Waarom zou je eigenlijk naar WooCommerce alternatieven willen kijken? WooCommerce is binnen enkele jaren uitgegroeid tot veruit de meest gebruikte webwinkel oplossing voor WordPress. Het wordt zo veel ingezet dat het wereldwijd al de meest gebruikte webshop tool is geworden. En dat is niet zonder reden. Het systeem biedt net als WordPress zelf eenvoud, zodat een basis webshop snel is opgezet. En daarvoor heb je nauwelijks technische kennis nodig. Ideaal!
Een win-win situatie dus? Soms, maar niet altijd is WooCommerce de beste oplossing. Zeker niet. Want soms wil je wel iets verkopen, maar is een ‘webshop‘ niet de juiste oplossing. Daarom dit overzicht met de beste WooCommerce alternatieven.
WordPress alternatieven voor WooCommerce
Wp-ecommerce
Wp-ecommerce bestaat al heel lang en het was het eerste fatsoenlijke webshop systeem binnen WordPress. Ik kan me nog herinneren dat ik er mijn eerste shop mee maakte. Maar dat is zo’n beetje 10 jaar geleden. WooCommerce bestond nog niet en met Wp-ecommerce kon je al daadwerkelijk iDeal betalingen ontvangen. Maar laten we eerlijk zijn. Wp-ecommerce wordt eigenlijk niet meer fatsoenlijk onderhouden.
De basis plugin is weliswaar gratis, maar die is qua funtionaliteit ondergeschikt aan WooCommerce. En voor de betaalde versie ben je meer geld kwijt dan voor de betere WooCommerce alternatieven. Er zijn eigenlijk gewoon geen goede redenen om nog voor Wp-ecommerce te kiezen, of je moet een afkeer hebben van WooCommerce. Maar dan nog…
Paytium
Paytium is geen echte webshop tool, maar misschien heb je dat ook wel helemaal niet nodig. Paytium biedt je de mogelijkheid een bestel- of donatieformulier aan te maken met een betaalknop daaronder. En dat is het.
Paytium is er in een gratis versie, zodat je in combinatie met deze plugin en een iDeal account bij Mollie direct aan de slag kunt. Er zijn ook versies waar je voor moet betalen. Als je wat meer funtionaliteit nodig hebt kom je daar terecht. Maar dat geeft je soms wel net die extra functies die je nodig hebt. Zo kun je Paytium bijvoorbeeld inzetten voor terugkerende betalingen, ideaal voor de verkoop van eenvoudige abonnementen.
Paytium blinkt uit in eenvoud, maar verwacht dus ook geen wonderen of heel uitgebreide mogelijkheden. Daar is deze tool plugin niet voor gemaakt. Zijn er ook nadelen? Jawel, de plugin werkt met shortcodes. En wanneer je de uitgebreidere functies nodig hebt dan kan dat nog wel eens wat complex worden. Maar gelukkig is er uitgebreide documentatie beschikbaar.
Paytium is met name interessant voor iedereen die wel iets online wil verkopen, maar slechts 1 of hooguit enkele producten of diensten aanbiedt.
Easy Digital downloads
Easy digital downloads biedt geen volledige webshop functionaliteit, maar het is bedoeld om digitale producten te verkopen. Denk bijvoorbeeld aan voor de hand liggende e-books. Je klant plaatst een bestelling en betaalt en krijgt direct de digitale download toegezonden. Dit kan overigens met WooCommerce ook, maar Easy Digital Downloads is hier een meester in. Hoef je geen fysieke producten te verkopen en te verzenden dan is deze plugin mogelijk een goed alternatief voor WooCommerce.
Easy Digital Downloads integreert volledig binnen WordPress en biedt uitgebreide mogelijkheden. Er zijn zelfs WordPress themes in omloop die geoptimaliseerd zijn voor deze plugin.
Afhankelijk van de functionaliteit die je nodig hebt kan de prijs voor Easy Digital Downloads trouwens nog aardig oplopen. Je betaalt 100 dollar per jaar voor de goedkoopste versie. Daar zitten geen betaalmethoden bij. Nu heb je voor het kunnen verrichten van betalingen met bijvoorbeeld iDeal sowieso de bijpassende Pronamic plugin nodig. Die kost €49 per jaar. Maar daarbij kan ook voor Easy Digital Downloads zelf de prijs nog verder toenemen, afhankelijk van de functionaliteit die je nodig hebt.
Easy Digital Downloads is absoluut een goede tool, maar er hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan, zeker wanneer je dat vergelijkt met het gratis WooCommerce.
Bookly
Bookly is in feite een uitgebreide boekingsplugin, waarmee je je klanten afspraken kunt laten maken. Geschikt als je bijvoorbeeld tickets verkoopt, een kapper of schoonheidsspecialiste bent. Dat soort zaken. Deze plugins vormen dus niet echt een webshop in de ware zin zoals de andere opties. Maar de plugins zijn wél in staat om de klant direct af te laten rekenen bij het kopen van een ticket of het verrichten van een reservering.
Het mooie van Bookly is dat het leidt tot een overzichtelijke kalender met afspraken:
De bookly plugin kost $89 en daar komt nog $34 bij voor een Mollie plugin, die je nodig hebt om iDeal betalingen te kunnen accepteren. Wil je ook PayPal? Dan moet je nogmaals $29 erbij tellen.
Een alternatief voor Bookly is Booked. Echter deze boekingsplugin laat de betalingen via WooCommerce lopen. Als alternatief voor WooCommerce is deze plugin dus ongeschikt. Heb je al WooCommerce in gebruik als shop en wil je juist boekingsmogelijkheden toevoegen, dan is dit mogelijk wel een interessante aanvulling. De prijs is slechts $49.
In dezelfde categorie als Bookly en Booked valt Event Espresso. Een uitgebreide oplossing voor boekingen, maar wel een kostbare. Wanneer je daar bijvoorbeeld betalingen via iDeal wilt kunnen accepteren heb je direct al de 300 dollar kostende ‘everything’ licentie nodig.
Bigcommerce
Bigcommerce is een zelfstandige e-commerce oplossing. Het heeft WordPress dus niet nodig om te kunnen werken. Toch kan het wel die combinatie maken, met behulp van de BigCommerce WordPress plugin.
Bigcommerce is echt een behoorlijk grote, volwaardige e-commerce oplossing. Maar daar hangt ook een prijskaartje aan. De goedkoopste versie kost 30 dollar per maand en die biedt al vrij snel onvoldoende mogelijkheden. Ga je een stapje hoger dan kom je aan 80 dollar per maand en heb je het dus al over bijna 1000 dollar per jaar. Een uitgebreid e-commerce systeem, maar voor de echte beginner met een klein budget is het daarmee niet geschikt.
WP EasyCart
Voorheen kenden we ook Cart66, maar die activiteiten zijn door WP EasyCart overgenomen en Cart66 wordt uitgefaseerd.
WP Easy Cart is een behoorlijk volledig WooCommerce alternatief en net zoals WooCommerce een WordPress plugin. Hiermee voeg je alle reguliere webshop functies toe aan je website. Het voordeel van WP Easy Cart is dat er een supportafdeling beschikbaar is om je vooruit te helpen. Daarnaast biedt WP Easy Cart standaard al een aantal functies waar je bij WooCommerce aanvullende (commerciële) plugins voor nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan de optie om direct via Facebook of Instagram te verkopen.
Wil je de verschillen tussen WooCommerce en WP Easy Cart nader bekijken? Dat kan met de deze vergelijkingssheet.
WP Easy Cart is overigen niet gratis. Hoewel, er is een gratis versie, maar die is wel erg beperkt. Beter kies je voor de commerciële versies, die respectievelijk 69 en 99 dollar per jaar kosten. Voor de geboden functionaliteit valt dat goed te overzien.
Maar het nadeel vind ik hier de betaalmethoden. Op het moment van schrijven kun je iDeal alleen aanbieden via bijvoorbeeld Stripe of Skrill en dat zijn relatief dure aanbieders. Zit je niet vast aan de Nederlandse markt dan is WP Easy Cart wellicht een goed alternatief voor WooCommerce. Het sterke punt van WP Easy Cart is het aantal beschikbare integratie met andere tools.
Ecwid
Deze zit eigenlijk op de grens van wat we hier nog behandelen. Ecwid is namelijk een cloud gebaseerde e-commerce oplossing, géén native WordPress product dus. Je huurt dus in feite de webshop functionaliteit bij Ecwid en integreert die vervolgens met behulp van een plugin in je WordPress website. Het lijkt daarmee een geheel. maar het is in feite een losstaande webshop oplossing.
Het voordeel van een oplossing zoals Ecwid is dat het relatief eenvoudig is om ermee te beginnen. Ideal betalingen verlopen over Mollie (wat dat betreft weinig keuze vrijheid, maar dat is dus de beperking van een tool zoals deze). Wat ook handig is, is dat je je webshop standaard al kunt integreren in bijvoorbeeld Facebook, Instagram, Amazon en Google Shopping. Bij WooCommerce kan dat ook, maar heb je wel weer aanvullende plugins nodig om dat te doen.
De prijzen variëren en beginnen bij €12,50 per maand exclusief btw, mits direct voor een jaar afgesloten. De prijzen stijgen naar mate je meer functies nodig hebt en meer producten toe wilt voegen. Er is ook een gratis versie, maar die is erg beperkt.
Verkopen via formulieren
Ik besprak hierboven al de Paytium plugin. Deze plugin is specifiek gemaakt voor het doel om formulier en betaling te combineren. Maar misschien heb je al een andere formulieren plugin in gebruik en zou je die liever inzetten om daarmee een product of dienst te verkopen? Dat kan natuurlijk ook.
Onderstaande formulieren plugins staan je toe betalingen te laten verrichten. Daartoe heb je wel een aanvullende plugin nodig, naast de formulieren plugin. Dat is de plugin van Pronamic, die je naar keuze kunt koppelen aan verschillende betaalproviders.
Je kunt op deze manier formulieren maken met een betaalknop voor de volgende formulieren plugins:
- Gravity forms
- Ninja forms
- Formidable Forms
Bovenstaande plugins zijn heel flexibel, werken prettig en geven je daarmee meestal meer opties dan bijvoorbeeld Paytium. Wel dien je rekening te houden met een vergoeding voor zowel de Paytium plugin als de formulieren plugin.
Andere alternatieven voor WooCommerce
Natuurlijk zijn er nog veel meer e-commerce oplossingen in de markt. Deze kun je meer of minder ook in je WordPress website integreren. In de meest eenvoudige vorm gebruik je bijvoorbeeld een online webshop tool op een subdomein, zoals https://shop.jouwdomein.nl. In je WordPress website leg je gewoon een of meerdere links naar je shop. Je werkt dan met gescheiden systemen. Dat heeft zowel voor- als nadelen.
Welke webshop tools kun je inzetten?
Zou je voor bovenstaande variant kiezen, dan is de volgende vraag welke webshop software je dan zou willen gebruiken. Mogelijk is een vergelijking daarvan iets voor een volgend artikel, maar je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan tools zoals:
- JouwWeb (eenvoudig en voordelig)
- Lightspeed (uitgebreid en duurder)
- Mijnwebwinkel (eenvoudig, ook in gratis variant)
Oh, en voordat je gaat reageren met de vraag waarom we hier Magento en Shopify bijvoorbeeld niet behandelen: ook dit zijn e-commerce oplossingen van een wat andere orde. Die bovendien net als de drie tools hierboven geheel los staan van WordPress. Dus ja, bij een keuze voorr een e-commerce tool zijn ze zeker interessant, maar voor dit artikel voert het te ver om álle webshop oplossingen tegen het licht te houden. Wellicht doen we dat nog eens op een ander moment.
En zo zijn er nog veel meer. Bij dit soort webshop oplossingen heb je overigens in veel gevallen WordPress helemaal niet meer nodig. De integratiemogelijkheden met WordPress zijn vaak ook beperkt. Zelf ben ik niet zo’n fan van dergelijke systemen, want je zit altijd vast aan de (on)mogelijkheden van zo’n webshop tool. Aanpassen kan meestal maar beperkt. Maar eenvoudig is het wel en je kunt dus nog eenvoudiger starten dan binnen WordPress zelf.
Conclusie
WooCommerce is niet voor iedereen de ideale oplossing. Er zijn dan ook alternatieven in overvloed. Maar wanneer het aan komt op het volledig integreren van een webshop binnen WordPress dan is WooCommerce voorlopig nog onovertroffen.
In het verleden waren beperkingen voor het kunnen accepteren van betalingen in iDeal (voor Nederland) en Bancontact (voor België). Gelukkig is er op dat punt veel verbeterd en heb je tegenwoordig de nodige keuze vrijheid. Wil je meer lezen over betaalproviders? De beste iDeal betaalproviders voor WordPress hebben we al voor je op een rijtje gezet.
Gebruikers die geen webshop willen, maar wel iets willen kunnen verkopen kunnen kiezen uit één van de beschreven alternatieven. Een winnaar is er niet. Daarvoor ligt het er maar net aan welk eindresultaat je wilt bereiken. Zoek je een tool die goed binnen WordPress integreert en de WooCommerce functionaliteit biedt, dan komt WP Easy Cart zeker in aanmerking.
Heb je hulp nodig?
Twijfel je nog aan wat voor jouw situatie de juiste oplossing is? Er is veel keuze en het selecteren van de juiste tools is een belangrijke stap. Neem vrijblijvend contact met ons op en we helpen je graag verder!