Meteen naar de inhoud

Wat is er nieuw in WordPress 4.6?

Nieuw in WordPress 4.6

WordPress 4.6 is zojuist vrij gegeven. Zoals altijd heb ik ook deze keer weer een overzicht gemaakt van de wijzigingen. Wat is er nieuw in WordPress 4.6?

Sinds enkele jaren is het aantal WordPress releases dat we per jaar te verwerken krijgen redelijk stabiel. Afgezien van bugfixes en veiligheids releases dan. Nieuwe functies zien we alleen in de hoof releases, zoals 4.4, 4.5 en nu WordPress 4.6.

De nieuw versie heeft de naam ‘Pepper’ gekregen, ook nu weer vernoemd naar een Jazz musicus (Park Frederick “Pepper” Adams III).

Shiny updates

Het installatie- en  updateproces is weer iets verder verfijnd met de komt van Shiny Updates. Een enkele druk op de knop is voldoende om een plugin of theme te installeren of bij te werken.

wordpress 4.6 shiny updates

Editor wijzigingen

Je brengt veel tijd door in de WordPress editor. Meestal meer dan in andere delen van WordPress. Dus kleine wijzigingen kunnen het leven makkelijker maken. Zo is er vanaf nu een controle op gebroken links zodra je een link toevoegt. Ook achteraf is nog te zien of een link juist is. Een rood aangegeven link bestaat niet en verdient je correctie!

link controle in wordpress 4.6

Liever nog zou ik zien dat een functie zoals Broken Link Checker standaard aanwezig zou zijn in WordPress, maar dat moet je met een plugin oplossen. En helaas is ook deze plugin al niet meer helemaal actueel.

 

Ook heeft de auto save wat verdere verbeteringen gekregen. Gebruikers die de ‘post revisions’ hadden uitgeschakeld liepen een groter risico toch veel data te verliezen, ondanks de auto save functie. Dat is in WordPress 4.6 verbeterd. Ook wordt de tekst die je typt al opgeslagen in de browser. Direct dus. Dat zorgt voor nóg minder dataverlies mocht er onverhoopt toch iets mis gaan.

 

Gebruik van systeemfonts weer ingevoerd

WordPress gebruikt in de admin al enige tijd het Open Sans font. Maar dat betekende wel dat er altijd gebruik gemaakt werd van een extern font, want de laadtijd niet ten goede komt natuurlijk. Men keert nu terug naar het gebruik van systeemfonts, wat ervoor kan/zal zorgen dat de WP Admin er op verschillende platformen wat anders uit ziet.

 

Technische wijzigingen in WordPress 4.6

Ook dit keer een aantal aanpassingen die ‘onder de motorkap’ van WordPress zitten. Maar wel van belang voor ontwikkelaars:

 • Nieuwe register_meta() functie voor standaardisatie van de werkwijze met meta data.
 • Nieuwe klassen WP_Post_Type en WP_Term_Query. Respectievelijk voor het werken met bericht typen en het maken van term queries.
 • Nieuwe klassen WP_Site_Query en WP_Network_Query, die beiden in een multsite omgeving gebruikt worden. Hierdoor zouden de multisites ook sneller geworden moeten zijn.
 • De nieuwe ‘Resource Hints’ helpen je browser om te bepalen welke onderdelen er als eerste geladen moeten worden bij het opbouwen (renderen) van je pagina. Het resultaat is betere performance van je website. Meer informatie over Resource Hints vind je hier.

 

Direct upgraden naar WordPress 4.6?

Om je WordPress website veilig te houden is het belangrijk om nieuwe releases te volgen. Dat geldt ook nu, maar persoonlijk geef ik er altijd de voorkeur aan om éven de kat uit de boom te kijken. Zijn er na enkele dagen geen grote fouten gevonden dan kan het grote updaten (en testen!) weer beginnen. Want ook dan geldt: zorgt dat je de nieuwe release test en zorg voor een goede backup voordat je de update uitvoert op je live website. Te vaak zien we toch dingen mis gaan en als je dan niet beschikt over een complete backup is er echt een probleem.

Al met al zal WordPress 4.6 niet de boeken in gaan als een opzienbarende release. Ik kijk alvast uit naar de volgende.

Succes gewenst en op naar WordPress 4.7!

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

8 reacties op “Wat is er nieuw in WordPress 4.6?”

 1. Is dat bruine boek, 4e editie nog zinvol?
  Heb het al een poosje en ben er eigenlijk nog niet aan begonnen, wordt hoog tijd.

 2. Dag Robbert.

  Vraag: sinds de laatste update van 4.5 accepteert WordPress .jpg van Adobe Photoshop Elements niet meer: foutmelding bij uploaden. De .jpg-bestanden van PixelMator worden wel geaccepteerd. Bekend probleem?

  Mac, OS X El Capitan meest recente versie os.

  Met vrindelijke groet,
  Peter Bloemendaal

 3. Dag Robbert.

  Nee ik kies en koos altijd voor .jpg interlaced, omdat die .jpg-variant lekker snel opbouwt bij oproepen van de pagina. Dat ging altijd goed tot de voorlaatste update van WordPress. Ik heb uiteraard ook al zitten grasduinen in fora etc. maar kom ik dit probleem ook nergens tegen. Ik gebruik overigens Photoshop Elements v14 (recent gekocht), maar het probleem deed zich ook al voor in de Elements-versie 11 die ik daarvoor gebruikte. Ik had een beetje de hoop at met de aanschaf van v14 het probleem zou zijn opgelost, maar helaas niet dus.

 4. Aanvulling: ik heb zojuist save for web getest, en dat .jpg-formaat wordt wel geaccepteerd door WordPress. Probleem -via een omweggetje ;-)- vooralsnog opgelost. Resteert nu wel de vraag waarom WordPress de “gewone” .jpg’s niet accepteert, daar waar WordPress dat eerst wel deed. Groet, Peter.

 5. Beste Peter,

  Je schrijft dat ‘binnenkort’ de vijfde editie verschijnt van Kickstart WordPress.
  Kun je iets exacter aangeven wanneer?
  Volgens mij schreef je dat namelijk een tijd geleden ook al…

 6. Hoi Peter,
  Ik ben Robbert 😉
  Maar je hebt gelijk hoor, soms duren zaken langer dan je zou willen. In dit geval zal ik de 5e editie zelf uitgeven, doordat mijn uitgever Pearson gestopt is met het uitbrengen van dit soort titels. Daarom duurt het allemaal wat langer. Ik verwacht dat de 5e editie over 1 a 2 weken bestelbaar wordt, maar pas vanaf half oktober in de winkels ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *