denk niet dat je voor €2,50 per maand goede hosting en support krijgt. Dit kan niet. Echt niet!

  Investeer in je hosting, want webhosting is het pand van je winkel. Je wilt geen lekkages of rotte plekken en als je die wel hebt, wil je dat na dit direct wordt hersteld.

  Mijn beste ervaring ooit met hosting voor WordPress websites is: WP Engine – http://wpengine.com

  Veilig, standaard zeer snel en back-ups die je met één klik kan maken en ook weer kan terugzetten met één klik.

  Rick

 14. Hallo Robert

  Ik kan geen foto’s meer uploaden in mijn webshop. Ik krijg telkens een error waarin staat dat de file empty is. Enige idee hoe ik dit kan oplossen?

 15. Het zou kunnen zijn dat de foto’s die je probeert te uploaden nogal groot zijn. Probeer ze eerst eens te verkleinen en probeer het dan nog eens

 16. Dag Robert

  Het waren reeds de verkleinde versies die ik probeerde op te laden. De max size is 2MB en daar zaten ze allemaal ruim onder.
  Kan het zijn dat mijn site te vol staat?

 17. Hallo,

  Dank voor de pagina, ikzelf loop ergens anders qua foto’s tegen aan.

  Als ik foto’s op de site wil zetten wil ik ze in mappen op de pagina.
  Dus bijvoorbeeld helmen, intregaal en daar die foto’s.

  Hoe doe ik dat, ik kom er na 4 dagen zoeken nog niet uit

  Groet,
  Jan

 18. Hall Jan,
  Hiervoor gebruik je het beste een gallery plugin. Er zijn er vele in omloop, zowel gratis als betaald.
  NextGen is bijvoorbeeld een bekende gratis variant.
  Succes Robbert

 19. Hoi Robbert,

  Top dit bericht had ik net nodig alleen kan ik config.php nergens vinden dus kan die code er ook niet inplakken. Ik heb sinds een aantal dagen random hier opeens last van. Het probleem heeft zich nooit eerder voorgedaan en het helpt ook niet als ik de codes wijzig. Zelf ben ik dan ook niet echt een wordpress expert maar ik heb er iemand naar laten kijken die er wel verstand van had en zij heeft het ook niet kunnen oplossen. Ik krijg na het uploaden een blauw vakje met een vraagteken erin en vervolgens verschijnt er niks. Kan dit worden opgelost met 1 van deze mogelijke mogelijkheden? Ik hoor het graag want mijn blog is deels ook mijn ‘werk’.

 20. Hallo Alexa,
  Dat valt zo niet te zeggen. Zeker als het van het een op het andere moment ontstaan is dan is de kans dat het een rechtenkwestie is klein. Maar daarvoor zou echt even nader gekeken moeten worden naar je website. Neem even contact op voor verder overleg.
  groeten Robbert

 21. Hi Robbert,

  Ik kan ineens geen foto’s meer uploaden en krijg deze melding
  Het geüploade bestand kan niet verplaatst worden naar wp-content/uploads/2016/01.
  Heb jij enig idee wat er aan de hand is? Alvast bedankt.

 22. Hallo José, het kan meerdere oorzaken hebben, maar sluit eerst eens uit dat het aan de afbeeldingen zelf ligt? Doe eens een upload van een afbeelding die je vorig jaar al eerder hebt geupload. Lukt dat wel? Dan is er iets met de afbeeldingen zelf mis. Lukt dat ook niet? Dan moet je het wellicht toch zoeken in de hoek van rechten.
  Succes, gr Robbert

 23. Hallo Robbert ,

  Ik heb een webshop met woocommerce , sinds een paar weken heb ik het probleem dat de nieuwe afbeeldingen die ik upload niet worden weergegeven als uitgelichte afbeelding .
  Ook heb ik in mijn bibliotheek een afbeeldingsvakje zonder afbeelding vooraan staan die volgens mij het probleem veroorzaakt .
  Ik hoop dat u mij hier een oplossing voor kunt geven ,

  Gr Dennis

 24. Hallo Robbert,

  Ik kan mijn foto’s uploaden en alles, maar vervolgens zie ik ze niet op mijn site staan.
  Als je met je muis over heen gaat zie je dat je wel iets kan aanklikken en uit eindelijk kom je dan op het product uit.
  Maar op de site zie ik geen afbeeldingen of beschrijven of iets staan. Op mijn dashboard gaat alles wel goed.
  weet jij misschien hoe ik dit kan oplossen?

  Alvast bedankt!

 25. Hallo robbert,

  ik wil graag dat mijn gebruikers die alleen een bericht kunnen schrijven maar niet meteen publiceren toch een uitgelicht afbeelding kunnen toevoegen, hoe doe ik dat?
  ik wil ze niet meer rechten geven zodat ze meteen kunnen publiceren!

  mvg,

  Bas

 26. Hallo Bas, goede vraag. Niet van toepassing op dit artikel, maar toch een goede vraag 🙂
  Het kan namelijk niet. In ieder geval, niet binnen de standaard mogelijkheden van WordPress.
  Ik zal hier een artikel over publiceren, zodat je weet hoe het in elkaar zit en wat eraan te doen valt.

 27. Hallo Robert
  Bij mij wordt plaatje niet geupload, en ik krijg de foutmelding HTTP-fout. Heb al met de instellingen en rechten wat geprobeerd, maar dat helpt niet.

 28. Hallo Robbert,

  Wij hebben een website van ons dorp, hebben nu foto´s in de bibliotheek staan, maar deze kunnen we niet in een foto album krijgen. Geen enkele foto wil ook in geen enkel album. Normaal was dit nooit een probleem. Maar hij doet het gewoon niet. Geeft ook geen fout melding of iets dergelijks.
  Wel kunnen we de foto´s in een bericht krijgen, we hebben dus nu een galerij in een bericht gezet. Dit is eigenlijk niet de bedoeling. Ook onze whizzkids hebben er naar gekeken, maar hebben ook geen idee.
  zou jij ons kunnen helpen.

  Met vriendelijke groet,

  Theun.

 29. Hallo Robbert,

  Ik loopt tegen het volgende probleem aan. Ik heb WordPress lokaal geinstalleerd en dit werkt correct. Ik heb een thema aangeschaft die ik wil installeren maak krijg de melding ‘Kan map wp-content/uploads/2017/05 niet aanmaken. Is de bovenliggende map beschrijfbaar door de server?’.

  Op mijn Mac heb ik de mappen htdocs, wp-content, uploads etc. etc. allemaal op lezen schrijven gezet voor mij maar toch lukt het niet.

  Kun jij me adviseren wat te doen want ik blijf maar zoeken maar kom er niet uit.

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Groet,
  Arnoud

 30. Hallo Arnoud, vreemde melding bij het installeren van een thema eigenlijk. Ik heb weinig kennis van Mac maar je zou in ieder geval:
  1. Die map 2017/05 zelf even kunnen aanmaken
  2. Het theme gewoon kopieren naar de map wp-content/themes. Daarna kun je hem in de wp-admin activeren.

 31. Hallo Robbert,

  Weet je ook wat het kan zijn als alleen bepaalde foto’s de HTTP-fout geven? Ik heb van alles geprobeerd, JPG/PNG, groot/klein, bestandsnamen aanpassen.. Er lijkt geen logica in te zitten waarom sommige foto’s wel geupload kunnen worden en anderen niet. Ook foto’s die reeds in de Medis map staan kan ik niet nogmaals uploaden (als ik die download van de site en weer wil uploaden.. ook niet na aanpassing naam/grootte). Bij sommige helpt het om van de .jpg een export naar .png te maken.. maar dat is niet de bedoeling als je per keer 30 foto’s moet uploaden voor nieuwe projecten. Hoop dat jij hier wellicht ervaring mee hebt :).

  Gr. Kelly

 32. Beste Robbert,
  Ik ben druk bezig met het opzetten van onze website. Van de ene op de andere dag lukt het echter niet meer om foto’s te uploaden, ik krijg een blauw vraagteken. Wanneer ik klik op ‘bewerken’ geeft hij de juiste afbeelding wel weer. Ik heb al gekeken wat er gebeurt als ik de cache leeg en heb de afbeeldingen op een vaste locatie op mijn laptop gezet maar dit heeft nog geen resultaat. Wat doe ik verkeerd?

 33. Hallo Maaike
  Doorgaans is dit toch een probleem met:
  1. Rechten – of –
  2. Opslagruimte.
  Wellicht even je provider vragen om e.e.a. na te kijken. Lijkt me niet dat je zelf iets fout doet.

 34. Ik heb ook een probleem met uploaden van fotos. Geen foutmelding echter alleen een grijs vlak in mijn media biblotheek binnen wp. en foto wordt op site niet weergegeven ook niet in de preview. Echter als ik tijdens het bewerken van mijn pagina op foto bewerken klik dan is ie wel zichtbaar? Iemand een idee?

 35. Hallo Hans
  In een dergelijke situatie is het goed een aantal zaken na te gaan:

  • wanneer werkte het nog?
  • wat is er daarna gebeurd?
  • denk daarbij aan updates van wordpress, plugins e.d.
  • zijn er nieuwe plugins toegevoegd?

  Levert dat alles niets op dan ook even bij de provider controleren of je nog schijfruimte beschikbaar hebt.
  succes,

 36. Ik ben een uitsluitend mobiele gebruiker Android. Tot voor de laatste upgrade kon ik normaal afbeeldingen inlezen nu kan dit niet meer. De map aanmaken zoals voor jou voorgesteld van niet eens want de slash is een ongeoorloofd teken!

 37. Hi Kitty, kijkende naar je webadres dan denk ik dat je gebruik maakt van WordPress.com? Daar gaat dit artikel namelijk niet over, we schrijven hier voornamelijk voor WordPress.org gebruikers. Gebruik je WordPress.com dan moet je ook met je supportvragen terecht bij WordPress.com zelf. Als je beschikt over een betaald account dan kun je je vraag daar kwijt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *