Meteen naar de inhoud

De Nadelen van WordPress – Hoe zit dat?

WordPress Nadelen

Het zal niemand hier ontgaan dat ik een fan van WordPress ben. Niet voor niets heb ik inmiddels verschillende WordPress boeken op mijn naam staan. Dat doe je niet zo maar. Maar is WordPress daarmee ook de ideale alles-in-één oplossing? Nee, natuurlijk niet. WordPress heeft ook haar nadelen. Ik laat je zien welke dat zijn en hoe je er het beste mee om kunt gaan.

WordPress wordt tegenwoordig op een zó’n groot percentage van alle websites gebruikt, dat je bijna zou gaan denken dat het de beste oplossing is voor alles. Maar dat is natuurlijk niet het geval. Andere oplossingen zijn soms gewoon beter geschikt, afhankelijk van je doelstelling. En elke oplossing komt nou eenmaal met eigen voor- en nadelen. Dat geldt dus ook voor WordPress.

WordPress Nadelen

1. WordPress Beveiliging

Doordat WordPress enorm populair is, is het voor hackers heel interessant om te proberen WordPress sites aan te vallen. Als dat lukt dat heb je namelijk direct heel veel mogelijkheden. Om anderen lastig te vallen met je zooi. Maar goed, het gaat hackers er nou eenmaal niet om nieuwe vrienden te maken. Linksom of rechtsom is geld de drijfveer. Als WordPress gebruiker heb je hier last van. Je moet aandacht besteden aan je beveiliging en zorgen dat je website up-to-date is. Maak je hier serieus werk van dan is de kans op een inbraak in de praktijk klein.

2. Veel updates

Dat brengt ons op het tweede nadeel van WordPress: de vele updates. Niet alleen moet je WordPress updates testen en installeren, dat geldt ook voor de plugins en je theme. Als je dan ook nog meerdere websites beheert dan kun je er elke week wel druk mee zijn. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling wezen. Je hebt je website om je business te runnen of te ondersteunen. Zo wordt het draaien van je website bijna een doel op zich. Je mag die updates nou eenmaal niet verwaarlozen, gezien punt 1 hierboven.

wordpress updates

3. Al die plugins

De kracht van WordPress zit hem in de eenvoudige uitbreidbaarheid door middel van plugins. Maar daarin schuilt ook een nadeel. Er zijn toch behoorlijk wat functies die je met behulp van plugins op moet lossen. Waarom zit dat er niet gewoon standaard in? Denk aan een contactformulier, social media knoppen en zoekmachineoptimalisatie. Om er maar een paar te noemen. Iedereen wijst je op het feit dat je niet al te veel plugins mag gebruiken. Want dan krijg je weer te maken met punt één en twee. Én vier hieronder. Maar je komt er niet onderuit en hebt voor een echte basis website al een stuk of 5 plugins nodig. Minimaal.

4. WordPress wordt langzaam

WordPress gebruikt behoorlijk wat resources van de webserver waarop je website draait. En als daar te veel plugins bij komen dan stort de performance al snel in. Het is niet al te moeilijk om dat op te lossen door middel van gespecialiseerde WordPress Hosting, maar dan kom je wel in een wat hogere prijsklasse terecht.

5. Je moet toch weer code leren

Misschien is dit geen specifiek nadeel van WordPress, want ook bij andere oplossingen kom je dit fenomeen tegen: je bouwt je website voor 90% met behulp van een standaard theme en beschikbare plugins. Maar wat blijkt dan? Je krijgt het net niet zoals je het graag hebben wilt. Dan moet je toch weer WordPress code aanpassen of dat gedeelte uitbesteden. Want zodra je buiten de gebaande paden treedt blijkt het allemaal ineens een stuk lastiger te worden dan je dacht.

6. Je WordPress site wordt plat gespammed

Als nietsvermoedende gebruiker loop je er al vrij snel tegenaan. Je krijgt allerlei spam reacties binnen op je blog berichten. Met links naar weet ik veel wat voor ellende erin gestopt. Ook daar is wel weer wat aan te doen door middel van anti spam plugins. Maar inderdaad, wéér een plugin.

7. WordPress is helemaal niet gratis

Ja, WordPress.com gebruikers kunnen het systeem gratis gebruiken. tenminste, de basis functies. Maar dat wil je niet als je je business er mee moet runnen. Daarvoor is het platform te beperkt. En zodra je WordPress gaat gebruiken in een eigen installatie door inzet van de WordPress.org software krijg je te maken met allerlei kosten. Dat begint bij een provider en wellicht een theme. Maar WordPress onderhoud en updates kun je misschien beter uitbesteden, zodat je jezelf op je bedrijf kunt richten. Maar wees realistisch: een WordPress website opzetten en onderhouden kost of tijd of geld.

Conclusie? Is WordPress slecht?

Nee natuurlijk niet. Maar je hebt hierboven kunnen lezen dat ook WordPress nadelen kent. Net zoals elke oplossing eigenlijk. Met bovenstaande nadelen moet je gewoon rekening houden. Dan is er niet zo veel aan de hand. Maar de perfecte oplossing is WordPress zeker niet. Toch is het systeem met recht zo populair. De eenvoud en uitbreidbaarheid zijn tot nu toe nog steeds de grootste troeven. Concurrenten zijn er en de ontwikkelingen gaan door. Er staan enkele concurrenten te trappelen om het stokje over te nemen. Maar daarover meer in een volgend artikel.

Wat vind jij het grootste nadeel van WordPress?

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

2 reacties op “De Nadelen van WordPress – Hoe zit dat?”

  1. Goed artikel wederom, Robbert!

    Als ‘beginneling’ kan ik aan jouw lijstje toevoegen: de WP-editor sucks!
    Als je je content componeert in de WYSIWYG-modus, dan blijken achteraf in de HTML-modus allerlei codes door elkaar gehusseld. ‘Align center’-achtige codes worden plompverloren elders geplaatst.
    En als je je site dan langs een Google-meetlat legt, blijken er diep binnenin nog veel meer codes verkeerd te zijn.
    Codes en/of scripts waar je met je beginnelingenstatus geen flauw idee van hebt. Maar die wel je site schijnen te vertragen.

    Dit vind ik een niet uit te vlakken misser van WP, hoeveel ik er verder – net als jij – van hou.

    Groetjes,
    Magda

  2. Hallo Magda
    Mbt je opmerking over de wysiwyg editor kan ik het wel eens zijn inderdaad.
    Maar vwb de google-meetlat: fouten die je daar tegenkomt zullen vrijwel zeker veroorzaakt worden door je theme en niet door WordPress of de editor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *