Meteen naar de inhoud

Wat is er nieuw in WordPress 3.2?

Wat is nieuw in WordPress 3.2?Wat? Is WordPress 3.2 al uit dan? Nee, dat nog niet, maar de eerste beta versie wel en dus is het een goed moment om vast uit te kijken naar de wijzigingen in deze nieuwe versie. Hoewel de ontwikkelingen snel gaan is het aantal functionele wijzigingen beperkt. Op het technische vlak ligt dat echter anders: WordPress stopt met de ondersteuning van Php4 en MySQL4. Voor de meeste gebruikers is dat echter geen enkel probleem. WordPress stopt ook met de ondersteuning van IE6. Dat betekent dat de juiste werking van de WordPress backend niet langer meer gegarandeerd wordt wanneer je IE6 gebruikt. Het heeft nog lang geduurd…

Tot zover de puur technische hoek. Hoewel, een groter deel van WordPress is onderhanden genomen. Dat zou zich moeten uiten in een sneller werkend systeem. Persoonlijk heb ik altijd mijn twijfels over snelheidsverbetering van nieuwe versies, maar dat zal komen door de erfenis van Bill Gates waar velen onder ons dagelijks mee te maken hebben.

Wat is er dan wel zichtbaar gewijzigd? Dat zijn toch nog wel wat zaken. Zo wordt het inmiddels zeer bekende twentyten theme opgevolgd door 2011, gebaseerd op het theme Duster. Ik schreef hier enkele weken geleden al over in dit artikel over het nieuwe twenty eleven theme. WordPress heeft immers bij de release van WordPress 3 al toegezegd dat men elk jaar met een nieuw standaard theme wil komen en lost deze belofte nu in. Daarnaast worden templates toegevoegd voor pagina’s, zodat niet elke pagina hetzelfde uiterlijk hoeft te krijgen.

Wat ook direct zichtbaar is, zijn de wijzigingen in het Admin Dashboard (klik op de afbeelding om hem te vergroten):

Admin panel van WordPress 3.2

In de WordPress backend kun je het gedeelte waar je je artikelen in schrijft nu ”fullscreen” zetten. De interface is al ” opgeruimd door overbodige informatie te verbergen, maar met de fullscreen optie kun je je volledig concentreren op het schrijven van je artikel. Een welkome aanvulling.

WordPress 3.2 beta versie demo website

WordPress 3.2 beta zelf testen?
De bloggers van WpBeginner hebben een demo site ingericht. Wil je de beta versie liever zelf testen dan kun je hem hier downloaden. Maar pas op, gebruik deze versie niet in een live website!

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

3 reacties op “Wat is er nieuw in WordPress 3.2?”

  1. Wat ik me afvraag is of WordPress nou eindelijk weer eens minder geheugen gaat gebruiken. Sinds WP 2.7 is het echt belachelijk aan het worden. Zijn steeds meer klachten over memory errors etc.

  2. Hallo Eeuwe, je bent er snel bij! WordPress claimt met deze versie in ieder geval snelheidsverbeteringen doorgevoerd te hebben. Of er ook iets aan het geheugengebruik gedaan is weet ik niet, daar heb ik in ieder geval niets over gelezen. Maar ik ervaar zelf eigenlijk nooit geheugen problemen. Dat wil niet zeggen dat WordPress op dit punt niet zou kunnen verbeteren, maar een goede hostingaanbieder doet wonderen.

  3. @ Eewe, vanwege deze problemen ben ik verhuisd naar versio.nl, nooit meer geheugenproblemen gehad. Sommige webhosts hanteren gewoon te veel limieten en gaan niet snel genoeg met de tijd mee.

    Dat nieuwe standaard wordpress theme, frontend en backend ziet er goed uit! Erg vernieuwend. Ben zelf ook al een tijdje aan het experimenteren om grotere image headers te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *