Meteen naar de inhoud

Een Responsive WordPress theme – Wat is dat?

Responsive WordPress design

De ontwikkelingen in de webdesign wereld gaan in een hoog tempo. De laatste tijd zien we ineens overal responsive WordPress themes opduiken. Responsive? Wat betekent dit? Zijn deze themes beter dan anderen? Moet jouw theme ook responsive zijn? Of is het gewoon weer de zoveelste tijdelijke hype?
Een responsive theme reageert op het apparaat waarmee de website wordt bekeken. Kortom, door het gebruik van een responsive theme ziet jouw website er goed uit op een reguliere pc of laptop, tablet én mobiele telefoon! Zonder dat je hier aanvullende WordPress plugins voor nodig hebt. Vanuit een recent verleden kennen we wel plugins, zoals Wptouch, waarmee je je site geschikt maakt voor mobiele telefoons. Maar dit soort oplossingen zijn toch wat beperkt, want gebouwd om één specifiek apparaat te ondersteunen: de mobiele telefoon. Nog eerder zagen we dat er zelfs complete mobiele websites werden gebouwd, vooral door wat grotere bedrijven. Door de komst van de responsive themes lukt het ineens voor vrijwel iedereen om een website te bouwen die meerdere platformen ondersteunt.

Responsive webdesign

Korte historie

Responsive webdesign bestaat pas kort, het is pas een jaar of twee geleden toen de term voor het eerst geïntroduceerd werd. Sindsdien volgen zowel de discussies als de toepassingen elkaar snel op. In feite groeit de technologie sneller dan de webdesigners kunnen bijhouden. Zo gaan we niet meer alleen met een pc of laptop het www op, we gebruiken tegenwoordig ook smartphones, tablets en zelfs televisies. Responsive webdesign heeft als doel om de gebruiker een optimale ervaring te bieden, onafhankelijk van het apparaat waarmee je website benaderd wordt. En hopelijk doen we dat zo goed, dat dat zelfs voor toekomstige apparaten geldt.

Content

Om op een goede manier een Responsive website te ontwerpen moet je gaan denken vanuit de content. Die is immers het belangrijkst. Voorheen maakten we vaak eerst een ontwerp en plaatsten daarna pas de content erin. Dat moet je omdraaien wil je tot een goed Responsive ontwerp kunnen komen.

Responsive WordPress themes

Gaat dit allemaal wat te ver voor je, maar wil je wel profiteren van de nieuwe ontwikkelingen? Inmiddels is er een groot assortiment Responsive WordPress themes op de markt. Ook het theme voor deze site is Responsive. Bekijk hem maar eens met een ander apparaat of verklein/vergroot het venster waarmee je de site nu bekijkt. De Responsive themes vinden we vooral nog bij de commerciële aanbieders. Toch zijn er ook al gratis exemplaren in omloop. Met als bekendste wel het standaard meegeleverde ‘Twenty Eleven’ theme, ook die is responsive! Hieronder volgt een kleine selectie van gratis en commerciële themes. De keuze is echter al groot, dus kijk vooral ook bij jouw eigen favoriete ontwikkelaars.

Responsive

Responsive WordPress theme
Dit theme was één van de eerste Responsive themes dat op de officiële WordPress.org website gratis beschikbaar kwam. Het Responsive theme is zeer populair en in veel talen beschikbaar. Helaas niet in het Nederlands, maar door de opbouw van het theme is het vrij eenvoudig om daar zelf iets aan te doen.

Highrise

Highrise responsive WordPress theme
Highrise is een commercieel theme, voor 45 dollar te koop op Themeforest. Daarvoor krijg je dan ook wel een flexibel theme met zeer veel functies. Ook voor dit theme geldt dat het vertaald moet worden, maar instructies om dat te doen worden meegeleverd.

Liquid

Liquid WordPress theme
Het Liquid theme komt uit dezelfde stal, maar is niet van dezelfde ontwikkelaar. Themeforest is een soort marktplaats waar veel verschillende ontwikkelaars hun themes aanbieden. Ook dit theme is natuurlijk responsive en kost 40 dollar. Overigens, bij al dit soort commerciële themes zie je vrijwel zonder uitzondering een foto slider op de homepage. Niet iedereen wil zo’n fucntie benutten en dat hoeft ook niet. De themes zijn flexibel genoeg om ze met of zonder sider te kunnen gebruiken.

Yoko

Gratis responsive WordPress theme
Het frisse Yoko theme is wel weer gratis te downloaden van de WordPress webbsite. De Duitse ontwikkelaars stellen de documentatie zowel in het Engels als in het Duits beschikbaar en het lijkt erop dat het theme reeds in het Nederlands is vertaald. Voor een gratis theme ziet het er allemaal prima verzorgd uit.

Zou je alleen nog maar responsive moeten kiezen?

Hierover verschillen de meningen nogal. Feit is dat wanneer je naar de bezoekers van je eigen website kijkt met een tool zoals Google Analytics, dat je zult zien dat er al veel gebruikers zijn die niet met een standaard pc of laptop surfen. Kijk maar eens naar mijn eigen statistieken hieronder.
Google Analytics mobiele apparaten
Bijna 10% van de bezoekers komt vanaf een mobiel apparaat. Door een responsive theme te gebruiken hoef ik met niet veel zorgen te maken over de manier waarop mijn website eruit ziet. Wat doe jij? Ga je ook voor een responsive theme?

Lezers van mijn nieuwe boek, WordPress themes maken, vragen zich nu waarschijnlijk af hoe je ervoor zorgt dat het theme dat je zelf maakt responsive wordt. In een volgend artikel ga ik hier dieper op in. Heb je je nog niet ingeschreven voor de WordPress nieuwsbrief, doe dat dan alsnog, dan weet je zeker dat je geen belangrijke updates mist!

p.s. Ik heb recent begrepen dat de popup die ik gebruik voor inschrijven op mijn nieuwsbrief niet goed uitgeschakeld kan worden wanneer je de site bezoekt met een Apple iPad. Ook dát is dus weer iets waar je tegenaan kunt lopen. Ik heb het probleem in onderzoek uiteraard!

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

3 reacties op “Een Responsive WordPress theme – Wat is dat?”

  1. Hallo Robbert,
    Ten eerste, via jouw boek ben ik aan het “wordpressen” geslagen. Ik wist er helemaal niets van, maar kan me nu aardig redden en kan zelfs mensen met een beperkt budget aan een mooi site helpen. Bedankt.

    Over dit onderwerp: is het zo dat je bij een responsive website tegen het probleem kan aanlopen dat eea het niet doet op oudere computers? (met oude browsers)

  2. Hallo Ronald
    Sorry voor de latere reactie, ik heb jouw bericht gemist.
    Maar inderdaad, dat klopt. Vooral IE8 en nog erger, IE7 of IE6 zijn echt hopeloos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *