Meteen naar de inhoud

Wat is er nieuw in WordPress 3.5

WordPress 3.5 Media Manager

Wat is er Nieuw in WordPress 3.5? De nieuwe versie is nét op de markt en natuurlijk kijken we direct naar de nieuwe mogelijkheden. Dat deed ik overigens al eerder, in augustus (!) 2012 in dit artikel: Wat mogen we verwachten van WordPress 3.5? Wat is er sinds augustus nog gewijzigd?

Nieuw in WordPress 3.5

Het meest in het oog springend is het nieuwe 2012 theme natuurlijk. Doordat het theme al iets eerder beschikbaar was hebben we er al even mee mogen werken. Lees ook ons vorige artikel over het nieuwe twenty twelve theme.
WordPress Twenty Twelve theme
De kracht van het theme zit daarbij in de aanpasbaarheid, wat een standaard onderdeel van WordPress is geworden en qua mogelijkheden steeds verder uitgebreid wordt. Als theme ontwikkelaar moet je hier natuurlijk op inspelen en die opties ook gaan benutten. Het theme is ook weer responsive en zorgt daarmee voor een goede weergave op tablets en smartphones.

Media Manager

We hadden het al eerder genoemd, maar nu zie we natuurlijk pas wat er van geworden is: de Media Manager is verbeterd en in feite is dit één van de zwaardere aanpassingen in deze WordPress release. Alles moet hiermee wat meer intuïtief werken en ik moet zeggen dat mijn eerste indruk positief is.

WordPress 3.5 Media Manager
De WordPress 3.5 Media Manager geeft al je media op overzichtelijke wijze weer.

Waar is de Link Manager?

WordPress heeft besloten de Link Manager niet langer onderdeel te laten zijn van het ‘standaard pakket’. Geen paniek als je de Link manager gebruikt, want hij blijft in dat geval gewoon bestaan. Maar in een nieuwe installatie van WordPress zie je de Link Manager niet meer terug. Er is wel een plugin op de markt gebracht waarmee je het behoud van de Link Manager langdurig veilig kunt stellen

oEmbed

De instellingen voor oEmbed (om eenvoudig externe media op te kunnen nemen in je site, zoals een Youtube filmpje) zijn verdwenen. WordPress past de afmetingen nu automatisch aan aan de breedte van je theme. Goed nieuws is dat oEmbed nu ook Instagram, Soundcloud en Slideshare ondersteunt. Daarmee wordt het een makkie om media van deze diensten in je website op te nemen.
Er zijn overigens nog meer instellingen verdwenen of van plek veranderd. Zo is het ‘Privacy’ submenu onder instellingen verdwenen en regel je het wel of niet toegankelijk zijn van je site voor zoekmachines nu via het submenu ‘Lezen’.

Admin wijzigingen

In de WordPress backend (je wp-admin) zien zaken er veelal net even wat anders uit. Ook handig is de mogelijkheid om plugins als ‘favoriet’ te markeren op WordPress.org en ze van daaruit sneller te installeren bij een nieuwe WordPress installatie. Je hebt daarvoor wel een WordPress.org gebruikersnaam nodig.

Technische aanpassingen

Er is natuurlijk ook weer aan de techniek gesleuteld. Dat valt minder op, maar is evengoed belangrijk én kan bij een upgrade ook negatieve gevolgen hebben (lees: conflicten veroorzaken). Zo maakt WordPress nu bijvoorbeeld gebruik van SimplePie 1.3.1, jQuery 1.8.2. en jQuery UI 1.9.1, De TinyMCE editor is bijgewerkt naar versie 3.5.7. Verder zien we nog een aantal specifieke aanpassingen voor multi-site installaties en zijn er een aantal aanpassingen aan functies die belangrijk zijn voor theme ontwikkelaars. Maar op dat laatste punt ga ik binnenkort nog wel eens wat dieper in.

OK, we gaan upgraden!

Prima, maar ik waarschuw toch nog maar even. De upgrade van WordPress zélf zal in 99 van de 100 gevallen probleemloos verlopen. Maar vrijwel niemand werkt met een standaard omgeving. Je hebt altijd wel te maken met verschillende plugins en een theme (als je de voorgaande standaard 2011 niet gebruikt). En daarmee kun je je site stuk maken, want wie zegt dat jouw plugins goed werken onder de nieuwe versie? Zorg dus eerst voor een backup van zowel database als al je bestanden (via ftp bijvoorbeeld). Daarna doe je pas de upgrade.

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 0 / 5. Aantal stemmen: 0

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

4 reacties op “Wat is er nieuw in WordPress 3.5”

 1. Beste Robbert,

  ik heb problemen met de update van WordPress naar 3.5. De melding om te updaten naar 3.5 blijft terug komen, ook al is hij net ge-update. Ctrl-F5 helpt niet. Via Admin/Updates/Opnieuw Controleren ook niet.

  De WordPress is geïnstalleerd via Installatron en de update wordt (iedere keer opnieuw) gedaan vanuit Admin.

  Er wordt op 4 PC’s en door twee verschillende mensen aan de site gewerkt. We hebben al geprobeerd om allemaal van de site te gaan en vervolgens één te laten updaten. Leek goed te gaan en later toe een van mijn laptops was gecrasht en de oude van stal werd gehaald, stond de melding om te updaten er gewoon vrolijk weer. En toen de gecrashte pc weer in functie was, stond de melding er ook daar weer.

  Heb jij enig idee?

  Dank en prettige kerstdagen.

  Geert

 2. Hallo Geert,

  Nee geen idee, ik heb dit nog niet eerder gehoord.
  Zou echt nader onderzocht moeten worden. Wellicht is de update toch niet 100% goed uitgevoerd. Het lijkt mij geen browser cache als ik je verhaal zo lees.
  Ik adviseer wel altijd om updates éérst in een testomgeving uit te voeren. Zeker bij een wat grotere update (3.4 nar 3.5 bijvoorbeeld) is dat zeer aan te bevelen.

  Wat je nog zou kunnen doen is het volgende:
  1. Backup maken van data en database. Ik neem aan dat je ze hebt, maar zonder deze stap zeker níet verder gaan!
  2. De nederlandse wordpress 3.5 downloaden en het zip bestand uitpakken op je lokale machine.
  3. WordPress handmatig updaten door alle bestanden van de 3.5 versie via ftp te uploaden naar je website. Dat kun je in één keer doen en hoeft niet bestandje voor bestandje.

  Succes,

  Jullie ook fijne feestdagen gewenst!

 3. Beste Robbert,

  dank voor je reactie.
  Het lijkt in de installatie met Installatron te zitten. Ik heb nu een backup daarmee gemaakt en ook de update. Vooralsnog openen alle gebruikers en PC met de nieuwe versie van WordPress. Garantie tot de drempel, maar het zie er hoopgevend uit.

  Dank en groeten.

  Geert

 4. Pingback: De link “koppelingen”. | Carolines weblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *