Meteen naar de inhoud

WordPress.com of WordPress.org? – WordPress voor Beginners

WordPress.com of WordPress.org?

Het is weer tijd voor een nieuwe aflevering in de serie ‘WordPress voor Beginners’. Ik kwam op het idee voor dit artikel omdat het zelfs voor lezers van mijn boek, waarin ik dit onderwerp ook behandel, toch niet helemaal duidelijk is: Kies ik WordPress.com of WordPress.org? En wat zijn precies de verschillen tussen deze twee?

WordPress.com vs WordPress.org

Ik dacht eigenlijk dat dit onderwerp gesneden koek was, maar voor beginners is dat natuurlijk helemaal niet het geval. Want wanneer je je voor het eerst in WordPress gaat verdiepen kom je beide websites tegen. En kom je er al snel achter dat het toch niet precies hetzelfde is, hoewel er ook wel veel overeenkomsten zijn tussen beide systemen. Waar moet je als beginner voor kiezen? Hieronder zet ik de verschillen, voor- en nadelen van beide oplossingen voor je op een rijtje.

Wat is WordPress.com

WordPress.com is in feite één super grote WordPress website, waar vele miljoenen gebruikers hun eigen site op eenvoudige wijze onderhouden. WordPress.com maakt dus gebruik van de eigen software. Doordat je met vele, vele gebruikers op één systeem werkt is besloten om jou als gebruiker níet de volledige vrijheid te geven. Want dan zou het binnen een dag een rommeltje worden. De WordPress.com omgeving is hierdoor strak ingericht, maar kent ook wel de nodige beperkingen.

De voor- en nadelen van WordPress.com

  • Een basisaccount op WordPress.com is gratis. Jouw website krijgt daarmee de volgende domeinnaam: http://jouwnaam.wordpress.com. Wil je je eigen domeinnaam gebruiken? Dat kan, maar daar zijn dan wél kosten aan verbonden.
  • Je kunt op WordPress.com gebruik maken van de functionaliteit die gratis of tegen betaling wordt aangeboden. Het is niet mogelijk om zelf functies (d.m.v. plugins) toe te voegen.
  • Hetzelfde geldt voor het gebruik van themes voor het bepalen van het uiterlijk van je site. Ook hier zijn de mogelijkheden beperkt, hoewel ze wel zijn toegenomen. Zo worden er bijvoorbeeld tegenwoordig ook commerciële themes toegestaan, die regelmatig extra functionaliteit bieden.
  • In de beperktere mogelijkheden schuilt ook de kracht. Je maakt een account aan, kiest een theme en je kunt direct beginnen! Niks geen gedoe met het installeren van WordPress, backups of het bijwerken van de software. Dat wordt allemaal voor je gedaan, óók bij het gratis account. Met WordPress.com start je echt in een uurtje je eigen website

WordPress hosting

En wat is WordPress.org dan?

Op WordPress.org kun je de WordPress software downloaden. Vervolgens installeer je die bij een provider naar keuze. Daarmee koppel je de WordPress software direct aan jouw domeinnaam. Doordat je de software naar je provider moet sturen d.m.v. ftp en je WordPress moet installeren is dit wat moeilijker dan het starten bij WordPress.com. Een WordPress handleiding zoals Kickstart WordPress legt je alles echter haarfijn uit.

De voor- en nadelen van WordPress.org

  • Gebruik je de WordPress.org software dan krijg je maximale flexibiliteit. Je kunt kiezen uit duizenden themes, of er één op maat (laten) maken.
  • Hetzelfde geldt voor het gebruik van plugins. De WordPress webshop op deze website bijvoorbeeld, is geheel gebouwd met behulp van een WordPress plugin. Op WordPress.com is zoiets onmogelijk, omdat je hier zelf geen plugins kunt toevoegen.
  • Daar tegenover staat dat je rekening moet houden met kosten voor zowel de hosting (de provider waar je je website onderbrengt), maar ook met kosten/tijd voor het beheren van je website. Het maken van backups en het bijwerken van de software kosten je domweg een bepaalde hoeveelheid tijd. Óf je besteedt het uit natuurlijk
  • Op WordPress.com kun je niet zo veel fout doen, je maakt het daar niet al te snel kapot. Door de hogere mate van flexibiliteit loop je dat risico met een eigen (WordPress.org) installatie sneller. Je hebt dus een wat hoger kennisniveau nodig of externe hulp om te voorkomen dat je dat gebeurt.

Op basis waarvan kies je WordPress.com of WordPress.org?

Die vraag is niet heel erg eenvoudig te beantwoorden, want elke situatie is anders. Maar zoals je hierboven hebt kunnen lezen is de mate van flexibiliteit doorslaggevend. Ik zou voor mijn eigen websites niet meer met WordPress.com willen werken nu, maar als je net begint… waarom niet? Vraag jezelf dus goed af welk doel je precies voor ogen hebt. Wil je alleen bloggen zonder poespas? Dan is WordPress.com een heel fatsoenlijke en eenvoudige oplossing. Maar wil je meer dan dat alleen? Dan zou ik al snel kiezen voor een eigen installatie d.m.v. WordPress.org. Zet je je website bedrijfsmatig in? Kies dan ook voor de WordPress.org oplossing. De meerwaarde betaalt zich zeker op langere termijn aan je uit.

Tenslotte: overstappen van het ene naar het andere platform kan relatief eenvoudig. Maar, gezegd dient te worden dat niet altijd álle informatie mee zal komen. Reguliere blogberichten of pagina’s zijn echter geen probleem. Je kunt dus op WordPress.com starten, gewoon om het eens te testen.

Wat doe jij? Ben je een echte WordPress.com fan? Laat het dan hieronder even weten en deel met andere lezers waarom het blog-platform jou zo goed bevalt!

Was dit artikel nuttig?

Laat het ons weten en geef je rating!

Gemiddeld 5 / 5. Aantal stemmen: 1

Nog geen stemmen, wees de eerste die dit artikel waardeert!

2 reacties op “WordPress.com of WordPress.org? – WordPress voor Beginners”

  1. Pingback: How to: beginnen met bloggen in 5 stappen

  2. Bedankt voor de link en informatie. Of wordpress.org iets voor mij is als mobiele blogger vraag ik mij af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *